Take away

Suomessa kokeillaan nyt Berliinin hittiä – ravintola Tiffin toimii vain pilvikeittiössä

Palak paneer ja oranssina loistava butter chicken ovat intialaisen keittiön tunnetuimpia annoksia. Lautasella niiden lisäksi (myötäpäivään lukien) paratha-leipä, mango achaar eli mangoa pikkelöitynä kokonaisilla mausteilla, daal makhni -linssit, vegaaninen baingan ka salan -munakoisocurry Keralan osavaltiosta sekä raita-jogurttikastike. KUVA Mariaana Nelimarkka

Tiffin tarkoittaa lounasrasiaa, jota Intian kaupunkien kaduilla myytiin kärryistä toimistojen väelle, miksei koteihinkin, jo yli sata vuotta sitten. Nyt berliiniläinen korona-ajan luomus Tiffin tulee Suomeen ensimmäisenä pilvikeittiön brändinä, joka on aidosti olemassa vain pilvessä.

Sachin Obaid kertoo Tiffinin synnystä tarinan, johon liittyy korona-ajan jumittuminen Berliiniin, koti-ikävä ja sen lievittäminen makumuistojen avulla. Obaid ja hänen yhtiökumppaninsa Suleman Thakar halusivat kokata kuin isoäitinsä tai äitinsä, ja pian selvisi, että he eivät olleet yksin makumuistojensa kanssa. Berliinissä oli paljon tilausta autenttiselle intialaiselle ruualle, jolla esimerkiksi monet britit ja australialaiset ovat kasvaneet.

”Kun aloitimme vuonna 2020, meillä oli kerran viikossa toimitus. Ilmoitimme somessa, mitä teemme, ihmiset tilasivat annoksia ja me toimitimme ne tarkan aikataulun mukaan. Alusta asti kuuntelimme tarkasti, mitä ruuasta sanottiin. Jos joku kaipasi parannusta, teimme sen”, Obaid kertoo.

Pienen take away -ruokaa tarjoavan Tiffinin maine kasvoi ennen kaikkea siksi, että sen ajoitus oli täydellinen ja tuote hyvä, mutta myös siksi, että se osasi hyödyntää sosiaalista mediaa.

Etelä-Intiasta lähtöisin oleva Obaid kertoo olevansa maailmankansalainen: Yhdysvalloissa suoritettujen opintojen jälkeen hän työskenteli pankkiirina Wall Streetillä. Sitten vaimon työ toi perheen Eurooppaan, ensin Lontooseen ja myöhemmin Berliiniin. Obaidista on tullut ennen kaikkea brändinrakentaja, ja niitä taitojaan hän käytti hyväkseen myös Tiffinissä.

”Tärkeää oli sekä se, miten itse näyimme somessa että se, miten reagoimme viesteihin. Halusimme olla läpinäkyviä ja kertoa raaka-aineista ja ruoanlaitosta ja vastasimme kaikkiin viesteihin”, Obaid kertoo.

Myöhemmin Tiffin on rakentanut suhdetta kuluttajiin Berliinissä kuukausittaisilla pop up -ravintoloilla, ja samalla tavalla se tuli myös Suomeen: pop up -lounas lehdistölle esitteli sielunruokaa Intiasta.

Sachin Obaidia ilahduttaa ajatus, että intialainen ruoka sellaisena kuin hän sitä ystävien ja perheen kanssa haluaa nauttia, leviää nyt myös Suomeen. Koronapandemian aikana berliiniläiset pitivät Tiffin-kutsuja Zoomissa. KUVA Mariaana Nelimarkka

Jotain tuttua, jotain uutta

Etelä-Intiassa eletyn lapsuutensa ruokia muistellessaan Obaid ajattelee ennen kaikkea isoäitiään, joka aloitti ruoanlaiton heti herättyään.

”Kaikki tehtiin tuoreista, sesonginmukaisista raaka-aineista. Tiffinin ruoka on autenttista siinä mielessä, että teemme kaiken itse ja luomme makuja, joiden kanssa olemme itse kasvaneet”, Obaid sanoo.

Monet intialaisen keittiön bravuureista vaativat tuntikausien haudutusta. Siihen Huuvan keittiö on hyvä paikka.

Kun Huuvan toimitusjohtaja Ville Leppälä otti Tiffinin yrittäjiin yhteyttä Berliinissä, hän onnistui vakuuttamaan heidät siitä, että kumppanista olisi hyötyä. Vasta siirryttyään viime elokuussa Huuvan alle Tiffin on pystynyt tarjoamaan ruokaa kysynnän mukaan: tilauksen voi tehdä juuri silloin kun haluaa, eivätkä asiakkaat ole enää viikkotoimitusten varassa. Obaid kiittelee Huuvan roolia kasvun mahdollistajana Berliinissä – ja sama kuvio toistuu nyt Helsingissä.

Leppälä ihastui Tiffinin tyyliin ja päätti tuoda sen Suomeen. Jotta projekti voisi onnistua, Huuva lähetti yhden keittiöpäälliköistään oppiin Berliiniin. Pasi Hassinen, Huuvan aluepäällikkö, opiskeli intialaisten äitien keittiötä Suleman Thakarin johdolla pariin otteeseen, kunnes hänellä oli reseptit kirjoitettuna auki ja tuntuma siihen, mikä on Tiffinin makujen salaisuus.

Huuvan perustaja ja toimitusjohtaja Ville Leppälä (vas.) löysi Tiffinin Berliinistä. Henri Kotkavuori kuuluu Huuvan päälliköihin, jotka varmistavat makujen autenttisuuden. KUVA Mariaana Nelimarkka

Lisääntyvät haamukeittiöt

Lisäksi Huuvan kokit valitsevat raaka-aineet Suomessa huolellisesti Tiffinin sanelemien ehtojen mukaan. Kotimainen broilerin paistileike tuo makua butter chickeniin ja intialaisen keittiön mausteet on valittu sieltä, mistä ne tuoreimpina saadaan. Hassisen ohella laadun varmistuksesta vastaa Huuvan toinen aluepäällikkö Henri Kotkavuori, jonka monet muistavat Vuoden kokkina 2011.

”Huuvalla on ollut vauhti päällä: kun tulin yritykseen vuosi sitten, haamukeittiöitä oli muutama, ja nyt niitä on tullut kuusi lisää Suomeen sekä yksi Berliiniin. Aggressiivisessa kasvussa on kiva olla mukana”, Kotkavuori toteaa.

Huuvan rooli on olla paikallinen asiantuntija: ei ole väliä, mitä eroa on berliiniläisellä ja helsinkiläisellä take away -maisemalla, kun Huuva hoitaa lokalisoinnin. Yksi asia taitaa yhdistää saksalaisia ja suomalaisia: Obaid paljastaa, että Berliinissä suosituimmat annokset ovat kanasta, ”everything chicken”.

Ennen lanseerausta Tiffinin Sachin Obaid tuli Helsinkiin maistelemaan ruoat. Hän antoi niille hyväksyntänsä, kunhan jokainen annos oli saatettu tasapainoon.

Tiffinin käyntikortteja ovat kaikille tutut intialaisen keittiön annokset kuten palak paneer ja butter chicken. Obaid sanookin, että intialaiseen keittiöön on helpompi päästä sisälle, kun tarjolla on tuttu lähtökohta.

Ymmärrystä voi kasvattaa tutustumalla uusiin ruokiin, kuten varmasti monelle Suomessa on mausteinen munakoisocurry, baingan ka salan. Miten siitä saa niin moniulotteisen makuisen? Obaid paljastaa sen verran, että munakoiso täytyy kypsentää juuri oikeaan kypsyyteen. Hieman happaman maun takaa tamarind, kun taas hapokkuutta tuovat sinapinsiemen ja sarviapila. Näissä mauissa on myös suomalaisilla kokeilla totuttelemista, mutta Obaid kumppaneineen on luottavainen: riittävä määrä maistelua ja toistoja tekee mestarin.

Annoksia voi tilata yksittäin menuksi koottuna. Silloin mukaan voi valita myös lisukkeita kuten pikkelöityä mangoa tai paratha-leipää.

Ruokaa ei pakata liian kuumana

Mitä pitää ottaa huomioon, kun tehdään ruokaa pilvikeittiössä? Tasalaatuisuus on kaikkein tärkeintä, ja sitä Huuvassa tavoitellaan uuden avauksen myötä uusin keinoin: ensimmäistä kertaa Jätkäsaaren keittiötä käytetään keskuskeittiönä, jossa valmistellaan monimutkaiset kastikepohjat. Ensimmäiset Tiffin-toimitukset lähtevät Vallilasta ja Jätkäsaaresta.

”Teemme vain annoksia, jotka kestävät kotiinkuljetuksen. Sitä paitsi Tiffin on lähtökohtaisesti ruokaa, joka vain paranee kuljetuksessa tai sen jälkeen uudelleen lämmitettäessä”, Obaid toteaa.

Kun yrityksen ydin on ruoan kuljetus, kaikkea on mietitty. Hienosäätöä on esimerkiksi se, että ruokaa ei pakata kuljetukseen liian kuumana.

LUE MYÖS: Pakataanko puuhun vai muoviin? Take away -ruuan suuri mullistus

LUE MYÖS: Pizzan saa mukaansa muovilaatikossa – tällainen on uutuus, jota Kotipizza kokeilee parhaillaan


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi