Väkevät

Rommi on ”väärinymmärretty juoma”, joka nostaa nyt päätään New Yorkin baareissa

Rommi on newyorkilaisen baarimestari Ivy Mixin ydinosaamista.

”Rommi on pitkän aikaa ollut väärinymmärretty juoma. Nyt sitä näkee käytettävän aiempaa enemmän cocktaileissa”, Mix toteaa.

Yhdysvalloissa drinkeissä käytettiin Mixin mukaan aiemmin lähinnä giniä, vodkaa ja viskiä, koska niitä pidettiin ainoina oikeina alkoholeina cocktailkäyttöön. Iso syy tähän on ollut länsimaisen klassisen cocktailkulttuurin ihannointi. Hitaasti mutta varmasti on kuitenkin alettu testailemaan muitakin raaka-aineita, kuten rommia.

”Usein rommi on ollut käytössä Mojito-tyylisissä helpoissa juomissa, mutta nykyään sitä hyödynnetään myös hienostuneemmissa cocktaileissa.”

Esimerkiksi Old Fashioned rommipohjaisena versiona on putkahdellut monien amerikkalaisbaarien listoille. Mixin mukaan rommin valmistukseen oleellisena kuuluva tisleiden sekoittaminen kannustaa myös baarimestareita valmistamaan omia miksauksiaan.

”Old Fashionediin tehdään omia rommiblendejä, joihin käytetään kolmea tai neljää eri rommia.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Leyenda
Newyorkilaisen Leyenda-baarin valikoimassa korostuvat latinalaisen Amerikan legendat rommi, tequila ja mezcal. KUVAT Shannon Sturgis

Mojitoa parjataan syyttä suotta

Rommityyleistä erityisesti rhum agricole kiinnostaa nyt amerikkalaisia baarimestareita. Nämä rommit valmistetaan melassien sijaan sokeriruokomehusta. Tyyliltään robustit ja vängät agricole-rommit sopivat Mixin mukaan erityisesti rasvapestäviksi esimerkiksi kookos- tai oliiviöljyllä. Niiden parina toimivat myös fino- ja amontillado-sherryt sekä kuivat vermutit. Englantilaistyylisten rommien kanssa Mix yhdistää mielellään trooppisia hedelmiä.

”Erityisesti maultaan maanläheiset hedelmät, kuten papaija ja guava, toimivat hyvin, samoin juurekset, esimerkiksi bataatti ja porkkana.”

Vaaleista rommeista taas syntyy raikkaita yrttisiä juomia. Sitrus on niiden paras kaveri. Lehtevistä yrteistä minttu on klassinen valinta vaalean rommin pariksi, mutta myös korianteri ja rakuuna ovat oivia valintoja.

”Sukellan jatkuvasti syvemmälle rommicocktailien erikoisalalle. Etsin eri raaka-aineille erityyppisiä rommeja.”

Klassiset rommicocktailit nojaavat usein nimenomaan raikkauteen ja sitruksisuuteen. Mixin mukaan Mojitoa parjataan baarimestaripiireissä suotta. Hän itse rakastaa Mojitoa, kunhan se on hyvin valmistettu.

”Itse tykkään Mojitosta erityisesti, kun se valmistetaan vaaleasta rommista jäämurskan ja soodaveden kanssa.”

Toinen Mixin suosikkiklassikko on Daiquiri, joka valitettavan usein hänen mielestään valmistetaan kehnosti. Sen takia Mix harvoin juo Daiquria käydessään ulkona, vaikka rakastaakin kyseistä drinkkiä. Vaikka rommi löytyy Mixin lasista usein cocktailiksi sekoitettuna, maistuu sokeriruokotisle myös sellaisenaan.

”Jos juon rommia raakana, on se usein illan päätteeksi, nautittuna siemaus siemaukselta.”

Ensimmäisen cocktailinsa Mix tarjoili 19-vuotiaana opiskeluaikoinaan Guatemalassa, jossa hän asui ja työskenteli neljän vuoden ajan. Sittemmin hän on matkustellut laajasti ympäri Latinalaista Amerikkaa ja perustanut alueen tisleitä juhlistavan Leyenda-cocktailbaarin Brooklyniin.

LUE MYÖS: Makeaa ilman lisättyä sokeria – kolme ihanaa cocktailreseptiä

LUE MYÖS: Vermutti toimii sekä sellaisenaan että cocktailissa


Brooklyn Burro
Brooklyn Burro. KUVAT Shannon Sturgis

Brooklyn Burro

3 cl El Dorado 3 Year Old -rommia
1,5 cl inkiväärisiirappia
1,5 cl tuoretta limemehua
1,5 cl tuoretta ananasmehua
2 dash Angostura Aromatic Bittersiä
tilkka soodaa

Lasi on the rocks
Valmistustapa ravistaminen
Koriste inkiväärikarkki ja limekiekko

Mittaa kaikki raaka-aineet jäiden kanssa shakeriin ja ravista. Siivilöi jäillä täytettyyn on the rocks -lasiin ja lisää tilkka soodaa. Koristele inkiväärikarkilla ja lime- kiekolla.

Ivy Mix
Ivy Mix. KUVAT Shannon Sturgis

Ivy Mix

 • Brooklyn, New York
 • Lukuisia alan palkintoja saanut kahden baarin omistaja.
 • Työpaikka Leyenda
 • Aiempia työpaikkoja Lani Kai, Clover Club
 • Tunnetaan myös Naisia baarialalla esiin nostavan Speed Rack -konseptin perustaja.

Top 3 rommit

 • Rhum J.M. (Martinique)
 • kaikki Hampden Estaten tuotteet (Jamaika)
 • Paranubes Oaxaca rum (Meksiko)

Leyenda

 • Vuonna 2015 avattu latinohen­kinen cocktailbaari New Yorkin Brooklynissa.
 • Miten baari erottautuu muista? Erikoistunut Latinalaisen Amerikan alkoholeihin, kuten rommiin ja muihin sokeriruokotisleisiin, tequilaan sekä mezcaliin. Perinteisen amerikkalaisen speakeasyn vastakohta: baarin ikkunat ovat aina auki, ja tunnelma on lämmin ja rento.
 • Suosituin rommicocktail? Suosituimpia ovat listalla avauksesta lähtien olleet trooppinen Mule-tyylinen drinkki Brooklyn Burro sekä Mixin oma moderni klassikko Tia Mia, joka on käytännössä mezcalilla ja paahdetulla manteliorgeatilla tuunattu Mai Tai.
 • Minkälainen rommivalikoima? Listalta löytyy laaja valikoima rommeja ympäri Latinalaista Amerikkaa niin Pohjois- kuin Etelä-Amerikasta ja Karibian eri saarilta.
 • 221 Smith St., Brooklyn NY 11201, Some: @leyendabk

Lukuvinkki

Spirits of Latin America. Ivy Mixin vuonna 2020 ilmestynyt kirja käsittelee Latinalaisen American alkoholeja, jotka on jaettu kategorioihin pääraaka-aineen mukaan: agave, sokeriruoko ja rypäle. Kirja pureutuu näiden tisleiden historiaan ja antaa vinkkejä niiden käyttöön.


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker