Ravintolat

Helsingin perinteikäs suomalainen ravintola lopettaa – ”20 vuotta on pitkä aika”

Töölönlahden lähialuetta on myllerretty raskaasti. Sekä ikkunasta näkyvä Oopperatalo että läheinen Finlandia-talo ovat olleet lähiaikoina remontissa. Tällä on ollut vaikutuksensa alueen ravintoloihin. KUVA Outi Tuomivaara

Kun Aino 20 vuotta sitten aloitti Pohjoisesplanadilla, se oli alueella yksin suomalaisen ruokatuotteensa kanssa. Asiakkaat tykkäsivät, ja vuosien mittaan suomalaiset ja skandinaaviset ravintolat alkoivat lisääntyä.

”20 vuotta on pitkä aika. Ainon merkitys Helsingin ravintolakulttuurille on ollut huima”, ravintolayrittäjä Markku Peltola-Antell toteaa Avecille.

Espan vuokratason kohotessa Aino muutti maaliskuussa 2020 Töölöön, entisen ravintola Lyonin paikalle. Asiakaspaikkoja oli nyt 50, kun Espalla niitä oli sisällä sata ja terassipaikat päälle.

Mannerheimintien remontti näkyy katukuvassa. KUVA Outi Tuomivaara

Uudessa osoitteessa terassi jäi kokonaan avaamatta. Mannerheimintie meni remonttiin, ja Aino jäi työmaa-aitojen katveeseen.

”Siirtyminen Espalta ei ollut ehkä ihan oikea veto meidän ruokatuotteemme ja toimintamme kannalta”, Peltola-Antell niputtaa.

”Korona vei turistit, ja hotelleja ei ollut tällä suunnalla riittävästi. Mannerheimintien remontilla on ollut vaikutuksensa. Puuttui myös kabinetti, joka oli suuri hyöty Espan liiketilassa.”

Aino on sisustettu pelkistettyyn tyyliin. KUVA Outi Tuomivaara

Ainon taustayhtiö Marcante oy jatkaa Hämeentien Bistro K:n ja Korkeasaaren ravintoloiden pyörittämistä. Ainon henkilökunta pysyy yrityksen palveluksessa.

Lounasta ja illallista tarjoava Bistro K toimii musiikkiteatteri Kapsäkin yhteydessä Vallilassa. Ravintola toimii viidettä vuotta.

”Täällä menee kivasti, korttelibistroa pyöritetään ja ruokitaan teatterin asiakkaita. Korkeasaaressa meillä on kaksi ravintolaa sisällä ja yksi portilla, ne ovat kesäpainotteisia”, Peltola-Antell kertoo.

Helsingin ravintolakartalla on käynyt kuluvan vuoden aikana kato. Skutta Hakis lopetti, ja sen sisarravintola Itäkeskuksen kaupunginosassa sulkee ovensa vuoden loppuun mennessä. Terroir tuli ja meni, samoin Atelier 7. Useat BBQ-ravintolat ovat lopettaneet. Tomi Björckin Lily Lee ja Sanchome sulkivat nekin ovensa.

Ravintoloita on myös avattu tiheään tahtiin, muun muassa Kaartinkaupungin Scolare, Kallion Outo, Töölön Dagmar, Punavuoren The Rook sekä Hakaniemen korttelibistro 305, The PantryLe Coin, Kirsikka ja Bistro O Mat.

LUE MYÖS: Helsinkiin avautui ennennäkemätön luksushotelli: tällaisia ovat sen ravintolat ja baari

Aino ehti toimia 20 vuotta. KUVA Outi Tuomivaara


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi