Cocktailkoulu

Miten Irish Coffee tehdään? Muista tärkeä työvaihe

Irish Coffeen resepti on tämän jutun lopussa.

Yllä: Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta. Anniina Viskari työskentelee nykyään Trillby & Chadwickin baaripäällikkönä. 

Klassinen Irish Coffee valmistetaan rakentamalla jalalliseen lasipikariin. Lasiin mitataan fariinisokeri ja kuuma kahvi, ja sekoitetaan kunnes sokeri sulaa. Joukkoon sekoitetaan vielä viski. Pinnalle kerrostetaan kevyesti vatkattua kermaa.

Avecmedian ja Suomen baarimestarien yhdistyksen (FBSK) cocktailkoulussa treenataan kymmenen suosikkicocktailia ja tekniikat, joilla ne onnistuvat varmasti. Irish Coffeen valmistuksen opettaa helsinkiläisen Trillby & Chadwickin baaripäällikkö Anniina Viskari.

Muista tämä työvaihe: ennen Irish Coffeen valmistamista on tärkeää lämmittää tarjoilulasi. Viskari muistuttaa, että Irish Coffeeta nautitaan usein kylmällä kelillä, ja juoma halutaan kuumana. Kahvin pinnalle kerrostettava kylmä kerma jäähdyttää jo itsessään drinkkiä, minkä takia lasin tulee olla lämmin. Irish Coffee tulee tarjoilla kuumajuomalasista, joka kestää lämpimän nesteen hajoamatta.

Mitä Irish Coffee sisältää?

Irish Coffeen ainekset ovat viskin lisäksi fariinisokeri, kahvi ja kerma. Viskarin mukaan laadukkaan kahvin käyttö on tärkeää: sen tulee olla tuoretta, kuumaa ja oikeilla suhteilla valmistettua. Fariinisokerin määrä on tärkeä paitsi kahvin maun, myös juoman rakenteen kannalta. Jos kahvissa on liian vähän sokeria, kerma ei pysy sen pinnalla. Fariinisokerin voi lisätä sellaisenaan, tai sen voi sekoittaa siirapiksi, jolloin sokerin sulamiseen ei mene juomaa valmistaessa aikaa.

Mikä viski Irish Coffeeseen kannattaa valita?

Nimensä mukaan Irish Coffee valmistetaan irlantilaisesta viskistä. Irish Coffeehen käytetään yleensä sekoiteviskejä, jotka on tislattu kolonnitislaimella jyväohrasta ja mallastetusta ohrasta. Irlannissa valmistetaan myös yksinomaan mallastetusta ohrasta tehtyjä mallasviskejä sekä single pot still -viskejä, joissa on sekoiteviskin tavoin mallas- ja jyvätislettä, mutta ne on tislattu pannutislaimella. Jos irlantilaiset viskit eivät ole itselle tuttuja, kannattaa Viskarin mukaan valita tunnettu sekoiteviski.

Miten Irish Coffee tehdään?

Helppo Irish Coffee rakennetaan suoraan tarjoilulasiin. Perinteiset Irish Coffee -lasit on mitoitettu kyseiselle drinkille, joten juoman mittasuhteet on helppo saada kohdalleen. Irish Coffeen voi rakentaa myös muunlaiseen lasiin, kunhan kyseessä on kuumille juomille tarkoitettu lasi. Viskari valmistaa American Barissa Irish Coffeen suomalaiseen designlasiin, joka herättää asiakkaissa usein ihastusta. Oman baarin identiteettiä voikin tuoda esiin myös klassikkodrinkkien tarjoilussa.

Paras Irish Coffee syntyy, kun lasi on lämmitetty, kahvi on kuumaa ja drinkin mittasuhteet kunnossa. Viskarin mukaan kahvin ja kerman välillä on oltava selkeä raja. Kerman tulee olla kevyesti vatkattua, jotta se pysyy hyvin kahvin pinnalla. Koostumus on oikeanlainen, kun kämmenselälle kaadettu pisara pysyy juuri ja juuri muodossaan eikä lähde valumaan kättä pitkin. Liian paksu kerma uppoaa kahvin sekaan. Helpoiten kerman saa lisättyä Irish Coffeen pinnalle puserruspullosta. Kermaa kannattaa ravistaa kevyesti juuri ennen kerrostamista, koska säilytyksen aikana se erottuu paksummaksi vaahdoksi ja nesteeksi.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

KUVA Eemeli Sarka

Baarimestarin vinkit Irish Coffeen tuunaamiseen

Irlantilaisen viskin lisäksi kahvidrinkkejä valmistetaan muistakin alkoholeista, kuten konjakista, rommista ja mantelilikööristä. Juoman makua voi tuunata myös ripottelemalla kerman pinnalle esimerkiksi muskottipähkinää, suklaaraastetta tai appelsiininkuorta. Klassiseen Irish Coffeehen ne eivät kuitenkaan Viskarin mukaan kuulu.

Omaa versiota Viskari lähtisi rakentamaan maustamalla Irish Coffeen tuttuja rakennuspalikoita: infusoimalla irlantilaisen viskin, tuomalla kermaan uuden maun ja ripottelemalla kerman päälle aromia tuovaa koristetta. Kermaksi voi valita maidottoman vaihtoehdon, joka sopisi myös vegaaneille.

Oma twisti Irish Coffeesta: infusoi viski esimerkiksi kardemummalla ja mausta kerma sesongin sitruksilla.

Alkoholiton Irish Coffee: tuo juomaan uutta makuvivahdetta maustetulla sokerisiirapilla

Erilaiset Irish Coffeet eri vuodenajoille: ripottele talvella pinnalle kanelia, kokeile kesälle kylmäuutetusta kahvista valmistettua irkkukahvia jäillä

Mikä on Irish Coffeen historia?

Irish Coffee sai alkunsa 1940-luvulla, kun New Yorkiin matkalla olleet matkustajat tarvitsivat lämmikettä irlantilaisella Foynesin lentotukiasemalla. Lentotukiaseman ravintolan kokki ja baarimestari Joe Sheridan sekoitti heille drinkit kuumasta kahvista, irlantilaisesta viskistä ja sokerista. Hämmästyneille matkustajille Sheridan totesi kyseessä olevan Irish Coffee.

Lähde: Difford’s Guide


Resepti: Irish Coffee

Lasi: jalallinen lasipikari

Valmistustapa: rakentaminen

Koriste: ei koristetta

Raaka-aineet:

4 cl irlantilaista viskiä

2 tl fariinisokeria

12 cl kuumaa suodatinkahvia

kevyesti vatkattua kermavaahtoa

Lämmitä lasi kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja mittaa lasiin fariinisokeri ja kuuma kahvi.

Sekoita, kunnes sokeri on sulanut.

Lisää joukkoon viski, sekoita.

Kerrosta juoman pinnalle noin yhden sentin paksuinen kerros kevyesti vatkattua kermaa.

Jutun alussa on video Irish Coffeen valmistamisesta.

 

Avecin ja FBSK:n cocktailkoulu

1. Whiskey Sour
2. Negroni
3. Daiquiri
4. Gin & Tonic
5. Old Fashioned
6. Bloody Mary
7. Irish Coffee
8. Margarita
9. Mojito 
10. Aperol Spritz 


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker