Ennen ravintola-alan opintoja
Toimin aiemmin turvallisuusalalla. Tein järjestyksenvalvojan töitä alkuun sivutöinä erilaisissa tilaisuuksissa, festareilla ja keikoilla. Kun Suomeen alettiin perustaa vastaanottokeskuksia, päädyin työnantajani kautta sinne järjestyksenvalvojaksi. Hankin vartijan luvat
ja jäin tekemään vastaanottokeskuksiin vartijan töitä.
Minut innosti ravintola-alalle
Kun olin kotona lapsen kanssa, mietin, etten halua palata turvallisuusalalle. Isoveljeni oli ollut jo useamman vuoden kokkina, ja ajattelin, että voisin itsekin kokeilla sitä, kun vuorotyö oli muutenkin jo tuttua.
Hyödynnän aiempaa osaamistani
Olen joskus ollut nuorempana grillillä töissä, ja siellä sain jonkinlaisen kokemuksen ruoasta ja asiakaspalvelusta. Turvallisuusalaa ja ravintola-alaa yhdistää työn fyysisyys ja vuorotyö, johon olin tottunut jo ennestään.
Haen inspiraatiota
Paljon ideoita tekemiseen tulee työkavereilta. Lähdin nopeasti opintojen aloittamisen jälkeen oppisopimukselle, joten suurimpia inspiraation lähteitäni ovat työkaverit. Toki välillä somessakin tulee vastaan ruokakokeiluja, joita haluaa itsekin kokeilla töissä tai vapaa-ajalla.
Opinnoissa innostun
Olen oppisopimuksella Helsingin Bottalla, johon kuuluu ravintola Manalan lisäksi myös St. Urho’s Pub ja Botta Events. Koen, että oppisopimus on enemmän minun juttuni kuin koulun penkillä istuminen. Olen oppinut tosi paljon, kun näen, mitä muut tekevät. Töissä saa muilta vinkkejä ja oppii käytännön juttuja eri tavalla kuin koulussa.
Suurin haasteeni
Olen todella itsekriittinen enkä aina näe omaa työn jälkeä samalla tavalla kuin työkaverit. He saattavat kehua, vaikka itse koen, että ei se nyt mennyt niin täydellisesti kuin olisin halunnut.
Esikuva, jota ihailen
En hirveästi seuraa julkkiskokkeja, mutta ihailen työkavereita, jotka ovat jaksaneet tehdä tätä hommaa vuodesta toiseen ja jaksavat neuvoa. Haluan itsekin olla samanlainen, että jaksaa vuosien päästäkin neuvoa opiskelijoita ja pitää hyvää ilmapiiriä yllä, vaikka tämä on raskasta hommaa.
Kerron muille ravintola-alasta
Pitää olla valmis siihen, että työ on fyysisesti raskasta. Se yllätti, miten työn raskaus ja kiire vaikuttaa myös henkisesti. Vaatii tietynlaisen luonteen, että pärjää sekä kiireessä että hiljaisina päivinä.
Viiden vuoden kuluttua
Olen viihtynyt à la cartessa, joten jos en ole samassa ravintolassa, niin varmasti jossain samantyylisessä.
Heidi Kouhia
- 29 vuotta
- Espoo
- Koulutus
Media-assistentti, turvallisuusalan koulutus. Opiskelee ravintola-alan perustutkintoa Omniassa - Aiempi työkokemus
Vartija, järjestyksenvalvoja