Olut

Koneet käyntiin! Maku Brewing valmistaa nyt olutta Panimoravintola Bruuverissa, ja luvassa on rohkeita irtiottoja

Panimo on aivan ravintolasalin perällä lasisen väliseinän takana. KUVA Peter Tammenheimo

Panimoravintola Bruuverin pienellä tauolla ollut panimolaitteisto herää eloon, kun tuusulalainen Maku Brewing ottaa vastuulleen ravintolan oluenvalmistuksen.

Kampin kauppakeskuksessa vuonna 2006 avattu Bruuveri saa tiloihinsa tasaisen hyvästä laadustaan tunnetun panimotoimijan, jolla on näyttöä osaamisesta ja vahva brändi. Bruuverin uusi panimokumppani Maku Brewing puolestaan pääsee esittelemään tuotantoaan Helsingin paraatipaikalle.

Laajemmassa kuvassa Makun ja Bruuverin yhteistyö on osa trendiä, joka pyrkii tuomaan käsityöoluen osaksi kuluttajien arkielämää ja kokemusmaailmaa. Viime aikoina etenkin ruokakauppojen ja tapahtumatilojen yhteyteen avatut panimot ovat osoittaneet, että kiinnostusta riittää ja panimoilla on paikkansa liikennevirtojen leikkauspisteissä.

LUE MYÖS: Saat vahvan oluen ruokakaupasta… jos siellä on panimomyymälä – Avec testasi Himon

Vielä nelisen vuotta sitten tällaisesta kehityssuunnasta ei juurikaan ollut viitteitä.  Vuoden 2018 alussa voimaan astunut alkoholilain uudistus loi kuitenkin hyvät lähtökohdat lähituotetun oluen suosion kasvulle, vaikka julkisuudessa keskityttiin lähinnä niin sanotun maitokauppavahvuuden nostamiseen 4,7:stä 5,5 prosenttiin.

Kehittyvän olutkulttuurin kannalta tärkeintä oli uuden lain mukanaan tuoma ulosmyyntioikeus suoraan panimolta. Alkoi syntyä panimomyymälöitä ja taproomeja, ja niiden myötä elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksista tuli hetkessä elämyskeskuksia, jotka yhdessä rintamassa alkoivat levittää tuoreen oluen ilosanomaa.

Sitten seurasi panimoiden tulo ruokakauppoihin ja tapahtumatiloihin kuten Tampereen Nokia-areenalle.

Nyt Bruuverin ja Makun yhteishanke on tuonut tämän liikehdinnän myös Suomen keskeisimpään julkisen liikenteen solmukohtaan. Ehkä seuraava askel on lentokenttäpanimo, mene ja tiedä, maailmalta löytyy jo esimerkkejä.

West Coast IPAlla alkuun

Bruuverin eli Kampin Panimoravintolat Oy:n omistajana on ollut sen avaamisesta lähtien Markku Niveri, aluksi yhdessä Oxa Oy:n kanssa. Omistus siirtyi kokonaisuudessaan Niverien perheelle vuonna 2015.

Ravintolaan tehtiin mittava remontti ja brändiuudistus, ja uudistettu Bruuveri avattiin 5. elokuuta 2019. Samalla yleisölle esiteltiin yhteisöllisyydestä ja olutharrastuksesta innoituksensa saanut Social Brewing Lab -konsepti, joka jatkuu nyt Maku Brewingin operoimana.

Oluen valmistuslupa saatiin maaliskuun toisella viikolla, joten uuden panimon ensimmäinen olut on jo kypsymässä ja valmistuu sopivasti huhtikuun alkupuolella pidettäviin avajaisiin.

”Ensimmäinen olut on tyyliltään West Coast IPA, sillä tykkään itse juoda ja tehdä niitä”, sanoo Juhani Repo, Maku Brewingin toinen perustaja, oluentekijä ja reseptivelho, joka ottaa kokonaisvastuun uuden panimon oluista.

”India Pale Alet ovat olleet aina Makun rakastetuimpia oluita, joten niitä tullaan näkemään Bruuverissa paljon ainakin näin alkuvaiheessa. Hieman myöhemmin on toki odotettavissa paljon muitakin tyylejä”, Repo lupaa.

Bruuverin käymistankit ovat juuri oikean kokoisia erilaisiin kokeiluihin ja hullunrohkeisiin irtiottoihin. Niitä esittelemässä Maku Brewingin toimitusjohtaja Ville Makkonen ja yhteisöpäällikkö Juho Virtanen. KUVA Peter Tammenheimo
Keittokooltaan 240-litrainen panimolaitteisto on vuonna 2002 lopetetun mikkeliläisen Pienpanimo Naapurin peruja. KUVA Peter Tammenheimo

Revitellään ja kokeillaan

Lasiseinän takana sijaitseva panimolaitteisto pysyy edelleen Bruuverin omistuksessa, mutta luvat ja panimon toiminta ovat Makun hallinnassa. Vastineena panimon operoinnista Maku Brewingin näkyvyys ja tuotteiden määrä ravintolassa kasvavat olennaisesti. Asiakkaalle näkyvin muutos on ikkunateippausten vaihtuminen Maku Brewingin väreihin.

”Samalla Bruuveri toimii meille koepanimona, jossa voimme revitellä ja kokeilla hullumpiakin ideoita”, kertoo Makun yhteisöpäällikkö Juho Virtanen viitaten keittokokoon, joka Tuusulan panimossa on peräti 3 500 litraa, liki 15 kertaa isompi kuin Bruuverissa.

”Näin saamme esiteltyä asiakkaille myös kokeellisempaa tuotantoamme, sellaisia hyvin pienten erien harvinaisuuksia, mitä tähän asti on päässyt lähinnä panimon oma väki maistamaan. Bruuverissa tullaan näkemään joka kuukausi vähintään yksi uusi olut, joka on valmistettu ravintolapanimossa”, Virtanen lupaa.

LUE MYÖS: Tasan 30 vuotta sitten tapahtui isoja juttuja – näin Kalaravintolat ovat olleet mullistamassa suomalaista olutkulttuuria

LUE MYÖS: Kahdesta kalasta lähtenyt juomabisnes kävi jo 50 miljoonassa eurossa – Teemu Lehto aikoo tuplata Momentinin liikevaihdon

Bruuverin tiski. KUVA Peter Tammenheimo
Ikkunoiden teippaukset vaihtuvat Maku Brewingin väreihin. KUVA Peter Tammenheimo
Oluentekijä Juhani Repo. KUVA Maku Brewing

Juttua korjattu 21.3.22 klo 16.24: Bruuverin omistajissa ei ole ollut Saimaan Juomatehdasta, vaan Saimaan Juomatehtaan omistanut Oxa Oy. Markku Niveri on ollut omistajana Bruuverissa sen avaamisesta lähtien.

Korjaus klo 17.57: Bruuverin omistus siirtyi kokonaisuudessaan Niverin perheelle 2015, ei 2019.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker