Ravintolat

Helsingin uusi asuinalue täyttyy ravintoloista – ”Olemme vähän tällainen piilossa oleva helmi”

Helsingin uusi asuinalue Sompasaari täyttyy ravintoloista. Yhä rakentuvassa Sompasaaressa on jo kymmenkunta ravintolaa, esimerkiksi pizzerioita ja kortteliravintoloita. Japanin ja Kaakkois-Aasian ruokaa tarjoavan Xoxo-ravintolan on tarkoitus aueta elokuun lopulla.

Siiri Silvan, 31, on ehtinyt asua Sompasaaressa lähes puolitoista vuotta. Sinä aikana alueella on tullut todella paljon kaikkea uutta.

”Kun muutin Sompasaareen, en ajatellut täällä olevan näin eläväinen ravintolamaailma”, hän kertoo Helsingin Uutisille.

Myös Teemu Nyström, 54, on iloinnut uusista ravintoloista. Tilanne on hänen mukaansa etätyöläiselle oikein hyvä.

”Jos vielä japanilainen ravintola tulee, niin tarjonta on aika lailla kunnossa.”

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Siiri Silvan kertoo, ettei ole vielä ehtinyt käydä kaikissa Sompasaaren ravintoloissa. KUVA Mika Niskanen
Teemu Nyström kiittelee Sompasaaren tarjontaa. KUVA Mika Niskanen

Tähtäimessä perheet, työmiehet ja alueen asukkaat

Yksi tulokkaista on kesäkuussa avannut Bella Bella. Yrittäjä Gagandeep ”Rocky” Singh kuvailee sitä kortteliravintolaksi, joka haluaa olla etenkin perheiden kohtaamispaikka.

Lounaalla on tarjolla buffet. Siihen sisältyy salaattipöytä, lämpimiä ruokia ja jälkiruoka.

”Kartoitettuamme vuoden verran aluetta, totesimme että tällainenkin vaihtoehto Sompasaaressa kuuluu olla. Se on myös työmiesten mieleen ja heitähän täällä riittää”, Singh sanoo.

Ruokalistalta löytyy burgereita, lankkupizzoja ja salaatteja. Syksyllä tarjolle tuodaan pastaa ja pihvejä. Bella Bella haluaa jatkossa olla myös paikka, johon ihmiset voivat tulla iltaisin juomaan drinkkejä ja pelaamaan vaikkapa lautapelejä.

Haasteitakin on. Aina välillä Bella Bella sekoitetaan Isoisänsillan kupeessa sijaitsevaan La Bella Trattoria -ravintolaan.

”Toivon, että alueen asukkaat löytäisivät ravintolamme. Olemme vähän haasteellisessa paikassa tien päädyssä”, Singh sanoo.

Kanta-asiakkaita on jo löytynyt. Ravintola sijaitsee Juho Tirkkosen, 31, asuintalon kivijalassa. Hän kehuu etenkin lankkupizzoja.

”Ihan älyttömän hyviä!”

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Ravintola Bella Bella. KUVA Mika Niskanen
Gagandeep Singh ja Teuta Kastrati kertovat, että Bella Bellassa annokset tehdään omin käsin ja tuoreilla raaka-aineilla. KUVA Mika Niskanen
”Finnish people, Italian show – it’s only rock and roll”, kuvailee Bella Bellan keittiömestari Tuomas Kaaja ravintolaa. KUVA Mika Niskanen

”Piilossa oleva helmi”

Naapurissa sijaitsee pieni puutarhakeidas: ravintola Sumpin terassi. Ravintolapäällikkö Heidi Reis kuvailee paikkaa naapuribistroksi.

”Olemme vähän tällainen piilossa oleva helmi. Kun ihmiset ovat tulleet ensimmäistä kertaa, niin he ovat olleet vau-fiiliksissä.”

Ruokalista pidetään yksinkertaisena. Pääruoaksi voi tilata kasvis-, kala- tai liha-annoksen. Tarjolla on myös esimerkiksi yllätysmenu. Terassilla syötäväksi sopivat hampurilaiset.

”Emme ole keksimässä pyörää uudestaan. Parempi mennä maku edellä ja pitää asiat yksinkertaisena”, sanoo keittiömestari Timo Meriläinen.

Sump avasi vuosi sitten elokuussa. Miksi Sompasaareen? Toinen ravintolan omistaja Markus Lehtimäki sanoo, että ravintolalla on hyvä potentiaali.

”Rantapaikkoja on Helsingissä vähän: tässä ollaan lähellä merta ja keskustaa. Yksi innostava asia oli iso terassi.”

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Ravintola Sump pyrkii erottumaan alueen muusta tarjonnasta astetta fiinimpänä ravintolana, kertovat Markus Lehtimäki, Timo Meriläinen ja Heidi Reis. KUVA Mika Niskanen
Ravintola Sump haluaa ammentaa alueen historiasta. Sisällä on seinän peittävä vanha kuva Sompasaaresta. Nimi juontaa kaupunginosan ruotsinkielisestä nimestä Sumparn. KUVA Mika Niskanen
Ravintola Sumpin terassilta löytyviä kukkia ja istutuksia käytetään myös annoksissa. Ne ovat peräisin Ahlbergin puutarhasta Sipoosta. KUVA Mika Niskanen
Sumpin ravintolapäällikkö Heidi Reis pohtii, että monelle alue on tuttu lähinnä Sompasaunasta, joka on sittemmin siirretty Hermanninrantaan. KUVA Mika Niskanen

6000 uutta asukasta

Potentiaalia luo sekin, että Sompasaaren ja Nihdin alueelle odotetaan yli 6 000 asukasta. Kruunusillat-raitiotiekin kulkee valmistuttuaan alueella. Asiakkaat alkavat Lehtimäen mukaan pikkuhiljaa löytää paikan.

”Sompasaari on vähän tuntematon alue. Olen jutellut koko elämänsä Helsingissä asuneiden kanssa ja vaikka tällä on pitkä historia, niin aluetta ei tunneta kovinkaan hyvin”, Lehtimäki kuvailee.

Juuso Laitinen, 31, on yllättynyt Sompasaaren tarjonnasta. Hän on tullut kahvittelemaan alueella asuvan Santtu Salon, 40, kanssa.

”Olen kuvitellut, ettei täällä ole muuta kuin muutama kerrostalo ja Redi”, Laitinen sanoo

Myös Salo kiittää sitä, että Sompasaaressa on elämää.

”Jos menen ravintolaan illalla, niin lähden tosin muualle kuin kotikulmille.”

Mitä Sompasaareen toivottaisiin lisää? Salo toivoisi alueelle Weeruskan tyylistä kotiruokapaikkaa sekä päivittäistavarakauppaa.

Moni toivoo myös leipomoa, josta saisi tuoreita leipiä. Alueella sijaitseva kahvila Frangipani on ollut ainakin kesän ajan kiinni.

”Se olisi kirsikka kakun päälle”, kuvailee Teemu Nyström.

Sompasaaren lähellä ravintoloita sijaitsee myös Redissä: yhteensä 27 kappaletta. Rediin on tänä syksynä avaamassa muutama uusi ravintola. Kauppakeskukseen avataan ensi vuoden syksynä uusi 20 ravintolan Food Port -ravintolamaailma.

La Bella Trattoria valittiin Helsingin Uutisten lukijaäänestyksessä kaupungin parhaaksi italialaiseksi ravintolaksi.

Yrittäjien oli määrä avata kakkosravintola jo viime keväänä Verkkosaareen. Aikataulua on jouduttu kuitenkin jo useasti siirtämään muun muassa työvoimapulaan vedoten.

LUE MYÖS: Helsingin erikoisuus, pyöräilyravintola Peloton haluaa kukoistaa myös Suvilahden festarisesongin ulkopuolella

LUE MYÖS: Uusi ravintola vie sadan vuoden takaiseen Helsinkiin – tällainen on Sekel

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Santtu Salo ja Juuso Laitinen kahvittelivat Bella Bellan terassilla. Salo on asunut Sompasaaressa 2,5 vuotta, jonka aikana sinne on tullut monia uusia ravintoloita. KUVA Mika Niskanen
Sompasaaressa sijaitsee myös ravintola Almas. KUVA Mika Niskanen
Ravintola Portus Sompasaaressa. KUVA Mika Niskanen
Nostokurki on tavallinen näky Sompasaaressa. KUVA Mika Niskanen

Oikaisu 15.8. klo 13.14: Poistettu kuvatekstistä virheellinen väite, jonka mukaan Stadin Tähti -yökerhosta tunnettu Ranbir Sodhin kuuluisi Bella Bellan omistajiin.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi