Cocktailkoulu

Daiquirin valmistamisessa on pari jippoa – näin vältät lämpimän drinkin

Daiquirin resepti on tämän jutun lopussa.

Yllä: Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta.

Klassinen Daiquiri tehdään rommista, limemehusta ja sokerisiirapista. Kylmäksi ravistettu cocktail tuplasiivilöidään coupe-lasiin eli perinteiseen samppanjamaljaan ja tarjoillaan ilman jäitä. Daiquiri koristellaan limen kuorella. 

Avecmedian ja Suomen baarimestarien yhdistyksen (FBSK) cocktailkoulussa treenataan kymmenen suosikkicocktailia ja tekniikat, joilla ne onnistuvat varmasti. Daiquirin valmistuksen opettaa Chihuahua Julepin baarimestari Matias Pietarinen.

Matias Pietarisen mukaan tarjoilulasin tulisi olla hyvin viilennetty, koska ilman jäitä tarjoiltava juoma lämpenee nopeasti. Lämpimästä lasista tarjoiltu Daiquiri on jo ehtinyt lämmetä ennen kuin sen ehtii nauttia. Paras vaihtoehto on pakkaskylmä coupe-lasi. Jos käytössä ei ole tarpeeksi pakkastilaa, voi lasin jäähdyttää myös jääpaloilla tai -murskalla sillä välin, kun cocktailia valmistaa.

LUE MYÖS: Miten tehdään täydellinen Whiskey Sour? Vältä epämiellyttävä tuoksu näin

LUE MYÖS: Näin teet Negronin ammattilaisen ottein – muista kriittinen työvaihe

Mitä Daiquiri sisältää?

Daiquirin ainekset ovat rommin lisäksi tuorepuristettu limemehu ja sokerisiirappi. Limemehun makuprofiili muuttuu sesongin mukaan. Välillä mehu saattaa olla hedelmäisen raikasta, välillä karvaan intensiivistä. Samassa erässäkin voi olla erimakuisen mehun omaavia hedelmiä. Yksittäisten hedelmien välistä eroa voi tasoittaa puristamalla mehun etukäteen pulloon, jolloin käytössä on tasalaatuinen mehu. Se myös nopeuttaa työskentelyä. Valmista drinkkiä tulisi kuitenkin myös maistaa ennen tarjoilua, jotta voi varmistaa happamuuden ja makeuden olevan tasapainossa.

Daiquirin valmistukseen kannattaa käyttää sokerisiirappia, jossa on kaksi osaa sokeria ja yksi osa vettä. Tällöin cocktailiin tulevan veden määrää on helpompi kontrolloida kuin jos siirapissa on sokeria ja vettä yhtä paljon.

Erittäin suurella volyymillä drinkkejä valmistaessa limemehun ja siirapin voi vielä sekoittaa oikeassa suhteessa samaan pulloon, jolloin kaatoja on yksi vähemmän. Rommia Pietarinen ei kuitenkaan lähtisi sekoittamaan valmiiksi. Jos limemehu sattuisi pullossa pilaantumaan, menisi kallis rommi myös hävikkiin.

Mikä rommi Daiquiriin kannattaa valita?

Daiquiriin sopii kevyt kuubalaistyylinen kolonnitislattu rommi, joka tukee cocktailin kepeää makumaailmaa. Pietarisen mielestä tummat rommit eivät istu Daiquirin sitruksiseen luonteeseen.

Miten Daiquiri tehdään?

Helppo Daiquiri valmistetaan ravistamalla vaaleaa rommia, tuorepuristettua limemehua ja sokerisiirappia.

Paras Daiquiri syntyy oikeanlaisella ravistustekniikalla, jolloin juomaan muodostuu kevyen kuohkea rakenne. Matias Pietarisen mukaan yleinen harhaluulo on, että ravistaessa jään tulee liikkua aggressiivisesti edestakaisin lyhyellä liikkeellä. Silloin jää kuitenkin hajoaa shakerissä murskaksi, ja alkaa sulaa nopeampaan tahtiin. Pahimmillaan puolet shakeristä on täynnä murskaa siinä vaiheessa, kun juoman siivilöi. Parempi olisi ravistaa pyörivällä liikkeellä niin, että kädet ovat kehon etupuolella. Tällä tavalla saa myös koko kehon käyttöön, eivätkä kädet ole yksin töissä. Se on myös ergonomisempaa.

Ravistukseen käytettävien jäiden laatuun kannattaa panostaa. Huonolaatuisesta jäästä sulaa ravistamisen aikana paljon vettä, ja juomasta tulee vetinen. Isoilla kuivilla jääpaloilla ravistaessa cocktail ehtii jäähtyä ja siihen sitoutuu oikea määrä sulavettä. Lyhyt ravistus sulaveden pelossa ei ole hyvä vaihtoehto, koska silloin juoma ei jäähdy tarpeeksi. Jos baarissa on käytössä huokoisia, pienikokoisia jääpaloja, kannattaa Daiquiriin lisätä hieman enemmän sokeria. Silloin se kestää paremmin sulavettä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Tarjoilulasin pitää olla hyvin viilennetty, korostaa Matias Pietarinen. KUVA Eemeli Sarka

Baarimestarin vinkit Daiquirin tuunaamiseen

Daiquirista on olemassa monenlaisia versioita. Hemingway Daiquiri saa persoonallisen makuvivahteen verigreippimehusta ja maraschino-kirsikkalikööristä. Ti’ Punch puolestaan valmistetaan Daiquirin tavoin limestä ja sokerista, mutta kuubalaistyyppisen rommin sijaan siinä käytetään rhum agricolea. Tämä rommi tehdään sokeriruokomehusta eikä melassista, ja sen maku on Pietarisen mukaan aromikkaampi ja ruohoisempi, jopa vänkä.

Erilaiset Daiquirit ovat suosittuja, koska niissä korostuu raikas sitruksisuus. Oman version Daiquirista saa luotua maustamalla rommin tai sokerisiirapin, tai lisäämällä mukaan tuoretta hedelmää. Cocktailin pitää kuitenkin olla tunnistettavissa Daiquiriksi, eli siinä tulee muutosten jälkeenkin maistua rommi, sitruksisuus ja raikkaus.

Oma versio Daiquirista: uuta rommiin uusia vivahteita mausteista, käytä itsetehtyä makusiirappia tai lisää tuoretta hedelmää.

Alkoholiton Daiquiri: tee Daiquirin kaltainen alkoholiton drinkki sitrus-shrubista, joka valmistetaan sitruksen kuorista, -mehusta, sokerista ja etikasta.

Erilaiset Daiquirit eri vuodenajoille: syksyyn sopivat puutarhahedelmät kuten luumu ja kirsikka, talvella rommin voi maustaa karvasmanteliin ja vaniljaan vivahtavalla tonkapavulla, keväällä mukaan voi tuoda satokauden raaka-aineita.

Mikä on Daiquirin historia?

Daiquiri syntyi Kuuban rannikolla, lähellä Santiago de Cubaa sijaitsevassa Daiquirín kylässä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Amerikkalainen insinööri Jennings Stockton Cox kehitti juoman johtaessaan saarella rautamalmin etsintöjä. Kuubassa on kuitenkin nautittu jo 1700-luvulla rommista, limestä, hunajasta ja vedestä valmistettua Canchancharaa, jota voidaan pitää Daiquirin esikuvana. 

Lähde: Difford’s Guide


Daiquirin resepti

Lasi: coupe eli vanhanaikainen samppanjamalja

Valmistustapa: rakentaminen

Koriste: pala limen kuorta

Raaka-aineet:

4 cl vaaleaa rommia

3 cl tuorepuristettua limemehua

1,5 cl sokerisiirappia (2 osaa taloussokeria, 1 osa vettä)

Mittaa shakeriin rommi, limemehu ja sokerisiirappi.

Lisää shakeriin jäitä, sulje shaker ja ravista kylmäksi.

Tuplasiivilöi jäähdytettyyn coupe-lasiin.

Koristele limen kuorella.

Jutun alussa video Daiquirin valmistamisesta.

Avecin ja FBSK:n cocktailkoulu

1. Whiskey Sour
2. Negroni
3. Daiquiri
4. Gin & Tonic
5. Old Fashioned
6. Bloody Mary
7. Irish Coffee
8. Margarita
9. Mojito 
10. Aperol Spritz 

LUE MYÖSÄlä anna imagon huijata! Konkari oikoo baarimestarien ennakkoluuloja rommista

Daiquiri on Kuuban lahja maailmalle. KUVA Eemeli Sarka


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker