Ravintolat

Vain kuusi paikkaa joka illalle – Sanchome on Tomi Björckin omakase-uutuus Helsingissä

Näkymä Sanchome-ravintolasta. Vasemmalla näkyy kuusipaikkainen omakase-tiski. Baari taaempana oikealla. KUVA Vilma Välimäki

Omakase on japania ja tarkoittaa “luotan keittiömestarin taitoihin ja makuun”, englanniksi käännettynä “I’ll leave it up to you”. Toisin sanoen valinta tarjottavista annoksista jätetään kokille. Ruoka valmistetaan suoraan asiakkaan edessä, jolloin tämä voi ihailla keittiömestarin taidonnäytettä henkilökohtaisesti.

Tomi Björckin Sanchome-uutuusravintolan omakase-tiskillä tunnelman on tarkoitus olla tiivis, ja siksi paikkoja on vain kuusi joka illalle. Omakase on erillinen ja omalaatuinen elämys, josta pääsee nauttimaan 250 eurolla.

Sanchome on hillitty, mutta kaikessa minimalistisuudessaan kiehtova. Ravintolan puuarkkitehtuuri on suomalaista saarnia, mutta sisustus on saanut paljon vaikutteita myös perinteisestä japanilaisesta tyylistä. 

Helsingin Kluuvikadulle tiistaina avattavan Sanchomen omistaa Tomi Björck yhdessä Serko Rantasen kanssa, ja osakkaina ovat Minka Björck, Ronny Malmberg, Simo Harrivaara ja Tuula Juutilainen. Ravintola on toteutettu yhteistyössä Kämp-hotellin kanssa.

Japanissa on tapana jakaa kaupungit numeroilla erillisiin blokkeihin. Sanchome-nimi tarkoittaa kolmatta blokkia. Ravintolassa on tavallaan kolme blokkia: ravintolasali, baari ja kuusipaikkainen pitkä pöytä keittiön edustalla (Roku Omakase).

Sanchome korostaa ruuan puhtautta ja laatua. Vastuullisuudesta puhutaan, mutta lähiruokaa ei tässä keittiössä juuri nähdä. Sushissa käytettävä tonnikala tulee Espanjasta sopimustoimittajalta, ja Serko Rantanen korostaa, että tätä kasvatettua tonnikalaa vastuullisempaa ei tarjolla ole. Jos jollain viikolla tonnikalaa ei sopimustoimittajalta ole saatavilla, ei sitä ravintolassa tarjota.

Annoksia voi nauttia useamman pienen annoksen muodossa, mutta listalta löytyy myös isompia pääannoksia. 

Ruokalistaa uudistetaan päivittäin riippuen raaka-aineiden saatavuudesta.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Baari. Sisustuksessa on käytetty suomalaista saarnia. KUVA Vilma Välimäki
Pöydän asettelu on minimalistinen. KUVA Vilma Välimäki
Ravintolan keittiötiimi on kansainvälinen. Kuvassa japanilaiset sushimestarit Takao Yamamoto ja Chika Masuyama. He saivat ensikosketuksen Suomeen saunaillassa, joka oli osa Sanchomen järjestämää koulutusta. KUVA Vilma Välimäki

Japanin perinteitä: sake ja wabi-sabi

Perinteinen sake-riisiviini on merkittävä osa japanilaista keittiötä, ja sillä on paljon rituaalista merkitystä. Sanchomelle on Björckin järjestämän yhteistyön kautta valmistettu oma sake.

Sanchomen valikoimaan kuuluvat myös viinit, cocktailit ja harvinaislaatuiset japanilaiset viskit.

Yksi listalla olevista viineistä on Itävallassa tuotettu Wabi-Sabi. Wabi-sabi on japanilaiseen estetiikkaan liittyvä käsite, jolla tarkoitetaan keskeneräisyydessä ja epätäydellisyydessä ilmenevää kauneutta. Termi kuvaa myös Sanchome-ravintolaa: juuri auennut ravintola hakee luonnollisesti paikkaansa. Niin tiimin jäsenet kuin asiakkaatkin ovat uuden äärellä, mutta siinä juuri kauneus piilee. 

“Japanin puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet, rikas umamin maku ja monipuolinen gastronomia ovat hyvin lähellä sydäntäni. Ilokseni saan vihdoin jakaa Sanchome-elämyksen kaikkien kanssa”, Björck kertoo.

Sanchomen minimalistinen ympäristö saa tasapainoa ruokalajien ja juomien hiotuista yksityiskohdista. Vaikutelma on rauhoittava, mutta erinomaisuuteen asti hiottu.

Jälkiruoka. Milk soy chocolate & chocolate caramel. KUVA Vilma Välimäki
Tomi Björck. KUVA Vilma Välimäki


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi