Street food

Ville Haapasalo avaa georgialaisen pikaruokaravintolan Helsingin Kallioon

Näyttelijä Ville Haapasaloa on kiittäminen siitä, että georgialainen keittiö on Suomessa tällä hetkellä niin tunnettu ja suosittu. Haapasalo avasi vuonna 2016 Helsinkiin georgialaisen ravintolan Purpurin, joka laajeni pian myös Tampereelle. Kun koronapandemia lopetti Haapasalolta näyttelijäntyöt, hän ryhtyi myymään georgialaistyylisiä hatsapuri-juustoleipiä.

”Koska omat hommat loppuivat, kehittelin 7–8 erilaista liikeideaa, että minulla olisi jotain tekemistä. Ajattelin, että hatsapurien myynti toreilla ja tapahtumissa voisi olla hyvä idea, koska ne olivat myös ravintolani suosituin tuote. Aluksi tarkoitus ei ollut itse leipoa niitä, vaan pelkästään myydä”, Ville Haapasalo kertoo.

Puhelinhaastattelua antavan Haapasalon taustalta kuuluu Puumalassa sijaitsevan hatsapurileipomon ääniä. Oman leipomon Haapasalo päätti perustaa, kun sopivaa yhteistyökumppania ei löytynyt.

”Sain avukseni Sepon, jolla oli ollut oma leipomo Puumalassa ja löysin netistä leipomon kulurakenteesta tehdyn väitöskirjan. Ajattelin, että kyllä minä niiden avulla osaan leipomon perustaa”, Haapasalo naurahtaa.

Myynti ylitti odotukset

Kesän 2020 myyntitavoitteeksi Haapasalo asetti 2 000 hatsapuria, se olisi hyvä tulos. Erittäin hyvä tulos olisi 5 000 myytyä leipää. Loppujen lopuksi niitä myytiin 25 000 kappaletta. Sen jälkeen Haapasalo käynnisti kunnon leipomotoiminnan ja sai mukaansa myös yhtiökumppaneita. Nykyään Haapasalon hatsapureja myydään ruokakaupoissa ja yrityksen omissa ruokakärryissä ympäri Suomea.

”Olen nytkin alkuvuoden viettänyt täällä leipomolla Puumalassa ja tehnyt tuotekehitystä. Kun on ammatiltaan näyttelijä, niin voi paperilla keksiä mitä vaan. Täällä leipomolla sitten kokeillaan toimivatko ideat oikeasti. Tämä tuotekehittely on lempihommaani.”

Georgialaisen keittiöön nykyiseen suosioon Haapasalo näkee monta syytä.

”Esimerkiksi hatsapurin resepti on 5 000 vuotta vanha. Jos resepti on säilynyt noinkin pitkään, niin jotain on tehty oikein. Georgialainen ruoka on yksinkertaista ja hyvää. Maut ovat perusmakuja, eikä ruoka ole tulista, mutta erilaisten yrttien myötä siinä on paljon makua. Georgialaisen ruoan valmistaminen ei myöskään vaadi mitään kikkailua keittiössä. ”

Haapasalon mukaan georgialainen keittiö on yksi huonoimmin tunnetuista keittiöistä maailmalla. Syynä on se, että maassa ei ole ollut keittokirjoja, johon reseptejä olisi kerätty, vaan kaikki osaaminen on kulkenut perheissä ja suvuissa sukupolvelta toiselle. 

”Jokaisella perheellä on oma tapansa ja reseptinsä tehdä perinneruokia, kuten hatsapuria.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Mainoskyltti Georgiassa. KUVA Thea Ekholm

Lempiruokaa pitää pystyä syömään joka päivä

Hatsapuri on Ville Haapasalon suosikki georgialaisen keittiön ruuista. 

”Mittaan sitä, onko joku ruoka lempiruokani vai ei sillä, että pystynkö syömään sitä joka päivä. Hatsapurin lisäksi myös georgialainen papumuhennos Lobio läpäisee tämän testin. En ole papujen suuri ystävä, mutta Lobiota voin syödä päivittäin.”

Haapasalon hatsapuri -yritys kehittelee koko ajan uusia versioita perinteisestä hatsapurista. 

”Meillä on jo valikoimissa muun muassa gluteenittomasta taikinasta tehty hatsapuri, kypsällä possulla, sipulilla ja kananmunalla täytetty Puumalan hatsapuri sekä tammi-helmikuun vaihteessa lanseerattu tulinen hatsapuri, jonka täytteessä on mukana vihreää pepperonia. Myös makeita hatsapureja on testailtu”, Haapasalo kertoo.

Eikä Ville Haapasalon innostus georgialaiseen ruokaan jää tähän. Kevään aikana hän avaa ensimmäisen georgialaista pikaruokaa tarjoilevan ravintolan Helsingin Kallioon.

”Tarkoitus on myöhemmin laajentaa ravintola ketjuksi”, Haapasalo kertoo.

Hatsapureista lisää keskiviikkona 15.3.2023 ilmestyvässä Aromissa. Mukana on resepti suoraan Georgiasta.

LUE MYÖS: Ukrainan lohturuoka on borssikeitto, ja sitä tarjoamalla voit näyttää tukesi – tässä resepti isolle porukalle

LUE MYÖS: Tallinna lyö pian Helsingin ravintolakaupunkina, sanoo Kim Mikkola: “Suomessa kaikki pyrkivät keskihintaan”

Alla: Ukrainan väreillä maalattu Haapasalon Hatsapurin ruokakärry myy muun muassa borssikeittoa Helsingissä. Voit katsoa videon myös Instagramista.

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Haapasalon Hatsapuri (@haapasalonhatsapuri) jakama julkaisu


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi