Cocktailkoulu

Miten tehdään täydellinen Whiskey Sour? Vältä epämiellyttävä tuoksu näin

Whiskey Sourin resepti on tämän jutun lopussa. Perinteisen lisäksi tarjolla on vegaaninen versio.

Yllä: Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta.

Klassinen Whiskey Sour valmistetaan ravistamalla viskistä, tuorepuristetusta sitruunamehusta, sokerista, bittereistä ja kananmunan valkuaisesta. Juoma tuplasiivilöidään on the rocks -lasiin ja tarjoillaan jäiden kera. Koristeena käytetään appelsiinin kuorta.

Avecmedian ja Suomen baarimestarien yhdistyksen FBSK:n cocktailkoulussa treenataan kymmenen suosikkicocktailia ja tekniikat, joilla ne onnistuvat varmasti. Whiskey Sourin valmistuksen opettaa helsinkiläisen Solo Sokos Hotel Tornin American Barin pääbaarimestari Anniina Viskari.

Whiskey Sour saa kuohkean rakenteensa valkuaisesta, jolla on myös haittapuolensa: juoman tuoksu saattaa muodostua epämiellyttävän kananmunaiseksi. Anniina Viskarin mukaan jopa 90 prosenttia juoman mausta syntyy tuoksun perusteella, eli kyse ei ole pikkujutusta. Kananmunaa sisältävän sour-drinkin pinnalle kannattaa puristaa sitruksen kuoresta eteerisiä öljyjä, jotka tekevät cocktailin tuoksusta ja mausta raikkaan.

Mitä Whiskey Sour sisältää?

Whiskey Sourin ainekset ovat viskin lisäksi maustekatkero, tuorepuristettu sitruunamehu, sokeri ja kananmunan valkuainen.

Vegaaninen Whiskey Sour (ilman kananmunaa): Valkuaisen voi korvata vaahtouutteella tai säilykekikherneiden liemellä, jolloin juoma sopii myös esimerkiksi kananmuna-allergisille ja vegaaneille.

Sitruunamehun makuprofiili muuttuu sesongin mukaan. Parhaan sesongin aikana mehu on raikkaan kirpeää, välillä taas intensiivistä ja karvasta. Maistamalla drinkkiä ennen tarjoilua voi varmistaa happamuuden ja makeuden olevan tasapainossa.

Mikä viski Whiskey Souriin kannattaa valita?

Whiskey Sour valmistetaan viskistä. Anniina Viskarin mukaan amerikkalainen bourbonviski on perinteisin valinta, mutta sen rinnalla ruisviskin käyttö on yleistynyt. Cocktailiin voi kokeilla myös muita viskejä, kuten skotlantilaista single maltia tai japanilaisia viskejä. Viskari kuitenkin toteaa, että näiden tuotteiden makuprofiili on hyvin erilainen kuin bourbonin, ja asiakkaalle tulisi kertoa siitä etukäteen.

Miten Whiskey Sour tehdään?

Helppo Whiskey Sour syntyy ravistamalla. Viskarin mielestä vaahto on merkittävä tekijä Whiskey Sourissa, minkä vuoksi jäiden kanssa ravistamisen lisäksi tulisi suorittaa kuivaravistus. Sen suhteen on kahta koulukuntaa: toiset kuivaravistavat ennen jäiden lisäämistä, toiset jäillä ravistamisen jälkeen. Kummallakin tekniikalla kuivaravistuksen tehtävänä on vaahdottaa kananmuna ja muodostaa juomaan kuohkea rakenne.

Whiskey Sourin valmistusta voi nopeuttaa puristamalla sitruunamehun pulloon etukäteen ja valmistamalla sokerista siirapin. Sokerisiirappiin sekoitetaan kaksi osaa sokeria ja yksi osa kuumaa vettä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Whiskey Sour. KUVA Eemeli Sarka

Baarimestarin vinkit Whiskey Sourin tuunaamiseen

Yksi yleisistä Whiskey Sourin versioista on New York Sour, jonka pinnalle valutetaan ohut kerros punaviiniä. Sour-drinkkejä voi valmistaa viskin lisäksi muistakin alkoholeista, kuten rommista, ginistä tai vodkasta. Viskarin mukaan pienellä tuunauksella saa tehtyä souriin ison vaikutuksen. Sitruunamehun voi vaihtaa limeen tai verigreippiin, ja siirapin voi maustaa esimerkiksi kuivamausteilla.

Whiskey Sourista voi tehdä myös alkoholittoman version korvaamalla viskin holittomalla tisleellä tai vahvaksi haudutetulla teellä. Viskarin mielestä esimerkiksi Earl Grey- ja oolong-teet sopivat hyvin sour-drinkin pohjaksi. Teetä valmistaessa veden lämpötilan tulee olla kyseiselle teelaadulle sopiva, jotta mausta ei tule liian kitkerää.

Oma twisti Whiskey Sourista: lisää makua käyttämällä viskin lisäksi esimerkiksi tilkka karvasmanteli- tai sitruslikööriä.

Alkoholiton Whiskey Sour: korvaa viski vahvaksi uutetulla Earl Grey -teellä.

Erilaiset versiot eri vuodenajoille: valitse sitrus sesongin mukaan – kokeile esimerkiksi verigreippiä kevättalvella.

Mikä on Whiskey Sourin historia?

Ensimmäiset tunnetut sour-reseptit on julkaistu vuonna 1862 Jerry Thomasin kirjassa The Bartender’s Guide. Tuolloin mukana olivat Brandy Sour, Gin Sour ja Santa Cruz, joka on käytännössä rommista valmistettu sour. Whiskey Sour mainittiin ensimmäisen kerran kirjallisessa yhteydessä kahdeksan vuotta myöhemmin eräässä sanomalehdessä Wisconsinissa, Yhdysvalloissa.

Lähde: Difford’s Guide


Whiskey Sour (perinteinen tai vegaaninen)

Lasi: on the rocks eli paksupohjainen viskilasi

Valmistustapa: ravistaminen

Koriste: pala appelsiinin kuorta

Raaka-aineet:

4 cl bourbonviskiä

2–3 dashia Angostura Aromatic Bitters -maustekatkeroa

2 cl sitruunamehua

1,5 cl sokerisiirappia (2 osaa sokeria, 1 osa kiehuvaa vettä)

1 kananmunan valkuainen tai 3 cl säilykekikherneiden lientä

Riko shakeriin kananmunan valkuainen.

Mittaa shakeriin bitterit, sitruunamehu, sokerisiirappi ja viski.

Sulje shaker ja ravista ilman jäitä.

Avaa shaker, lisää jäät ja ravista kylmäksi.

Tuplasiivilöi jäähdytettiin tarjoilulasiin.

Purista appelsiinin kuoresta eteeriset öljyt juoman pinnalle ja aseta kuori koristeeksi.

Jutun alussa video Whiskey Sourin valmistamisesta.

Avecin ja FBSK:n cocktailkoulu

1. Whiskey Sour
2. Negroni
3. Daiquiri
4. Gin & Tonic
5. Old Fashioned
6. Bloody Mary
7. Irish Coffee
8. Margarita
9. Mojito 
10. Aperol Spritz 

 

Anniina Viskari on helsinkiläisen Solo Sokos Hotel Tornin American Barin pääbaarimestari. KUVA Eemeli Sarka

 


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker