Cocktailit

Vaivattomassa ja näyttävässä loskajuomassa on hyvä kate – Aperol Slush ja käytännön vinkit baarimestarille

Jäähileisillä frozen- tai slush-drinkeillä on suotta huono maine cocktailpiireissä. Kun loskajuoman pohjan rakentaa valmisesanssien sijaan itse laadukkaista raaka-aineista, saadaan aikaiseksi maukas ja näyttävä cocktail. Jutun lopusta löydät Aperol Slush -cocktailin reseptin.

Helsinkiläisessä ravintola Versionissa jäähilejuomakone pyörii ympäri vuoden, ja siellä baarimestari Anastasia Unhola on ensi kertaa päässyt kunnolla uppoutumaan slush-juomien maailmaan. Hänen mukaansa ne ovat monella tapaa hyväksi bisnekselle. Ensinnäkin slush-juomissa voi helposti hyödyntää hävikkivaarassa olevia raaka-aineita, kuten kuplansa menettänyttä kuohuviiniä. Serviisissä slushin nostaminen on nopeaa eikä vaadi samanlaista erityisosaamista kuin ravistaminen. Tällöin drinkkejä voidaan valmistaa silloinkin, kun vuorossa ei ole baarimestaria – esimerkiksi ruokaravintolan lounasaikaan.

”Meillä se toimii hyvin myös alkujuomana isoille ryhmille. 60 slush-juoman nostaminen vaatii vähemmän esivalmisteluja ja käsipareja kuin rakennettaessa tai ravistaessa.”

Slushin valmistuksessa tärkeää on oikeanlaisen rakenteen saavuttaminen: drinkin tulee olla paksuudeltaan juotavaa, ja se ei saa erottua pinnalla kelluvaksi jäälautaksi ja nesteeksi. Tämä onnistuu käyttämällä glukoosisiirappia, joka sisältää glukoosia, maltoosia ja pitkäketjuisia sokereita. Glukoosisiirappi estää suurten jääkiteiden muodostumista, ja sen avulla saadaan aikaan tasainen rakenne. Glukoosia kannattaa Unholan mukaan käyttää noin kymmenen grammaa litraa kohden.

Slushiin sopivat käytännössä kaikki alkoholit. Koska alkoholi jähmettyy kylmemmässä kuin vesi, on alkoholipitoisuus otettava huomioon juomaa suunnitellessa. Väkevistä alkoholeista valmistettu slush vaatii jäätyäkseen suhteessa enemmän sokeria ja glukoosisiirappia kuin mieto drinkki. Alkoholipitoisuus vaikuttaa myös makuun. Vahvasta alkoholista tehtyyn pohjaan täytyy laittaa enemmän sokeria, jotta siitä saa täyteläisen.

”Muuten viinaisuus hyökkää liikaa.”

Jäähileiseen slush-juomaan uppoaa enemmän sokeria kuin ravistettuun, koska sen vesipitoisuus on korkeampi. Näin ollen saman maun aikaansaamiseen tarvitaan enemmän makeutta.

”Sokeri nostattaa makuja ja tuo ne yhteen.”

Valmispyree ja -mehu toimii

Jos slush-juomalla pyritään hyvään katteeseen ja volyymiin, ei itseään kannata kampata liian monimutkaisella misalla. Unhola suositteleekin käyttämään laadukkaita valmispyreitä ja -mehuja. Ne ovat tasalaatuisempia kuin itse tehdyt ja säästävät myös työaikaa.

”Me käytämme God Morgonin mehuja. Mehuja voi tarvittaessa hapottaa sitruuna- tai omenahapolla, joilla saadaan korostettua raikkautta ja hedelmäisyyttä.”

Myös raaka-aineiden säilyvyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Slush-kone pyörittää juomaa ja pitää sen kylmänä ympäri vuorokauden, mutta kone on pestävä viikoittain. Rasvaiset raaka-aineet, kuten maitotuotteet, eivät kestä pesua varten tehtävää sulatusta ja uudelleenjäädytystä, vaan tuote saattaa leikata. Kahvi taas voi muuttua kitkeräksi pitkän pyörityksen aikana. Myöskään kokonaisia yrttejä tai hedelmiä ei koneeseen kannata laittaa. Sen sijaan niillä voi maustaa juomaan tulevan alkoholin tai siirapin.

Unhola valmistaa Versionin slush-juomat neljän litran erissä ja jäädyttää ne jäähilejuomakoneella. Koneeseen investointi ei kuitenkaan ole pakollista, vaan jäähilejuomia voi valmistaa myös tehosekoittimella. Blenderillä valmistaessa juomaan lisätään jäämurskaa, kun taas slush-kone jäädyttää nesteen ilman lisäjäitä. Slush-koneella saadaan juomaan kevyempi tekstuuri. Lisäksi vältytään tehosekoittimen mukanaan tuomalta meluhaitalta. Koneen voi alkuun vuokrata kesäsesongiksi ja testata, sopiiko se omaan liikeideaan.

Perinteisesti loskajuomat on tarjoiltu korkeista hurrikaanilaseista. Unholan mukaan pienemmistä, noin 15–20 senttilitran vetoisista laseista tarjoilu on järkevämpää, koska silloin asiakas pystyy nauttimaan useamman juoman tulematta ähkyyn. Jalallinen lasi on hyvä vaihtoehto, koska silloin käsi ei lämmitä lasia ja vetistä juomaa.

”Jos juo puoli litraa jäistä juomaa, on tosi täynnä. Me tarjoilemme slush-juomat pienistä cocktaillaseista ja teemme myös pieniä viiden sentin maisteluversioita, joilla pääsee mukaan kokemukseen ilman ähkyä.”

Unholan oma slush-suosikki on hapotetusta ananasmehusta valmistettu täyteläinen Piña Colada. Jos baarissa on tarjolla vain yksi slush-juoma, suosittelee hän valitsemaan raikkaamman vaihtoehdon.

”Piña Colada on minun guilty pleasure -juomani. Moni suomalainen pitää kuitenkin enemmän raikkaista juomista kuin tosi makeista. Kepeät juomat sopivat kaikille, ja ne on helpompi myydä.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

LUE MYÖS: Käärijä räjäytti Piña Colada -drinkistä superhitin – katso resepti ja vinkit

LUE MYÖS: Sama kuin Piña Colada, mutta eri – kokeile Painkiller-cocktailia!


Aperol Slush
Aperol Slush. KUVA Laura Hujanen

Aperol Slush

80 cl Aperolia

100 cl veriappelsiinimehua

25 cl sokerilientä (1 osa vettä ja 1 osa sokeria)

60 cl vettä

100 cl kuivaa kuohuviiniä

37 g glukoosia

Vinkki! Käytä slushiin hävikkivaarassa olevaa kuplatonta kuohuviiniä.

Slush-juoman valmistus

 1. Sekoita suljettavassa rasiassa alkoholi ja muut raaka-aineet.
 2. Sekoita glukoosisiirappi nesteeseen vispilällä tai sauvasekoittimella.
 3. Sulje rasia, säilytä kylmässä.
 4. Kaada pohja jäähilejuomakoneeseen.
 5. Jäädytä täydellä teholla 10–15 minuuttia.
 6. Säädä matalimmalle teholle, ettei kone jäädy kiinni ja rikkoudu.
 7. Pidä kone päällä vuorokauden ympäri.
 8. Pese kone kerran viikossa.

Vinkki! Lisää tarvittaessa suolaa ja sitruuna- tai omenahappoa korostamaan makuja.

LUE MYÖSMiten Aperol Spritz tehdään? Varo kolmea kompastuskiveä sen valmistamisessa


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker