Cocktailkoulu

Näin teet Negronin ammattilaisen ottein – muista kriittinen työvaihe

Negronin resepti on tämän jutun lopussa.

Yllä: Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta.

Klassinen Negroni tehdään sekoittamalla samassa suhteessa makeaa vermuttia, punaista katkeroa ja giniä. Raaka-aineet jäähdytetään hämmentämällä niitä jäiden kera hämmennyslasissa. Samalla juomaan sulaa jäistä vettä. Valmis cocktail siivilöidään ison jääpalan päälle paksupohjaiseen viskilasiin. Pinnalle puristetaan appelsiininkuoresta aromaattisia öljyjä ja juoma koristellaan appelsiinisiivulla.

Avecmedian ja Suomen baarimestarien cocktailkoulussa treenataan kymmenen suosikkicocktailia ja tekniikat, joilla ne onnistuvat varmasti. Negronin valmistuksen opettaa helsinkiläisen Chihuahua Julepin baarimestari Matias Pietarinen.

Matias Pietarisen mukaan Negronin valmistuksessa kriittinen työvaihe on hämmennyslasin jäähdytys, joka jää usein tekemättä. Huoneenlämpöisessä lasissa juoma ei jäähdy tarpeeksi nopeasti ja jäistä sulaa liikaa vettä. Lopputuloksena on cocktail, joka on samaan aikaan vetinen ja lämmin. On tärkeää hallita päätyöväline eli hämmennyslasi.

LUE MYÖS: Miten tehdään täydellinen Whiskey Sour? Vältä epämiellyttävä tuoksu näin

Mitä Negroni sisältää?

Negronin ainekset ovat kaikki alkoholeja. Ginin lisäksi sen valmistukseen tarvitaan grogikatkeroa ja makeaa vermuttia.

Campari on varmasti perinteisin valinta grogikatkeroksi, mutta kategoriasta löytyy muitakin vaihtoehtoja, joilla voidaan tuoda hentoa yrttisyyttä tai nostaa juoman appelsiinista aromia. Vermuteissa valikoima on laaja: tarjolla on niin hillomaisen vaniljaisia, mansikkaisen mausteisia kuin sitruksisen bitterisiä tuotteita.

Mikä gini Negroniin kannattaa valita?

Klassisiin hämmennettäviin cocktaileihin Pietarinen valitsee mielellään alkoholipitoisuudeltaan hieman korkeamman tuotteen, joka kestää sulavettä mietoa paremmin. Mutta mitä giniä Negroniin? Giniksi kannattaa valita yli 45-prosenttinen pullote, kuten navy strength -vahvuinen gini.

Miten Negroni valmistetaan?

Helppo Negroni syntyy hämmentämällä giniä, grogikatkeroa ja makeaa vermuttia suoraan tarjoilulasissa jäiden kera. Tämä tapa ei kuitenkaan ole ihanteellinen, koska lasissa olevat jäät jatkavat sulamista hämmentämisen jälkeen ja juoma vettyy nopeasti.

Miten tehdään paras Negroni? Kun juoman hämmentää erikseen hämmennyslasissa ja siivilöi sen jälkeen tuoreiden jäiden päälle tarjoilulasiin, saa aikaiseksi ihanteellisen lopputuloksen. Negronia pitää hämmentää tarpeeksi pitkään, jotta jäistä sulaa reilusti vettä ja juoma jäähtyy kunnolla.

Vaikka kaiken muun olisi tehnyt täydellisesti, saattaa yksi asia vielä tuhota hyvän Negronin: huoneenlämmössä pilaantunut vermutti. Avatut väkevöidyt viinit pitäisikin Pietarisen mukaan aina säilyttää viileässä. Hapettuminen taas estetään poistamalla pullosta ilma viinipullon ilmaamiseen tarkoitetuilla välineillä.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Baarimestarin vinkit Negronin tuunaamiseen

Pietarisen mukaan Negroni on kasvanut cocktailista omaksi juomaheimokseen, jonka sisällä on lukemattomia variaatioita. Tällä drinkillä saakin leikitellä, kunhan lopputuloksena on sille ominainen maku, jossa ovat tasapainossa katkeruus, yrttinen makeus ja sekä alkoholin tuoma selkäranka.

Hyvä esimerkki on White Negroni, jossa rajoja rikotaan rohkeasti korvaamalla punainen katkero kullanhohtoisella Suzella sekä makea vermutti ranskalaisella Lillet Blanc -aperitiiviviinillä.

Erilaiset Negronit ovat suosittuja, ja videoihin keskittyvässä somepalvelu Tiktokissa on noussut hitiksi Negroni spagliato. Tässä klassisessa italialaisessa drinkissä yhdistyvät Negronin tavoin katkero ja vermutti, mutta ginin tilalla käytetään kuohuviiniä.

Oma twisti Negronista: mausta gini selkeällä ja helposti tunnistettavalla raaka-aineella.

Alkoholiton Negroni: kokeile alkoholittomia tisleitä ja katkeroita ja korvaa vermutti kuivamausteilla maustetulla punaherukkamehulla.

Erilaiset Negronit eri vuodenajoille: valitse alkoholit sesongin mukaan – kesällä kevyempää ja marjaisempaa, talvella tuhdimpaa ja yrttisempää.

Mikä on Negronin historia?

Monien klassikkodrinkkien alkuperä on arvoitus, mutta Negronin syntytarina on tarkasti tiedossa. Baarimestari ja cocktailhistorioitsija Luca Picchin dokumentoiman tarinan mukaan vuonna 1919 italialainen kreivi Camillo Negroni tilasi Firenzessä suositun Americano cocktailin, mutta toivoi makean vermutin ja katkeron pariksi soodaveden sijaan giniä.

Hänen tuttunsa alkoivat myös tilaamaan juomaa, eli “kreivi Negronin drinkkiä”, mikä myöhemmin lyheni Negroniksi.

Lähde: Luca Picchi: Negroni Cocktail – an Italian Legend


Negronin resepti

Lasi: on the rocks eli paksupohjainen viskilasi

Valmistustapa: hämmentäminen

Koriste: appelsiinisiivu ja appelsiinin kuoren eteeriset öljyt

Raaka-aineet

2 cl giniä

2 cl makeaa vermuttia (esim. Martini Rosso)

2 cl punaista katkeroa (esim. Campari)

Mittaa viilennettyyn hämmennyslasiin gini, makea vermutti ja punainen katkero.

Lisää runsaasti jäitä ja hämmennä, kunnes juoma on jäähtynyt ja siihen on sulanut tarpeeksi vettä.

Siivilöi jäähdytettyyn tarjoilulasiin jääblokin päälle.

Koristele appelsiinisiivulla ja purista pinnalle appelsiinin kuoresta eteerisiä öljyjä.

Vinkki! Nosta juoma uudelle tasolle lisäämällä yksi dash eli tilkka sokerisiirappia (2 osaa sokeria ja 1 osa vettä) ja 14-prosenttista suolaliuosta.

Jutun alussa video Negronin valmistamisesta.

Avecin ja FBSK:n cocktailkoulu

1. Whiskey Sour
2. Negroni
3. Daiquiri
4. Gin & Tonic
5. Old Fashioned
6. Bloody Mary
7. Irish Coffee
8. Margarita
9. Mojito 
10. Aperol Spritz 


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker