Cocktailkoulu

Näin tehdään Old Fashioned – älä käytä jäätä kahteen kertaan

Old Fashioned -cocktailin resepti on tämän jutun lopussa.

Yllä: Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta.

Klassinen Old Fashioned valmistetaan hämmentämällä viskistä, maustekatkerosta, sokerista ja vedestä. Juoma tuplasiivilöidään on the rocks -lasiin ja tarjoillaan jäiden kera. Koristeena käytetään appelsiinin kuorta.

Avecmedian cocktailkoulussa treenataan kymmenen suosikkicocktailia ja tekniikat, joilla ne onnistuvat varmasti. Old Fashionedin valmistuksen opettaa baarimestari Anniina Viskari.

Viskarin mukaan myös Old Fashionedin valmistuksessa pätee sanonta “never use ice twice” eli älä ikinä käytä jäitä kahteen kertaan. Vaikka cocktailin voi periaatteessa hämmentää suoraan tarjoilulasissa, suosittelee Viskari ehdottomasti käyttämään mieluummin hämmennyslasia ja siivilöimään valmiin cocktailin tuoreiden jäiden päälle. Tällä tavalla juoma säilyttää ihanteellisen makutasapainonsa mahdollisimman pitkään, toisin kuin jo osittain sulaneiden valmistusjäiden kanssa tarjoiltuna.

LUE MYÖS: Näin teet Negronin ammattilaisen ottein – muista kriittinen työvaihe

Mitä Old Fashioned sisältää?

Old Fashionedin ainekset ovat viskin lisäksi maustekatkero eli bitteri, sokeri ja vesi. Maustekatkeroita on runsaasti erilaisia. Old Fashionediin sopivissa katkeroiden etiketissä saattaa lukea esimerkiksi aromatic bitters tai cocktail bitters. Makuvivahteita voi tuoda myös appelsiinibitterillä.

Sokerina Old Fashionedissä käytetään usein vaaleaa sokeria. Perinteisesti Old Fashioned on valmistettu sokerisiirapin sijaan sokeripalasta. Viskarin mukaan se ei kuitenkaan ole baareissa käytännöllinen ratkaisu, koska samassa ajassa valmistuu useampi juoma sokerisiirapilla kuin -palalla.

Vesi on lisäksi tärkeä raaka-aine, joka sulaa drinkkiin valmistuksen aikana jäistä. Se tasapainottaa cocktailin alkoholisuutta ja sitoo raaka-aineiden maun yhteen.

Mikä viski Old Fashionediin kannattaa valita?

Old Fashioned valmistetaan viskistä. Amerikkalainen bourbonviski on perinteisin valinta, mutta sen rinnalla ruisviskin käyttö on yleistynyt. Myös muita viskejä voi kokeilla, kuten skotlantilaista single maltia tai japanilaisia viskejä. Viskari kuitenkin toteaa, että asiakkaalle tulisi kertoa tuotteen vaihdosta etukäteen, koska näiden tuotteiden makuprofiili on hyvin erilainen kuin bourbonin.

Miten Old Fashioned tehdään?

Helppo Old Fashioned valmistuu sekoittamalla viski, maustekatkero ja sokerisiirappi suoraan tarjoilulasissa. Tätä Viskari ei suosittele, koska jäät ovat jo alkaneet sulaa ja sen takia juomaan muodostuu liikaa sulavettä nauttimisen aikana. Old Fashioned kannattaa mieluummin valmistaa hämmennyslasissa, sillä tuoreiden jäiden kanssa tarjoiltu cocktail pysyy tasapainossa pidempään.

Hämmennyksen aikana tulisi käyttää runsaasti jäitä, jotta ne jaksavat jäähdyttää nesteen ilman, että vettä sulaa liikaa. Hämmennysaika riippuu käytetystä jäätyypistä: sekä jään koostumus että koko vaikuttavat. Huokoinen jääpala sulaa nopeammin kuin tiivis murikka. Pienissä jääpaloissa on suurempi pinta-ala suhteessa jäähdytystehoon, minkä takia niistä sulaa enemmän vettä kuin suurista jääpaloista. Viskari suosittelee kellon tuijottamisen sijaan maistamaan juomaa valmistuksen aikana, jotta voi luotettavasti arvioida milloin cocktail on valmis. Työskentelyä voi tehostaa pullottamalla Old Fashionedin valmiiksi. Jäähdytetystä pullosta voi kaataa valmiin cocktailin tarjoilulasiin. Mukaan tulee laskea myös sulaveden osuus. Old Fashioned koristellaan appelsiinin kuorella, josta voi puristaa eteeriset öljyt cocktailin pinnalle.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Baarimestari Anniina Viskari. KUVA Eemeli Sarka

Baarimestarin vinkit Old Fashionedin tuunaamiseen

Viskarin mukaan Old Fashionediin voi tuoda uusia vivahteita vaihtelemalla sokereita ja alkoholeja. Vaaleasta sokerista tulee erilainen aromi kuin tummasta. Alkoholina voi viskin sijaan käyttää esimerkiksi rommia, joka on Viskarin oma suosikki. American Barin listalla on ollut Old Fashioned, jossa on käytetty ruisviskin lisäksi kahta erilaista rommia.

Alkoholipitoisuudeltaan väkevänä cocktailina Old Fashionedin muokkaaminen alkoholittomaksi versioksi on haastavaa, eikä Viskari ole itse tehnyt siitä holitonta twistiä. Hän lähtisi kuitenkin liikkeelle alkoholittomasta tisleestä tai vahvaksi haudutetusta teestä. Viskarin mukaan esimerkiksi Earl Grey- ja oolong-teet sopivat hyvin viskin sijaan cocktailien pohjaksi.

Oma twisti Old Fashionedistä: kokeile erilaisia sokereita, tai korvaa viski rommilla

Alkoholiton Old Fashioned: korvaa viski vahvaksi uutetulla Earl Grey -teellä.

Erilaiset Old Fashionedit eri vuodenajoille: mausta sokerisiirappi sesongin raaka-aineilla

Mikä on Old Fashionedin historia?

Jo 1800-luvun alkupuolella viskistä, sokerista, vedestä ja bittereistä sekoitettiin drinkkejä, joita tuolloin kutsuttiin Whiskey Cocktaileiksi. Ilman jäitä valmistettu juoma hörpättiin usein aamuisin “silmiä avaamaan”. Nykyisen nimensä Old Fashioned sai 1870-luvun paikkeilla, kun baarimestarit alkoivat lisäämään drinkkeihin markkinoille tulleita uusia likööreitä. Vanhaan tottuneet asiakkaat päätyivät tilaamaan suosikkijuomaansa pyytämällä yhden “vanhanaikaisen” ja näin Old Fashioned sai nimensä.

Lähde: Difford’s Guide


Old Fashioned 

Lasi: on the rocks

Valmistustapa: hämmentäminen

Koriste: pala appelsiinin kuorta

Raaka-aineet:

2–3 dashia eli tilkkaa aromaattista bitteriä (esim Angostura Aromatic Bitter)

4 cl bourbonviskiä

0,75 cl sokerisiirappia (2 osaa sokeria, 1 osa kiehuvaa vettä)

Mittaa hämmennyslasiin aromaattiset bitterit, viski ja sokerisiirappi.

Lisää reilusti jäitä.

Hämmennä, kunnes juomaan on sulanut jäistä runsaasti vettä.

Siivilöi jäähdytettyyn tarjoilulasiin jääblokin päälle.

Koristele palalla appelsiinin kuorta.

Jutun alussa video Old Fashionedin valmistamisesta.

Avecin ja FBSK:n cocktailkoulu

1. Whiskey Sour
2. Negroni
3. Daiquiri
4. Gin & Tonic
5. Old Fashioned
6. Bloody Mary
7. Irish Coffee
8. Margarita
9. Mojito 
10. Aperol Spritz 

 

Old Fashioned on todellinen klassikkococktail. KUVA Eemeli Sarka


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker