Kilpailut

Kuvat: Jan Lindgren voittoon Moutai-cocktailkilpailussa

Baarimestari Jan Lindgren voitti Moutai Finland Cocktail Competition -kilpailun Helsingissä maanantaina 24. lokakuuta. Toiseksi sijoittui Patrick Chang Helsingistä ja kolmanneksi vaasalainen Joel Österholm.

Moutai-cocktailkilpailu oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Moutai on Kiinan kansallistisle, baiju-tyylinen alkoholijuoma, jota valmistetaan yksinomaan Moutain kaupungissa Guizhoun maakunnassa Kiinassa.  Baiju on väritöntä alkoholijuomaa, joka tislataan yleisimmin fermentoidusta durrasta, joskus myös riisistä, hirssistä tai vehnästä.

Kisassa korostettiin luovuutta juoman reseptiikassa, tekniikassa sekä kilpailijan esiintymisessä. Raaka-aineissa kaikki Suomessa saatavissa olevat tuotteet olivat sallittuja, ja kotitekoisia siirappeja ja muita itsetehtyjä ainesosia sai olla mukana. Moutaita lukuun ottamatta kilpailijoita kannustettiin käyttämään kotimaisia raaka-aineita.

Kilpailussa osallistujat laittoivat ensin oman cocktailinsa kuvan kera sosiaaliseen mediaan, sopivien hashtagien kera. Itse semifinaaliin osallistui 12 kilpailijaa, joista finaaliin selviytyivät Jan Lindgren, Patrick Chang, Joel Österholm, JP Hiltunen, Aku Kuorelahti, Aleksi Saloniemi ja Natalia Tsoi.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen. Klikkaa kuvat isommiksi.

Finaalissa kilpailijat mittelivät taitojaan lavalla yksi kerrallaan, kertoen cocktailin inspiraatiosta sekä valmistuksesta. Lavalla näkyi jokaisen kilpailijan oma tyyli: oli viihdyttävää flairausshowta, tyyntä seremoniallista esiintymistä, ruuanvalmistusta ja läpänheittoakin. Kilpailussa ei ollut erikseen teknistä tuomarointia, mutta tuomarit katsoivat kaikki kilpailusuoritukset ja huomioivat yleisen suoriutumisen.

Pisteitä tuomarit antoivat juoman inspiraation kuvailusta, yleisestä esiintymisen sujumisesta ja teknisistä tiedoista. Itse juomissa pisteitä tuli ulkonäöstä, aromista, mausta ja kokonaisvaikutelmasta.

Viisipäinen tuomaristo

Kolmanneksi sijoittunut Joel Österholm esiintyi vauhdikkaasti ja hänen kilpailujuomansa vakuutti herkällä ulkonäöllään ja kirpeällä maullaan. Österholm työskentelee Vaasa Brasserie & Fondis’ssa.

Hopeasijan saavuttaneen Patrick Changin esiintyminen oli äärimmäisen sujuvaa ja juoman kuvailu sai veden kielelle. Itse kilpailujuoma oli mielenkiintoisesti teen ympärille rakennettu ja maultaan hienovaraisen aromikas. Chang on helsinkiläisen Nari Tea -teehuoneen yrittäjä.

Runway Barissa Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevän Jan Lindgrenin siivitti voittoon rauhallinen ja sujuva esiintyminen lavalla sekä tasapainoisen monisyinen kilpailujuoma, jonka kruunasi kaunis, syötävä koriste, jossa oli käytetty nollahävikkiajatusta.

”Kilpailun taso oli kova”, päätuomari, Suomen baarimestarien yhdistyksen FBSK:n puheenjohtaja Greta Grönholm kertoi.

”Näki, että kilpailijat olivat todella nähneet vaivaa kisaamisen eteen sekä juomissa että esiintymisen suunnittelussa. Tuomareilla olikin hyvin vaikea mutta mieluinen tehtävä valita voittaja.”

Grönholmin lisäksi tuomareina olivat Moutain maahantuoja, China Spiritin Tang Chao, Aporol Trading BVBA:n Joyce Li, toimittaja Anikó Lehtinen ja Belgian Moutai Cocktail -kilpailun voittaja Mikael Martinez.

LUE MYÖS: Suomen edustaja mocktailien MM-kisoissa on Jan Lindgren! Tässä resepti, jolla voitettiin Suomen-karsinta

LUE MYÖS: Susanna Mäki voitti Nuorten baarimestarien kilpailun – kuvat parhaista cocktaileista

LUE MYÖS: Cocktailiin tyrniä tai sieniä – 7 suomalaista baarimestaria antaa vinkit syksyyn

Pääpalkinnon voittaja Jan Lindgren pääsee matkalle Kiinaan. KUVA Anikó Lehtinen


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker