Viini

Paras lasi kuohuviinille? Samppanjatuntijat laittavat lasit järjestykseen

Avec kysyi kahdelta samppanjan tuntijalta, mikä on paras lasi kuohuviinille. Suositukset lasin valintaan kertovat Suomen palkituin sommelier Samuil Angelov ja samppanjatalo Taittingerin toimitusjohtaja Clovis Taittinger. Taittinger on Champagnen alueen kolmanneksi vanhin samppanjatalo.

Molemmat kupla-asiantuntijat sanovat, että kuohuviiniä – samppanjaakaan – on turha ottaa liian tiukkapipoisesti. Angelovin mukaan paras lasi on tietenkin se, joka on kädessä. Tärkeintä on, että lasi on puhdas ja kiiltävä, eli siinä ei ole sivuhajuja tai muuta, joka voisi pilata viinin. Angelov kertoo itse nauttivansa kuohuviinit, varsinkin ne joissa on makua runsaammin, isommasta kuin perinteisestä huilumallisesta lasista.

Clovis Taittingerille samppanjahetki siihen kietoutuvine unelmineen on yhtä tärkeä kuin itse viini. Siksi hän tunnustaa tykkäävänsä laakeasta, maljan mallisesta lasista jopa enemmän kuin huilusta – siinä on enemmän tyyliä ja historiaa.

Perinteisiä huilumallisia laseja ei siis ole tarve hankkia kaappiin satunnaisia ison porukan kilistelyitä varten. Jos kuitenkin on laseja, joista valita, tässä ovat suositukset.

Tulppaani

Tulppaanin mallinen, tilava samppanjalasi antaa viinille hyvin ilmaa ja ohjaa viinin kaatokulmaa suuhun nätisti. Se tuo maun hedelmäisyyden ja hapot tasapainoisesti esille.

Sopii erityisesti: kaikille samppanjoille ja kuohuviineille

Tulppaanin lasipesän alaosassa on syvennys, jonka ansiosta kuplat kohoavat kauniisti. Tätä lasimallia valmistaa Lehmann. KUVA Outi Tuomivaara

Valkoviinilasi

Ohutreunainen ja suuaukoltaan hieman sisään päin sulkeutuva lasi on myös hyvä valinta. Siinä on isompi lasipesä, joka antaa viinille tilaa ja aromeiden kehittyä. Viini saa hyvin ilmaa, mutta jos viini on yksinkertaisempi, saattaa se ”hajota” lasiin.

Sopii erityisesti: vuosikertasamppanjalle

Kun kuohuviiniä tarjotaan valkoviinilasista, on paras valinta siro, ohutreunainen lasi. KUVA Outi Tuomivaara

Samppanjamalja

Tämä lasimalli jakaa paljon mielipiteitä riippuen siitä, arvostaako tunnelmaa vain tuoksua. Clovis Taittingerin mielestä samppanjan symbolinen arvo kohoaa maljassa korkeimmalle, ja tämä lasimalli kohottaa myös samppanjahetken juhlavuutta. Mutta koska malja on matala ja leveä, viinin tuoksu pääsee helposti karkaamaan. Lasin juuret ulottuvat jalallisten lasien alkuaikoihin 1600-luvun lopulle – samppanjaa alettiin nauttia 1700-luvun alkupuolella. Malja on ainoa toimiva lasimalli, kun tehdään samppanjatorni.

Sopii erityisesti: samppanjatorniin, fiilistelyyn

Samppanjamalja tuo tunnelmaa, vaikka se ei teknisesti ole täydellisin lasi makunautinnolle. KUVA Outi Tuomivaara

Huilu

Osa samppanjan ja kuohuviinin taikaa on kuplien matka lasin pohjalta pintaan. Näyttävimmillään matka on korkeassa, huilumallisessa lasissa. ”Kuplien herättämästä voimasta” lumoutuu vuosienkin samppanjaelämän jälkeen, kuvailee Clovis Taittinger. Pienen pesän johdosta tuoksu jää kuitenkin useimmiten hieman yksioikoiseksi. Huilu on 1800-luvulla kehitetty lasi, joka on erinomainen valinta, jos laseja tarvitsee kuljetella paikasta toiseen.

Sopii erityisesti: Isoihin tilaisuuksiin, yksinkertaisemmille kuohuviineille

Huilumallinen lasi on perinteinen valinta. Parhaassa mallissa on lasiperässä pyöreyttä ja suippeneva suu. KUVA Outi Tuomivaara

Punaviinilasi

Punaviinilasista tarjottavalta kuohuviiniltä tarvitaan runsaasti makua, sillä jos viini ei ole riittävän runsas, saattavat tuoksut ja maut hajota ja haihtua. Kuitenkin esimerkiksi seignée rose -samppanjat ovat loistavia juuri tässä, samoin kuin grand cuveet, jotka tarvitsevat ilmaa tai dekantointia nautinnon maksimoinniksi. Punaviinilaseista toimivin muoto on ohutreunaisessa pinot noir -lasissa, jonka suuaukko suippenee sisään päin.

Sopii erityisesti: seignée rose -samppanjalle, prestige cuveelle

Punaviinilasistakin voi kuohuviiniä nauttia, etenkin jos viini on runsas ja Pinot Noir -painotteinen. KUVA Outi Tuomivaara

Lue myös: Samppanjan erikoisnainen neuvoo: ei kapeita huilulaseja eikä piccolopulloja

Lue myös: Samppanjaa pelätään ravintoloissa turhaan – aktiivisella myynnillä arvokkaampikin pullo menee kaupaksi

Sommelier Samuil Angelov toimii Muru Diningin toimitusjohtaja ja vaalii ravintola Murun yli 850 viiniä sisältävä listaa. KUVA Outi Tuomivaara


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker