Ammattikeittiö

PRO-finalisti Teemu Männikön intohimo on hyvä kouluruoka – paras palaute on, kun on syöty ”kastikkeet korvia pitkin”

Teemu Männikkö peräänkuuluttaa ylpeyttä suomalaisesta kouluruuasta. KUVA Mika Levälampi

PRO-finalistit edustavat ravintoloiden ja ammattikeittiöiden ehdotonta huippua. Teemu Männikkö on yksi kolmesta PRO Ammattikeittiön tuotekehittäjä -finalistista. Lue lisää 20-vuotiaasta PRO-gaalasta ja katso kaikkien sarjojen finalistien esittelyt PRO-gaalan sivuilla.

37-vuotias Teemu Männikkö on todella mieluisissa tuotekehitystehtävissä Palvelukeskus Helsingissä.

”Minua vetävät julkiselle puolelle isommat kuviot. Ison mittakaavan tekemisessä on omat kiinnostavat haasteensa”, Männikkö toteaa.

Männikkö saa keskittyä tuotannon kehitysprojekteihin ja -hankkeisiin talossa, jossa valmistetaan joka arkipäivä 10 000 kiloa ruokaa helsinkiläisille. Hänelle työyhteisö ja työilmapiiri ovat keskeisiä hyvän työpaikan rakennuspalikoita. Hän kiittää työnantajaansa mahdollisuudesta kehittyä. Se oli yksi syy, miksi Männikkö muutti viisi vuotta sitten Helsinkiin.

”Olin kuullut palvelukeskus Helsingistä, että se kannustaa kehittymään ja kouluttautumaan. Opiskelen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja olen voinut siirtyä talon sisällä uusiin tehtäviin. Ihmiset halutaan pitää talossa ja heille annetaan mahdollisuus kehittää itseään ja hakea vaihtelua työhön. Isolla työnantajalla mahdollisuuksia on paljon”, Männikkö summaa.

Kouluruuan äänitorvi

Työ tuottaa paljon iloa: tuotekehittäjien kesken ideoidessa päädytään välillä sellaiseen hurmokseen, ettei malttaisi lähteä töistä kotiin. Männiköllä on kollegoiden ja esimiehen todistuksen mukaan iso rooli hyvän työilmapiirin luomisessa. Hän on hieman hämmentynyt palautteesta, jonka mukaan muut saavat häneltä virtaa ja positiivista energiaa.

Männikön tulo tiimiin toi hyvää virettä koko porukalle. Itse hän kiittää koko työyhteisöä ja harmittelee, että korona-aikana on pakosti jouduttu etäämmälle. Etäaikanakin aamukahvit on silti juotu virtuaalisesti yhdessä päivittäin ja muutenkin oltu tekemisissä päivän mittaan. Parasta on, että työkavereiden kanssa viitsii viettää aikaa töiden ulkopuolellakin.

Esimiehenä Männikkö pyrkii luomaan psykologisesti turvallista ilmapiiriä, jossa kaikilla on lupa ja mahdollisuus tuoda ajatuksiaan esille. Männikön intohimo on hyvä kouluruoka. Hän haluaa toimia äänitorvena ainutlaatuisen suomalaisen kouluruuan puolesta.

”Ennen kuin olin kouluruuan kanssa tekemisissä työn puolesta, minua säälitti asenne sitä kohtaan verrattuna siihen, millainen työmäärä sen eteen tehdään. Moni ei ajattele, millainen koneisto taustalla on – ravitsemusasiantuntijoista lähtien mietitään jokaista yksityiskohtaa, ja silti tulee välillä palautetta, ettekö ajattele näitä asioita ollenkaan. Kouluruuan nostaminen arvostukseen, jonka se ansaitsee, on sydämenasiani, ja sitä työtä teen päivittäin. Maksuton, monipuolinen, hyvänmakuinen, terveellinen kouluruoka on maailmanlaajuisesti etuoikeus, josta meidän kannattaisi olla ylpeitä!”

Parasta on tyytyväinen asiakas

Nykyisessä työssään Männikkö paitsi kehittää ruokaa ja reseptiikkaa yhdessä kollegoidensa kanssa myös kehittää valmistusprosesseja tuotantolaitoksessa.

Hän pääsee myös suunnittelemaan uutta tuotantolaitosta eli käytännössä ennustamaan kouluruuan tulevaisuudennäkymiä niin ruokien kuin valmistustapojenkin osalta. Työssä parasta on tyytyväinen asiakas.

”Kun hierot reseptiä, testaat kymmeniä kertoja, mittaat raaka-aineita gramman kymmenysosan tarkkuudella, saat reseptin toimimaan sekä pienessä että isossa mittakaavassa, ja ruoka saadaan listoille ja siitä tulee hyvää palautetta, se on tämän homman suola! Palkintoni on se, kun päiväkodista tai koulusta tulee viesti, että uusi ruoka on syöty ’kastikkeet korvia pitkin’, oli niin hyvää.”

LUE MYÖS: Tässä he ovat: vuoden 2022 PRO-finalistit!


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi