PRO-palkinnot

Baarimestari-sarjan PRO-voittaja Sampsa Tukia omisti palkinnon cocktailbaarinsa tiimille: ”Yksin näitä hommia ei tehdä”

Sampsa Tukia voitti baarimestarisarjan palkinnon PRO-gaalassa Helsingin Oopperatalossa maanantaina. KUVA Kai Lintinen

Baarimestarisarjassa PRO-palkinnon nappasi Sampsa Tukia. Jyväskylässä DeLorean-cocktailbaaria ja Liquid Kitcheniä pyörittävä yrittäjä omisti palkinnon koko tiimilleen.

”Yksin näitä hommia ei tehdä, ja sen myötä haluan lähettää terveiset ja kunnian sinne minne se kuuluu eli kotiin perheelle ja DeLoreanin jengille”, hän lausui kiitospuheessaan.

Tukia on tuttu kasvo alan kilpailuissa, ja hänen cocktailinsa ovat niittäneet myös kansainvälistä menestystä. Hän kokee, että kilpailut vievät koko alaa eteenpäin.

”Näistä saadaan julkisuusarvoa ja näkyvyyttä koko alalle. Totta kai se merkitsee paljon itsellekin, kun oma työ kantaa hedelmää, mutta kuten lavallakin sanoin, en minä siellä baarissa yksin ole töissä vaan koen, että tämä palkinto on meidän koko jengille”, Tukia sanoo Avecin haastattelussa.

Palkinto omistautumisesta uralle. KUVA Aki Rask

Tukia vie itsekin alaa eteenpäin toteuttamalla esimerkiksi vastuullisuustyöpajoja. DeLoreanissa pyritään käyttämään cocktailien raaka-aineet aina kokonaisvaltaisesti hyödyksi kuoria ja perkeitä myöten, mutta vastuullisuus merkitsee Tukialle paljon muutakin.

”Yleensä kun puhutaan kestävyydestä, ajatellaan nimenomaan raaka-aineiden käyttöä, mutta sehän ei ole pelkästään sitä vaan se on paljon isompi otsikko koko toiminnalle.”

Hän toivoo, että alalla vastuullisuutta ajateltaisiin kokonaisvaltaisemmin.

”Raaka-aineiden lisäksi voi kiinnittää huomiota esimerkiksi henkilökunnan hyvinvointiin. Lähtökohtaisesti kun huolehdit henkilökunnastasi hyvin, he ovat todennäköisesti myös tehokkaampia ja tuottavampia työssään ja tykkäävät tehdä sitä.”

Vaikka ravintola-alalla eletään haastavia aikoja, Tukia suhtautuu tulevaan luottavaisin mielin. Hän uskoo, että laadukkaille ravintolaelämyksille on edelleen kysyntää.

”Asiakkaat tekevät ehkä enemmän merkitysostoja yleisen tilanteen myötä, jolloin ravintolan pitää osata vakuuttaa, miksi asiakkaan pitäisi tuoda rahansa juuri sinne. Pitää luottaa omaan tekemiseen, ei siinä mielestäni ole mitään taikatemppuja.”

LUE MYÖS: Tässä ovat PRO-voittajat 2024! Suomen parhaat keittiö- ja ravintola-ammattilaiset palkittiin

LUE MYÖS: PRO-tuplavoittaja Annika Arolainen rakastaa ravintolatyötään: ”Silloin pääni sisällä lentää sukkuloita”

Sampsa Tukia tuli, näki ja voitti. KUVA Antero Semi

LUE MYÖSVideo: Tällainen oli PRO-gaala 2024 – katso ravintola-ammattilaisten Oscarit kokonaisuudessaan


PRO-tunnustuspalkinnot jakaa horeca-alan ammattilaisten Aromi-lehti. Avec ja Aromi kuuluvat samaan Mediakonserni Keskisuomalaiseen.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi