Mojiton resepti on tämän jutun lopussa.
Klassinen mojito valmistetaan suoraan tarjoilulasiin sekoittamalla limemehua, sokeria, minttua ja vaaleaa rommia. Lasi täytetään jäillä ja päälle kaadetaan soodavettä. Juoma koristellaan mintun tupsulla.
Avecmedian cocktailkoulussa treenataan kymmenen suosikkicocktailia ja tekniikat, joilla ne onnistuvat varmasti. Mojiton valmistuksen opettaa helsinkiläisen Trillby & Chadwickin baaripäällikkö Anniina Viskari.
Mojiton maun keskiössä on minttu, joka on Viskarin mukaan herkkä yrtti. Hän suosittelee mintun kylvetystä jäävedessä ennen serviisiä, jolloin se ei nuupahda ja maku pysyy parempana. Juomaa valmistaessa minttua ei kannata murskata, koska se muuttaa yrtin makua. Murskauksen johdosta lehden rakenne hajoaa ja siitä vapautuu muun muassa kitkerän makuista lehtivihreää. Aromit saa murskausta paremmin irti vihtomalla mintun lehtiä rannetta vasten tai taputtamalla niitä kämmenten välissä ennen lasiin lisäämistä.
Mitä mojito sisältää?
Mojiton ainekset ovat rommin lisäksi tuorepuristettu limemehu, minttu, sokeri ja soodavesi. Limemehun makuprofiili muuttuu sesongin mukaan. Välillä mehu saattaa olla hedelmäisen raikasta, välillä karvaan intensiivistä. Valmista drinkkiä tulisi aina maistaa ennen tarjoilua, jotta voi varmistaa happamuuden ja makeuden olevan tasapainossa.
Myös mintun maku vaihtelee vuodenajan mukaan. Oikean lajikkeen kanssa kannattaa lisäksi olla tarkkana: Mojitoon sopii esimerkiksi viherminttu. Piparminttu taas on maultaan voimakkaampaa, eikä sovellu yhtä hyvin mojitoon.
Sokerina voi käyttää esimerkiksi sokerijuurikaspohjaista valkoista kidesokeria tai sokeriruo’osta valmistettua ruokokidesokeria. Hienojakoinen erikoishieno kidesokeri sulaa taloussokeria nopeammin.
Mikä rommi mojitoon kannattaa valita?
Mojitoon käytetään perinteisesti vaaleaa rommia. Erilaisiin versioihin voi Viskarin mukaan kokeilla myös tummaa rommia. Koska se muuttaa drinkin luonnetta huomattavasti, on asiakkaan oltava tietoinen tuotteen vaihdosta.
Miten mojito tehdään?
Helppo mojito onnistuu sekoittamalla tarjoilulasissa limemehua, sokeria, minttua ja rommia. Juoma tarjoillaan jäillä ja pidennetään soodavedellä. Paras mojito syntyy, kun limemehu ja sokeri sekoitetaan kunnolla niin, että sokeri varmasti sulaa. Mintusta taas irrotetaan aromit murskauksen sijaan kevyellä taputuksella. Viskarin mukaan raaka-aineiden oikeanlaisen käsittelyn lisäksi on keskityttävä mittasuhteisiin: hapon ja makeuden on oltava tasapainossa, eikä soodaa saa olla liikaa.
Työskentelyä voi nopeuttaa puristamalla limemehun pulloon etukäteen ja valmistamalla sokerista siirapin, jolloin sokerin sulattamiseen ei kulu niin kauan aikaa. Sokerisiirappiin sekoitetaan kaksi osaa sokeria ja yksi osa kuumaa vettä.
Mojiton voi valmistaa joko jääpaloilla tai -murskalla. Jääpaloja kannattaa käyttää erityisesti kesäkuumalla, jolloin jäämurska sulaa nopeasti ja vetistää juoman. Viskari kehottaa myös tutustumaan käyttämänsä murskan laatuun: mitä hienojakoisempi murska, sen nopeammin se sulaa. Jos murska on lähempänä hilettä kuin murikkaa, kannattaa mojito valmistaa mieluummin jääpaloilla.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Baarimestarin vinkit mojiton tuunaamiseen
Viskarin mukaan mojitoon saa tuotua helposti eri vivahteita kokeilemalla eri rommeja. Hän itse rakastaa laadukkaita kookosrommeja, joita on nykyään hyvin saatavilla. American Barissa Viskari on lisäksi tarjoillut Clear Mojitoa, joka esivalmistellaan keittiössä höyryuunissa ennen serviisiä. Kaffirlimen lehdistä lisäaromia saava drinkki on täysin kirkas, mutta täynnä makua. Viskarin mielestä mojitosta voi hyvin tehdä omia versioita, kunhan asiakkaalle tekee selväksi, ettei kyseessä ole perinteinen versio.
Oma twisti mojitosta: mausta rommi esimerkiksi chilillä
Alkoholiton mojito: korvaa rommi alkoholittomalla tisleellä.
Erilaiset mojitot eri vuodenajoille: valitse sokeri sesongin mukaan – kesällä vaaleampaa, talvella tummempaa. Kokeile myös itse maustettuja sokerisiirappeja!
Mikä on mojiton historia?
Mojiton tarkka alkuperä on mysteerien peitossa. Erään teorian mukaan se on jalostunut The Draque -nimisestä juomasta, johon käytettiin 1500-luvulla sokeriruokopontikkaa, limemehua, minttua ja sokeria. Kaapparikapteeni Francis Draken mukaan nimetty juoma on saatettu kehittää Kuubassa, mutta joidenkin tarinoiden mukaan se sai alkunsa Draken laivamatkoilla. The Draque -drinkkiä juotiin erityisesti siihen liitettyjen terveysvaikutusten vuoksi, joilla pyrittiin torjumaan jopa koleraa.
1800-luvulla sokeriruokopontikka vaihtui rommiin. Drinkki esiintyi ensimmäisen kerran kirjallisuudessa nimellä mojito vuonna 1932 Havannassa sijaitsevan Sloppy Joe’s Barin manuaalissa. Drinkin nimi saattaa viitata espanjan kielen sanaan “mojar” eli kostuttaa, mutta varmaa tietoa nimen alkuperästä ei ole.
Lähde: Difford’s Guide
Mojiton resepti
Lasi: highball
Valmistustapa: rakentaminen
Koriste: mintun tupsu
Raaka-aineet:
3 tl ruokokidesokeria tai valkoista kidesokeria
3 cl tuorepuristettua limemehua
4 cl rommia
10 isoa lehteä minttua
4-8 cl soodavettä
Mittaa jäähdytettyyn tarjoilulasiin sokeri ja limemehu.
Sekoita, kunnes sokeri on sulanut.
Lisää rommi ja mintun lehdet.
Täytä lasi jäillä.
Lisää soodaa ja sekoita kevyesti.
Koristele mintun tupsulla.
Jutun alussa on video mojiton valmistamisesta.
Avecin ja FBSK:n cocktailkoulu
1. Whiskey Sour
2. Negroni
3. Daiquiri
4. Gin & Tonic
5. Old Fashioned
6. Bloody Mary
7. Irish Coffee
8. Margarita
9. Mojito
10. Aperol Spritz