Pop up -ravintolat

Yhteen Helsingin kiistellyimmistä rakennuksista, Alvar Aallon Sokeripalaan avautuu pop up -ravintola ja viinibaari

Kiinteistöyhtiö on turvallisuussyistä aidannut kattoterassin, mutta näkymä merelliseen Helsinkiin on yhä vaikuttava. Pop up -ravintola ja viinibaari ovat avoinna yleisölle 2.–3.9. ja 5.–10.9.KUVA Newsec

Helsingin kiistellyimpiin rakennuksiin kuuluva Sokeripala aukeaa syyskuussa yleisölle kymmenen päivän ajaksi. Ravintola Kuurna avaa rakennuksen maisemakanttiiniin ja kabinetteihin pop up -ravintolan ja viinibaarin osana Helsinki Design Week -muotoilufestivaalia. Sokeripalaan kaavaillaan myös pysyvää ravintolatoimintaa.

Alvar Aalto suunnitteli Kanavaranta 1:n paperitehdasyhtiö Enso-Gutzeitille. Liikanimi Sokeripala tulee rakennuksen ulkomuodosta: modernistinen marmorikuutio erottuu Kauppatorin muusta ympäristöstä, Uspenskin katedraalista, punatiilisistä rantamakasiineista ja Presidentinlinnasta. Vuonna 1962 rakennetun Sokeripalan tieltä purettiin Theodor Höijerin suunnittelema ja uusrenessanssia edustanut, vuonna 1897 valmistunut Norrménin palatsi. Monet haikailevat sen perään.

Stora Enso myi pääkonttorinsa 2008 noin 30 miljoonalla eurolla saksalaisille ja jäi vuokralaiseksi rakennukseen. Sokeripala on nyt ensimmäistä kertaa avoinna yleisölle.

”Penthouse-kerroksessa on täysin varusteltu henkilöstöravintola ja kolmeen ilmansuuntaan avautuva 900 neliömetrin kattoterassi, joka innoitti meidät hakemaan sinne pop up -ravintolan”, Helsinki Design Weekin perustaja ja sen takana olevan Luovi Oy:n toimitusjohtaja Kari Korkman kertoo.

Korkman paljastaa, että rakennuksen omistava saksalainen kiinteistöyhtiö aikoo hakea paikalle pysyvää ravintolatoimintaa ensi keväästä alkaen.

Stora Enson pääkonttorina pitkään toiminut Sokeripala on tällä hetkellä lähes tyhjillään. Marmorista, lasista, puusta, kuparista, messingistä, nahasta ja valosta koostuva toimistorakennus suojeltiin 2010. Suojelun perusteluna olivat Alvar Aallon kansallinen merkitys sekä pääkonttorin rakennustaiteellinen arvo. KUVA Newsec

Illallinen kabinetissa

Ravintoloitsijat Laura Styyra ja Tom Hansen sulkevat Meritullinkadulla sijaitsevan Kuurnan pop upin ajaksi, sillä kädet, jalat ja henkilökunta eivät riitä molempiin osoitteisiin. Kuurna muuttaa parisataa metriä kivijalasta Sokeripalan katolle. Kuurnan olemus pysyy samana myös uudessa ympäristössä.

”Kyllä se Kuurna on. Päätimme laajentaa kolmesta viiden ruokalajin menuuseen, mutta pidämme kiinni omasta ajattelusta ja tyylistämme. Ehkä kerroskorkeus tuo pientä nostetta annoksiin, mutta ei meillä ole syytä muuttaa Kuurnaa muuksi”, Laura Styyra kertoo.

Pop up -ravintolassa pääsee tutustumaan kuudennen kerroksen kanttiiniin, kabinetteihin ja terassiin. Viinibaarissa on lainassa Aallon suunnittelemia käytettyjä kalusteita.

”Illallinen toteutuu kabineteissa, joissa on tehty kauppaa ja politiikkaa 1960-luvulta lähtien. Kabinetit ovat autenttisessa kunnossa kalusteineen. Seurueet päätyvät syömään pitkiin pöytiin, joissa voi tutustua uusiin ihmisiin”, Styyra sanoo.

Viinibaarissa on tarjolla baariin sopivia pikkuannoksia ja snackseja. Illallinen toimii vain varausten kautta, mutta viinibaariin voi poiketa omia aikojaan. Ravintolan viinibaarissa järjestetään sarja avoimia muotoilu- ja arkkitehtuurikeskusteluja, mutta ei näyttelyitä tai installaatioita.

Pop up on avoinna asiakkaille Helsinki Design Weekin kymmenestä toimintapäivästä yhdeksänä iltana. HDW:n avajaispäivänä pop up on varattu muotoilufestivaalin avajaisille.

Sokeripala on Helsinki Design Weekin pääpaikka tänä vuonna. HDW:n tapahtumapaikat ovat vaihdelleet vuosien mittaan Katajanokalta Jätkäsaareen, Teurastamolle, Kolmen sepän patsaalle, Erottajalle ja Olympiastadionille.

Helsingissä järjestetään tänä viikonloppuna uusi Design Helsinki -tapahtuma. Lue lisää: Uusi kansainvälinen design-tapahtuma Helsinkiin elokuussa

LUE MYÖS: Näin helsinkiläinen baari on onnistunut ruokatuotteessaan – ilman keittiötä

LUE MYÖS: Suomalaisten hyvä kutina piti paikkansa – tällainen Farangin ja viinibaarien Vasastan Tukholmassa on nykyään

Sokeripalan paikalla sijaitsi aikaisemmin Norrménin palatsi. KUVA I.K. Inha / Valokuvataiteen museo
Vieressä on koristeellinen Uspenskin katedraali. KUVA Newsec


Kuurnan pop up -ravintola ja viinibaari Sokeripalassa

 • Kanavaranta 1, 00160 Helsinki
 • 59 asiakaspaikkaa
 • Illallinen 69 euroa, suositusviinipaketti 56 euroa.
 • Pöytävaraukset illallisille klo 18, viinibaari ilman pöytävarausta klo 16.
 • Pääsy ravintolaan on esteetön hissillä.
 • Avoinna yleisölle 2.–3.9. ja 5.–10.9.

Illallisten, juhlien ja keskustelujen lisäksi Kanavaranta 1:een pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi