Johtaminen

Kokemattoman kesätyöntekijän johtaminen vaatii asennetta, muistuttaa ravintolapäällikkö Iida Paloniemi

Iida Paloniemen, 25, urakehitys on ollut nopea. Hän valmistui Oulun Palvelualan opiston kokkilinjalta 2017 ja teki jo kouluaikana töitä Oulun Kauppakeskus Valkean Friends & Brgrs -hampurilaisravintolassa.

”Työskentelin valmistuttuani kokkina Cafe Roostersissa, mutta Friends & Brgrsista jäi opiskeluajoilta niin kiva fiilis, että halusin palata sinne töihin. Ravintola-ala voi olla aika raadollinen, mutta kouluajan työpaikasta jäi itselleni päällimmäisenä mieleen tosi turvallinen tunne.”

Palattuaan Friends & Brgrsiin Paloniemi eteni nopeasti vuoropäälliköstä apulaisravintolapäälliköksi ja edelleen ravintolapäälliköksi. Uusien työntekijöiden rekrytointi ja perehdyttäminen ovat nyt isossa roolissa Paloniemen työpöydällä. Suurin osa pikaruokaravintolan työntekijöistä on nuoria, ja heistä monelle Friends & Brgrs on ihka ensimmäinen työpaikka. Sama tilanne on monella kesätyöntekijällä, jotka saavat ensi kosketuksen ravintola-alaan tänä kesänä.

”Ajattelen todella paljon sitä, että työpaikka meillä on usein nuorelle ensimmäinen vastuullinen askel työelämässä. Ei siihen voi suhtautua kepeästi.”

Paloniemen mielestä onkin tärkeää, että nuorille annetaan heti mahdollisuus vaikuttaa omiin työtehtäviinsä, heidän ideoitaan ja ajatuksiaan kuunnellaan ja heidän elämäntilannettaan ymmärretään. Pikaruokaravintolaan ei vaadita ammatillista koulutusta, joten moni tulee töihin esimerkiksi lukion jälkeen pitämään välivuotta.

”Asennoidun niin, että se on ihan ookoo. Työsuhteet ovat lyhyitä ja porukka vaihtuu, koska nuorten suunnitelmat muuttuvat. Ei se minua haittaa, koska olen itsekin ollut samassa tilanteessa. Mielestäni sellaisessa elämäntilanteessa tarvitaan työnantajalta ymmärrystä ja joustavuutta.”

Kokemattomien työntekijöiden kanssa on panostettava erityisesti perehdytykseen. Untuvikkoja ei voi heittää suoraan syvään päätyyn. Tärkeintä on, että työt lähtevät käyntiin positiivisella fiiliksellä.

”Meillä on kattava perehdytyspaketti, jonka käymme piiruntarkasti läpi jokaisen uuden työntekijän kanssa. On tärkeää lähteä liikkeelle perusasioista eikä olettaa mitään. Jokaisen on taustasta ja kokemuksesta riippumatta saatava hyvä startti hommiin, jotta olo tuntuu mukavalta ekasta työpäivästä lähtien.”

Työntekijän pulssilla on pysyttävä myös perehdytyksen jälkeen. Paloniemi haluaa olla oikeudenmukainen esihenkilö, joka reagoi välittömästi ongelmakohtiin.

Ravintolapäällikkö kantaa ison vastuun siitä, että ilmapiiri säilyy hyvänä. Kun tiimissä on parikymmentä tekijää, on tärkeää pysyä ajan tasalla kaikkien kuulumisista, kuulostella säännöllisesti jaksamista ja vointia.

Paloniemi uskoo, että merkitystä on myös sillä, että hän on itsekin nuori ja pystyy näin samaistumaan nuorten ajatusmaailmaan ja kipukohtiin.

”Joskus se tarkoittaa sitä, että neuvon heitä verokorttiasioissa tai muissa käytännön jutuissa.”

LUE MYÖS: Tomi Lantto: Löysää pipoa, uusi esihenkilö


Iida Paloniemi

Ravintolapäällikkö, Friends & Brgrs Oulu

Mottosi tiiminvetäjänä?

Innokkaasti mutta nöyrästi eteenpäin.

Miten työnantajasi tukee omaa työhyvinvointiasi?

Saan paljon apua ja tukea omaan työhöni. Friends & Brgrs on nuorekas yritys, jossa uskotaan työntekijöihin.

Paras vastapaino työlle?

Tykkään laittaa ruokaa ja urheilla.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi