Ravintolat

Ravintola Kaisaniemen uskomaton remontti valmistui

Kaisaniemessä sijaitsevan Cajsan Helmen remontti on valmis. Kuva on otettu joulukuun puolivälissä. Vuonna 1839 valmistunut ravintolarakennus tunnetaan yhtenä Suomen vanhimmista. KUVA Aapo Siippainen

Helsingin Kaisaniemeen restauroitu ravintola Cajsan Helmi avataan yleisölle torstaina 11. tammikuuta kello 11.

”Talon ympäristö näyttää nyt hieman revityltä Kaisaniemen puiston uudistamistyön takia, mutta nautimme talven talon sisätiloista ja sitten kesän koittaessa upeasta kunnostetusta puistoympäristöstä”, ravintola kertoo somepäivityksessään.

Ravintola Kaisaniemenä tunnettu rakennus valmistui vuonna 1839. Vuoteen 2019 asti se oli pisimpään Suomessa yhtäjaksoisesti toiminut ravintolarakennus. Kaupunki päätti myydä ravintolan vuonna 2020. Restaurointityö alkoi keväällä 2021 ja urakka paisui merkittävästi alun perin ajatellusta.

Alkuperäisessä asussaan Kaisaniemi ei enää ole. 1920-luvulla sali sai pyöreän muotonsa. 1980-luvulla terassia laajennettiin, jolloin talon sisään jäi kasvamaan puu. Nyt puu on saatu kokonaan ulos. KUVA Samu Karvala

Urakasta vastasi porvoolaisen restaurointimaalarimestari Airi Kallion perheyritys.

Loppukesästä Kallion tavoitteena oli saada ravintolarakennus valmiiksi vuoden loppuun mennessä ja tämä onnistuikin.

”Tekemistä oli paljon ja maaliin pääsy vaati jatkuvaa läsnäoloani”, Kallio totesi joulukuussa Uusimaalle.

Eniten työtä on vaatinut puolipyöreä paraatisivu, joka on rakennettu vuoden 1929 linjalle eli myöhemmin puiston suuntaan tehty terassin laajennus on purettu. Näin helsinkiläisten rakastaman ravintolan sisään jäänyt tammikin on päässyt jälleen kokonaan ulkosalle.

Ravintola Kaisaniemen restaurointi Cajsan Helmeksi valmistui Airi ja Leo Kallion johdolla. Koko talon valmistumiseen antoi uskoa valmis Marski-kabinetti, jossa on Cajsa Wahllundin kuva seinällä. ARKISTOKUVA Samu Karvala

Ravintolan remontissa on koettu monia takaiskuja. Budjetti ylittyi reippaasti. Ihan alunperin Airi Kallion suunnitelmana oli palauttaa ravintola vuoden 1839 kokoonsa, jolloin pääovet olisivat olleet kutakuinkin salin pilareiden kohdalla.

”Helsingin kaupunginmuseo ei tähän suostunut, vaan sanoi, että ravintolaan pitää jättää enemmän kerroksellisuutta. Toisaalta he saivat pääni kääntymään asiakaspaikkojen määrällä. Tällä ei saisi velkaa ikinä maksettua, jos paikka olisi liian pieni kuten se oli 1800-luvulla.”

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Cajsan Helmi (@cajsanhelmi) jakama julkaisu

Yllä: Voit katsoa Cajsan Helmen julkaisun myös Instagramista.

Isommat avajaiset yritys järjestää myöhemmin ensi vuonna, kunhan henkilökuntaa on saatu riittävästi.

Ravintolassa on alkuvaiheessa tarjolla ainakin makeita ja suolaisia leivonnaisia, sekä kuohuvaa.

Ravintolaan tulee oma kondiittorimestari, mutta alkuvaiheessa kahvilaherkut tehtäneen Porvoossa.

Remontin valmistumisesta kertoo Helsingin Uutiset.

Kuvia Cajsan Helmen työmaalta

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Avec – avecmedia.fi (@avecmediafi) jakama julkaisu

Yllä: Timo Porthan ikuisti Airi Kallion Helsingissä ravintola Cajsan Helmen työmaalla. Pääset seuraavaan kuvaan painamalla väkästä kuvan reunassa. Voit katsoa kuvat myös Instagramista.

LUE MYÖS: Purkukuntoinen ravintola voi muuttua tuottavaksi – entisöinnin mestari Airi Kallio kertoo, miten


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi