Ravintolat

Avec Lappeenrannassa: Sata Adrianon asukkia kokoontui muistelemaan ravintolaa, jota ei ole enää olemassa

Tarjolla oli yhtä pizzaa, legendaarista Napoletanaa Adrianon tyyliin. KUVA Sakari Nupponen

Ravintola on lopetettu aikaa sitten, mutta se kerää edelleen yhteen asiakkaansa. Oikeastaan he ovat enemmän kuin asiakkaita.

Näin tapahtui tammikuun lopussa Lappeenrannassa. Paikka oli Birra Pub, entinen Adriano Bar.

Aika oli, kun tuli tasavuosia Suomen (melkein) ensimmäisen pizzerian perustamisesta 1964.

Sata saapui paikalle. Heistä 60 oli tilannut etukäteen aidon pizzan. Kolme napoletanaa jäi jaossa yli, mutta ne huutokaupattiin alle minuutin.

Paikalla oli myös toinen alkuperäisistä ravintoloitsijoista. Raimo ”Kietsu” Kietäväinen, 92, on lappeenrantalainen sarjayrittäjä, nyttemmin muun muassa yleisurheilun veteraanikisojen moninkertainen mitalisti. Supliikkimies.

Adrianon asukkeja. KUVA Sakari Nupponen

Toinen perustaja ja paikalle nimensä antanut Adriano Vinciguerra (1931–2009) tervehti asiakkaitaan valkokankaalta, jolla pyöri vanhoja kuvia ja Yleisradion Se päivä muutti Suomen -dokumentti.

Pizzat tuotiin Birraan toisaalta: Cup-kahvilasta. Lappeenrannan Kourulassa sijaitsevan ravintolan yrittäjä Mehmet Altun otti ne ruokalistalleen runsas vuosi sitten. Reseptin hän oli saanut Kietäväiseltä.

Adrianon asukit – näin he kutsuvat itseään Facebookissa – sai koolle aktiivien joukko, johon kuuluvat muun muassa nuorisopastorina tunnettu Matti J. Kuronen ja Erkki Räsänen, joka opiskeli aikanaan Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa (nyt LUT-yliopisto).

Itse asiassa baari toimi Adrianon ja Kietsun vetämänä vain vuodet 1964–74. Nimi Adrianokin katosi Lappeenrannan katukuvasta 1990, kun paikallinen osuuskauppa muutti sen olutkuppilaksi. 

Mutta mutta…  edelleenkin lempinimi ”Antti” saa aikaan väristyksiä. Antin kautta kulki niin moni paikallinen kuin opiskelijasukupolvi. Jopa PRO-gaalassa yrittäjänä palkittu Teerenpelin Anssi Pyysing ehti olla siellä nuorena opiskelijana extraamaassa.

Hyvät juhlat! Näin kommentoitiin Facebookissa:

”Olipa mahtavan tunnelmallinen ja tarinan täyteinen ilta 60–80-luvulla Lappeenrannassa toimineen Adriano Barin entisissä tiloissa, nykyisessä Birrassa.”

”Olipa tosiaan upea ilta. Kiitos järjestäjille hienosta työstä. Tavataanko taas kymmenen vuoden päästä?”

Ja pizzasta sanottua:

”Aika lähellä aitoa, sama resepti taikinassa ja kastike itse tehty mahdollisimman samanlaiseksi, juustoa alla ja päällä, oreganoa, valkosipulia ja kaprista. Kuten Antti itse mulle opetti.”

Voisiko tällaisen toistaa jossain muualla? Kyllä. Tarvitaan vain:

 • sukupolvi jolla on erityisiä kokemuksia ravintolasta, jota ei enää ole.
 • sukupolven ”lapset”, jotka ovat vielä hengissä, mutta ehkä hajallaan, mikä vain lisää nostalgista kaipuuta.
 • puuhamies/nainen, joka kokoaa porukan.
 • (some)kanava, joka tavoittaa kiinnostuneet.
 • ei kun menoksi….

Alkuperäinen ravintoloitsija Raimo Kietäväinen ja Adrianon asukki Erkki Räsänen. KUVA Sakari Nupponen

Avecin tietojen mukaan seuraavaksi juhlii Sanomatalon Painobaari (2001–16). Paino kokoaa vanhan jengin Sture 16:een bilettämään lauantaina 17.2. Kokoava voima on Painon entinen ravintolapäällikkö, nykyinen Sturen saunamaestro Aki Nylund.

Oman aikansa epävirallinen pressiklubi houkutti sanomalaisten lisäksi kuulolle väkeä kilpailevasta mediasta. Kuullaanko nyt lavalla haitarinsoittoa ilman paitaa? Nähtäväksi jää.

PÄIVITYS 8.2.24: Painobaarin juhlat on siirretty päivämäärälle 1.6.2024. Syy: talotekniset korjaustyöt. 

LUE MYÖS: Toimintansa lopettava ravintola Demo tullaan muistamaan uudistajana – Tommi Tuominen kertoo, mistä hän on erityisen ylpeä

LUE MYÖS: Mikkeliläinen ravintola nostettiin maailman parhaiden reissukohteiden joukkoon

Silloin joskus. Tämä kuva koristi ravintola Adrianon omaa postikorttia, joka levisi tehokkaasti ympäri maan. KUVA Raimo Kietäväisen arkisto


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi