Cocktailit

Katkero eli bitter loi nahkansa – Aperol tuli baarivalikoimaan jäädäkseen

Katkero eli bitter juontaa juurensa aina antiikin Kreikkaan ja lääketieteen isään Hippokratekseen. Katkeroita käytettiinkin noihin aikoihin lähinnä lääkkeenä ruoansulatusvaivoihin. Katkerot saavat makunsa erilaisten kasvien juurista ja kuorista, joskus siemenistä. Reseptit ovat monimutkaisia ja erittäin salaisia, joskin eri puolilla maailmaa on syntynyt hyvin samantapaisia katkeroita.

Yleensä katkeroita käytetään cocktaileissa maustajina, mutta erityistilanteissa niitä nautitaan sellaisenaan. Joskus nauttiminen on liikaa sanottu, sillä sen verran irvistyttäviä makuelämyksiä mahtuu joukkoon.

Cocktailbaarissa katkerot ovat apuaineryhmä, joilla maustetaan drinkkejä. Pieni katkera tilkkanen lisää makuun kerroksellisuutta ja tekee drinkistä moniulotteisemman.

LUE MYÖS: Aperol spritz ei ole ainoa – kolme hyvää spritz-ohjetta

Campari, Angostura, Underberg, Aperol ja muut merkit

Grogikatkerot, kuten Campari, ovat samalla makeita ja voimakkaasti värjättyjä, ja vaikuttavat luonnollisesti drinkkien väriin. Katkerot ovat makumaailmaltaan haastavia, eivätkä ne tavallisesti maistu nuorille, mutta tie bitterien maailmaan saattaa kulkea Jägermeisterin tai Fernet Brancan kautta. Katkeroista saattaa syntyä suuriakin hittejä. Muutaman vuoden takainen Aperol Spritz -buumi ei vieläkään näytä laantumisen merkkejä.

Voimakkaimpia bittereitä, kuten Angostura Bittersiä tai Peychaud’s Bittersiä, annostellaan drinkkeihin tipoittain. Ne ovat erittäin riittoisia, ja pullokootkin ovat pieniä. Mitä laadukkaampia cocktaileja on listalla, sitä todennäköisemmin hyllystä löytyy myös erilaisia maustekatkeroita.

Jos tilasta on pulaa, on toki hyvä, että kyseistä tuotetta voitaisiin käyttää useampaan juomasekoitukseen. Hyllyssä on kuitenkin oltava aineksia, jos ravintola haluaa myydä klassikkoja. Esimerkiksi Negronia olisi mahdotonta tehdä ilman Camparia tai Old Fashionedia ilman Angosturaa.

Angosturaa käytetään joissakin drinkeissä siten, että sokeripala kostutetaan katkerolla ja lisätään lasiin tilkka soodaa ja murskataan sokeripala.

Mahakatkerot muistuttavat yrtti- ja maustelikööreitä, mutta niissä on tyypillisesti vähemmän sokeria ja enemmän katkeroaineita, mutta poikkeuksiakin on, kuten sisilialainen Averna, jossa on sokeria 220 g/l ja 29 prosenttia alkoholia. Niitä juodaan usein aterian jälkeen tai shottina, ja ne voivat olla hyvinkin vahvoja. Esimerkiksi Underberg on peräti 44-prosenttista, mutta sitä myydään omintakeisessa paperiin käärityssä kahden senttilitran pullossa.

A Stronger Negroni
A Stronger Negroni. KUVA Mika Levälampi


Mitä hyllyyn?

 • Mahakatkero
 • Grogikatkero
 • Maustekatkero

Jos tilaa ja kysyntää on:

 • Appelsiinimaustekatkero

A Stronger Negroni

2 cl Arctic Blue Navy Giniä
2 cl Camparia
2 cl Vermuttia

Valmistus: hämmennä ja kaada jäillä täytettyyn On the rocks
-lasiin, koristele greipin kuoresta leikatulla pealilla.

Julkaistu Shakerissa 4/21.


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker