Ravintolat

Piilotettu ravintolahelmi Adlerfelt haluaa helsinkiläiset Suomenlinnaan myös talvella

Neonkyltti on ravintolasalin huomionherättäjä. KUVA Jaakko Sandqvist

Kesäisin Suomenlinna ja siellä sijaitseva ravintola Adlerfelt kuhisevat väkeä, mutta syksyn saapuessa muuttuu hiljaisemmaksi. Lautta vie ympäri vuoden paikallislipun hinnalla vartissa Kauppatorilta Suomenlinnaan, mutta harva mannerhelsinkiläinen tulee sinne talvella lähteneeksi. Tähän Adlerfeltissä halutaan muutos.

Adlerfeltin toimitusjohtaja Ville Wäänänen sanoo, että Suomenlinnaan kannattaa tulla kokonaisvaltaisen elämyksen perässä.

”Täällä ei suolata teitä, joten lumihanki jää puhtaampana maahan. Kun pysähdyt ja kuuntelet, kuulet hiljaisuuden.”

Myös ravintolatoimenjohtaja Tanja Aromäki hehkuttaa talvista Suomenlinnaa Helsingin kätkettynä aarteena. Turisteja saapuu talvellakin, mutta kaupungin omia asukkaita ei juuri näy.

”Ei ole helppoa muuttaa Suomenlinnan kokoisen järkäleen kesäsesonkiin perustuvaa ulkoilmamuseon mainetta ja vuosikymmeniksi asettuneita käsitteitä pussikaljakohteesta. Palveluiden taso on ollut vähintäänkin vaihtelevaa, jolloin kohteesta ei ole kehkeytynyt esimerkiksi kulinaarisesti kiehtovaa”, Aromäki sanoo.

Läheltä ja luomua

Adlerfelt tekee osansa Suomenlinnan kulinaarisen tarjonnan pönkittämisessä. Viinihankinnoissa suositaan eurooppalaisia perhetuottajia ja listalle valitaan luomua tai biodynaamisesti viljeltyä. Oluet tulevat kotimaisilta pienpanimoilta.

Ravintolan keittiömestari Alfred Tallberg on selviytynyt Vuoden kokki -kisassa kahdesti semifinaaliin ja kerran finaaliin. Tallbergin tutkapari, ravintolapäällikkö Olli-Matti Turunen, on pitkän linjan sommelier ja asiakaspalvelun ammattilainen. Adlerfeltissä asiakkaita palvelee hovimestari.

Ravintolaelämys on siis enemmän kuin kunnossa. Helsinkiläisten houkuttelemiseksi hintakin on painettu alas, ja esimerkiksi kolmen ruokalajin lounas irtoaa 32 eurolla. Luomua ja lähituotettua saa ravintolan listalle järkihinnalla, kun tietää mitä tekee. Olennaista on ruokalistan suunnittelu ja hyvät pitkäaikaiset suhteet tuottajiin, Olli-Matti Turunen sanoo.

”Käytämme sopimustoimittajia ja -viljelijöitä pieniltä tiloilta ja hyödynnämme raaka-ainetta mahdollisimman laajasti”, Turunen kiteyttää.

LUE MYÖS: Helsingin erikoisuus, pyöräilyravintola Peloton haluaa kukoistaa myös Suvilahden festarisesongin ulkopuolella

LUE MYÖS: Helsinkiin aukesi ravintola, joka aikoo olla pystyssä 85 vuotta – tällainen on Café Savoy

Ravintola Adlerfelt, Suomenlinna

 • Perustettiin helmikuussa 2020.
 • Toiminnan takana Lonnan hyväntuulenkeidas, joka pyörittää myös Lonnan suosittua ravintolaa läheisellä saarella. Lonna toimii kesäkaudella.
 • Henkilökuntaa noin kymmenen ympäri vuoden, jossa jaettuja resursseja Lonnan kanssa + ekstrat. Kesäkaudella noin 20-25 työntekijää.
 • Asiakaspaikkoja salissa noin 50 ja kesäterassilla noin sata. Adler Wine House -kesäviinibaari toukokuusta syyskuuhun.
 • Tarjoaa myös cateringpalvelua.
 • Suunnitteilla tapahtumayhteistyötä musiikki- ja elokuvatoimijoiden kanssa.
 • Yhteistyö keskustan hotellien kanssa tuo matkailijoita.
 • Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde. Saarella on noin 800 ympärivuotista asukasta.

Peilit tuovat Adlerfeltin ravintolasaliin tilan tuntua. KUVA Jaakko Sandqvist
Adlerfeltin toimitusjohtaja Ville Wäänänen toivotti lehdistövieraita tervetulleeksi kutsupäivälliselle joulukuun alussa. KUVA Jaakko Sandqvist


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi