Cocktailkoulu

Täydellinen Bloody Mary tehdään rollaamalla – älä rakenna, äläkä varsinkaan ravista

Bloody Maryn resepti on tämän jutun lopussa.

Yllä: Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta.

Klassinen Bloody Mary valmistetaan vodkasta, tomaattimehusta ja mausteista. Worcestershirekastike, tabasco, suola, pippuri, sokeri ja sitruunamehu ovat perinteiset mausteet. Bloody Mary tarjoillaan jäillä varsisellerin kera, ja se on erityisen suosittu brunssijuoma.

Avecmedian ja Suomen baarimestarien yhdistyksen FBSK:n maksuttomassa cocktailkoulussa treenataan kymmenen suosikkicocktailia ja tekniikat, joilla ne onnistuvat varmasti. Bloody Maryn valmistuksen opettaa helsinkiläisen Chihuahua Julepin baarimestari Matias Pietarinen.

Pietarinen suosittelee rakentamisen sijaan Bloody Maryn rollaamista, eli kaatamista edestakaisin shakerin tinistä toiseen. Pahin virhe on lähteä ravistamaan Bloody Marya. Silloin siitä tulee helposti pahanmakuinen, koska juomaan sulaa liikaa vettä. Samalla tomaattimehu kuohkeutuu, jolloin rakenteesta tulee outo.

Mitä Bloody Mary sisältää?

Bloody Maryn ainekset ovat vodkan lisäksi tomaattimehu, tuorepuristettu sitruunamehu, sokerisiirappi, worcestershirekastike, Tabasco-kastike, suola, pippuri ja kuivattu piparjuuri. Jos pitää valita vain kaksi maustetta, punaisella Tabascolla ja laadukkaalla worcestershirekastikkeella pääsee Pietarisen mukaan pitkälle.

Juomasekoitusta maustaessa on huomattava, että worcestershirekastikkeissa on paljon eroja. Pietarisen mielestä Heinzin versio on hyvin kalainen ja etikkainen, kun taas Lea & Perrinsin kastike on sellaisenaan niin hyvää, että sitä voisi juoda vaikka suoraan pullosta.

Jos Bloody Mary ei ole baarissa listalla, saattaa se liikkua harvakseltaan. Tällöin esimerkiksi worcestershirekastike tuppaa olemaan auki pitkiä aikoja, ja huoneenlämmön sijaan se kannattaisikin säilyttää viileässä. Pippuri ja muut mausteet ovat parhaimmillaan vasta jauhettuina. Panostamalla maustamiseen voi luoda syvän ja monipuolisen makuprofiilin.

Miten Bloody Mary tehdään?

Helppo Bloody Mary syntyy sekoittamalla vodka, tomaattimehu, tuorepuristettu sitruunamehu ja mausteet jäiden kera tarjoilulasissa. Paras Bloody Mary onnistuu kuitenkin rollaamalla, eli kaatamalla raaka-aineita shakerin tinistä toiseen. Rollauksen aikana juomaan sitoutuu ilmaa, raaka-aineet jäähtyvät ja siihen sulaa jäistä vettä. Pietarinen suosittelee rollaukseen isoja, halkaisijaltaan viiden senttimetrin kokoisia jääpaloja, joita voi valmistaa itse silikonimuotilla. Suurilla jääpaloilla pinta-ala jään ja nesteen välillä on pienempi, mikä hidastaa sulamista. Tällöin juoma ehtii jäähtyä ennen kuin se vettyy liikaa. Isoilla jääpaloilla voi rollata kymmenenkin kertaa ennen kuin sulavettä tulee liikaa.

Mikä alkoholi Bloody Maryyn kannattaa valita?

Perinteisesti Bloody Mary valmistetaan vodkasta. Pietarisen mukaan mausteilla luodaan juomasekoitukselle ominainen syvyys. Vodkan tehtävä on tuoda ryhtiä. Mutta mitä vodkaa Bloody Maryyn kannattaa käyttää? Väkevämpi, 45 prosenttinen tuote tuo drinkkiin kaivattua selkärankaa. Bloody Maryyn voi kokeilla myös maustettua vodkaa. Esimerkiksi tillillä, pippurilla tai chilillä maustetut tuotteet toimivat hyvin tomaattimehun parina.

Matias Pietarinen on helsinkiläisen Chihuahua Julepin baarimestari. KUVA Eemeli Sarka

Baarimestarin vinkit Bloody Maryn tuunaamiseen

Bloody Marysta on olemassa lukuisia versioita. Chihuahua Julepissa tarjoillaan Bloody Mariaa, jonka alkoholina on vodkan sijaan tequila. Ginipohjainen versio taas on nimeltään Red Snapper.

Erilaiset Bloody Maryt ovat suosittuja erityisesti brunsseilla. Juomasekoituksesta on helppo tehdä persoonallisia variaatioita. Pietarisen mukaan jo pelkkä koristeen vaihto tuo omaa vivahdetta juomaan. Sellerin sijaan voi käyttää esimerkiksi maustekurkkua tai kirsikkatomaatteja. Yhdysvalloissa Bloody Maryt tarjoillaan välillä koristeenaan kokonainen brunssiannos pekoneineen ja vohveleineen. Jos cocktailin raaka-aineita lähtee tuunaamaan, on yhden kuitenkin pysyttävä: Bloody Marysta on Pietarisen mielestä löydyttävä tomaattia.

Uusia vivahteita saa kuitenkin käyttämällä esimerkiksi keltaisia luumutomaatteja, tai lisäämällä tomaatin oheen vesimelonia. Vesimelonin hedelmäisyys tuo juomaan jännittävän vivahteen.

Mausteitakin voi lisätä oman maun mukaan. Esimerkiksi savupaprika ja sellerinsiemenet toimivat Pietarisen mukaan loistavasti.

Oma twisti Bloody Marystä: infusoi vodka pekonirasvalla tai hedelmäisellä Aji Banana -chilillä.

Alkoholiton Bloody Mary: luo alkoholin tuoma ryhdikkyys lisäämällä balsamicoa tai muuta happoa, ja mausta ronskisti.

Erilaiset Bloody Maryt eri vuodenajoille: kevennä kesällä makua käyttämällä tomaatin lisänä vesimelonia, talvella mausta vodka kuivamausteilla

Mikä on Bloody Maryn historia?

Bloody Maryn synty on yhtä epäselvä kuin monien muidenkin klassikkodrinkkien. Bloody Maryn historiaan syventyneen baarimestari Brian Bartelsin mukaan sen todennäköisin keksijä on Fernand “Pete” Petiot, joka sekoitteli vodkasta ja tomaattimehusta Bloody Maryn alkukantaista versiota työskennellessään baarimestarina Pariisissa 1920-luvulla. Palattuaan Amerikan kieltolain päättymisen jälkeen Manhattanille töihin St. Regis -hotellin, hän lisäsi drinkkiin mausteita ja sitruunamehua, ja nimesi sen Red Snapperiksi – Bloody Mary kun oli liian radikaali nimi, eritoten koska hotellin omistajan vaimon nimi sattui olemaan Mary.

Lähteet: Brian Bartells: The Bloody Mary – The Lore and Legend of a Cocktail Classic


Bloody Maryn resepti

Lasi: on the rocks eli paksupohjainen viskilasi

Valmistustapa: rollaus

Koriste: varsiselleri ja pippuria

Raaka-aineet:

4 cl vodkaa

12 cl tomaattimehua

1 bs tuorepuristettua sitruunamehua

1 dash sokerisiirappia (2 osaa sokeria ja 1 osa vettä)

1 bs Worcestershirekastiketta (esimerkiksi Lea & Perrins)

2 dash Tabasco-kastiketta

suolaa

pippuria

kuivattua piparjuurta

Mittaa shakeriin kaikki raaka-aineet.

Lisää kahdesta kolmeen isoa jääpalaa (noin 5 cm kertaa 5 cm) ja viilennä juoma rollaamalla. Tarjoile cocktail viilennetystä on the rocks -lasista jäillä.

Koristele varsisellerillä ja mustapippurilla.

Vinkki! Isoja jääpaloja saa tehtyä tarkoitukseen suunnitelluilla silikonimuoteilla.

Jutun alussa on video Bloody Maryn valmistamisesta.

Avecin ja FBSK:n cocktailkoulu

1. Whiskey Sour
2. Negroni
3. Daiquiri
4. Gin & Tonic
5. Old Fashioned
6. Bloody Mary
7. Irish Coffee
8. Margarita
9. Mojito 
10. Aperol Spritz 


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker