Inspiraatio

Sirly Ylläsjärvi inspiroituu Lapin luonnosta: ”Suunnittelen ruokalistan aina vuodenaikojen mukaan”

Sirly Ylläsjärvi
Aurora Estaten keittiöpäällikkö, yrittäjä ja kokki Sirly Ylläsjärvi inspiroituu Lapin luonnosta. KUVA Henna Immonen

Minut inspiroi alalle

Nuorena pelkäsin, ettei minusta tulisi koskaan mitään. Olin huono kemiassa, fysiikassa ja matikassa, joten haaveilemani lääkärin ura sai jäädä. Asuin Uudessa-Seelannissa, jossa televisiossa pyöri Master Chef -ohjelma ja päätin, että jos formaatti ikinä tulisi Suomeen, hakisin siihen. Ajattelin, että olisin hyvä amatöörikokki, sillä olin jo lapsena kulkenut papan mukana mato-ongella ja villisikametsällä Virossa. Osasin käsitellä sellaisia raaka-aineita, joita muut parikymppiset eivät ehkä osaisi. Pääsin kisaan mukaan vuonna 2004, ja siitä innostus ravintola-alalle lähti.

Lapissa minua inspiroi

Luonto ja vaihtuvat vuodenajat. Olen asunut mieheni kanssa 12 vuotta Lapissa. Välillä olen toki käynyt luomassa uraa etelässä mutta palannut aina takaisin Lappiin. Lapissa ihmiset ovat auttavaisia, tekeminen on erilaista ja karun kaunis luonto lähellä. Nyt eletään kaamoksen aikaa, sitten koittaa kevään ja kesän valo, ja syksyllä ruskan väriloisto. Suunnittelen Aurora Estaten ruokalistan aina eri vuodenaikojen mukaan.

Viimeisin kehittelemäni resepti

Jo ravintolamme alkuaikoina menusta löytyi poronkieltä, mutta asiakkaat eivät uskaltaneet tarttua siihen. Kerran tarjosin isommalle seurueelle poronkieltä tryffeli­majoneesin ja sipulin kera, ja siitä pidettiin valtavasti. Niinpä otimme sen listan maistelumenulle, jossa se on nyt tykätyin annos.

Joulupöytäni kruunu

Saaristolaisleipä ja mäti. Pidimme kerran ystäviemme kanssa Ylläksellä yhteisen joulun, ja jokainen sai tuoda pöytään, mitä halusi. Minä, jouluhullu, toin saaristolaisleipää ja mätiä. En lapsenakaan pitänyt laatikoista ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että joulupöydässä ruuan pitää olla sellaista, mistä itse tulee onnelliseksi.

Pakkaspäivän iltana nautin Oskarin chiliä. Se on helppo valmistaa ja sen voi jättää uuniin kypsymään, kun lähtee ulkoilemaan. Aiemmin pidin laskettelusta, mutta nykyään lähden mieluummin liukulumikenkäilemään tuntureille.

Inspiroiva tv-kokki

Fanitan Henri Alènia. Hän on positiivinen, aito ihminen, jonka touhuja Selja-koiran kanssa on kiva seurata somessa.

Inspiroin muita

Lapissa eläminen ja luonnon kanssa kosketuksissa oleminen inspiroi ihmisiä. Lähiruoka on jo pitkään ollut trendi, mutta se, miten luonnosta oikeasti löytää ruokaa ja mitä siitä valmistetaan, kiehtoo monia.

LUE MYÖS: Tuula Gustafsson halusi tehdä jotain suurta elämässään, ja muutti raunioituneen kylän suosituksi matkailukohteeksi – tältä Mathildedal näyttää nyt

Sirly Ylläsjärvi. KUVA Henna Immonen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi