Cocktailit

Pikkelöity kantarelli sopii Gin & Toniciin – muista käyttää kesän aarteet varastoista

Nyt on hyvä hetki kurkata, vieläkö varastoissa lojuu viime kesän säilöttyä satoa. Toisinaan purkit uhkaavat unohtua hyllyille.

”Ja välillä säilöttyjä herkkuja pitää melkein aarteina, joita ei oikein raaskisi edes käyttää. Mutta käyttöön vaan”, kehottaa liiketoimintajohtaja Lotta Luostarinen mikkeliläisestä Tertin Kartanosta. National Geographic nosti tammikuussa Tertin Kartanon suosituslistalle, joka nimesi 21 käymisen arvoista ravintolaa ympäri maailmaa.

Tertin kartanossa luonnonantimien keruu käynnistyy jo aikaisin keväällä, kertoo Luostarinen.

Aluksi terttiläiset keräävät kerkkiä, käpyjä ja raparperia, kesällä mukaan tulevat pienet kesäkurpitsat ja kaalit. Syksyllä Tertissä pikkelöidään, sillä kartanon puutarhasta pukkaa kesäkurpitsaa, kurkkua, kyssäkaalia ja maa-artisokkaa. Yrtit, sipulit ja chilit käytetään öljyjen maustamiseen.

”Keräämme kaikki pikkelit maakellariin, josta oman maan sato on käytössä koko vuoden ympäri. Pikkeleitä on tarjolla kartanon juhlapöydissä ja puutarhakahvilan lounaalla”, sanoo Luostarinen.

Osa Tertin herkuista päätyy myös juomiin, kuten mocktaileihin, joihin tulee kaksi osaa Tertin oman metsän antimista valmistettua kuusenkerkkäjuomaa ja yksi osa ylijäänyttä pikkelilientä sekä jääpaloja.

”Etikan hapokkuus antaa juomiin rakennetta. Mukaan voisi halutessaan lisätä myös esimerkiksi vodkaa. Omasta yrttitarhasta poimitut yrtit ovat kiva koriste kuivattuna tai tuoreena”, vinkkaa keittiömestari Antti Ukkonen Tertin Kartanosta.

Tertin ravintolapäällikkö Elina Lepistö puolestaan paljastaa, että kartanon kevätkaudelle suunniteltiin Gin & Tonicit suolakurkuista ja kesäkurpitsasta.

”Pienet pikkelikantarellit sopivat kauniisti drinkkien koristeeksi sekä GT:hen. Sienien pikkeliliemessä oleva pippuri ja kaneli tekevät drinkistä mielenkiintoisen. Vesipuolukka toimii hyvin drinkkien koristeena sekä perinteisessä GT:ssä rosmariinin kanssa”, sanoo Lepistö.

LUE MYÖS: Cocktail, joka maistuu sourcream & onion -sipsille – näin tehdään baarimestari Sampsa Tukian suosikkidrinkki

Yllä: Katso videolta, miten Gin & Tonic valmistetaan. Tästä jutusta puolestaan voit lukea GT:stä kaiken tietämisen arvoisen.

LUE MYÖS: Mitä tarkoittaa mörkömisa? Erotatko walkkarin ja walkoutin? Ota haltuun ravintolaslangi


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker