Sisustus

Kuvat Tallinkin uutuuslaivalta: Baarien ja ravintoloiden sisustus väräyttää

Business Loungen cocktailbaari toimii itsepalveluna. Juomia pääsee rakentamaan baarin jokaisella sivulla, mikä vähentää jonotusta. KUVA Peter Tammenheimo

Ensi tunnelmaltaan laiva on kuin taideteos. Sisäänkäynti loistaa vihreän ja fuksian sävyissä. Sisäänkäynnistä oikealle on liikematkustajille suunnattu Business Lounge, kun taas vasemmalle käännyttäessä tullaan aluksen x-kirjaimen muotoiseen sydäntilaan, joka ohjaa luontevasti matkustajavirrat laivan eri osiin.

Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivä Tallinkin uusi Mystar on rakennettu Rauman telakalla ja sen tilasuunnittelun on tehnyt sisustusarkkitehtitoimisto Vertti Kivi & Co. Sisätilojen suunnittelussa inspiraationa ja teemana on ”Beauty of the Baltic Sea”, jolla halutaan korostaa Itämeren herkkää luontoa maalla, meressä ja ilmassa.

Suunnittelutyön keskiöön nousi oivallus siitä, että laiva on ikään kuin nivel tai ikkuna oman maailmamme ja vedenalaisen maailman välillä, Mystarin päävastuullinen sisustusarkkitehti Vertti Kivi kertoo Avecille.

Valmiissa laivassa meren ekosysteemi näkyy muun muassa valaisimien muotokielessä ja kevytrakenteisten tilanjakajien silkkikasveissa. Myös seinille on nostetut jättimäiset suurennokset vesikasvien yksityiskohdista vievät ajatukset kohti merenpohjan elämää. Eri puolille laivaa sijoitetuilla näytöillä nämä staattiset kuvat vieläpä heräävät liikkeeseen ja alkavat hengittää.

Vaikka laivan värimaailma on yleisilmeeltään kirkas ja voimakas, runsas vaalean puun käyttö tuoleissa ja pöytäpinnoissa tekee siitä turvallisen, jopa meditatiivisen.

Moderni The Chef’s Kitchen á la carte -ravintola löytyy buffetin kainalosta. Vedenalainen maailma näkyy lattian kuvioina ja viherkasveina. KUVA Peter Tammenheimo
Buffet-linjasto on varustettu kylmä- ja kuumakaapein. Vatien vaihto sujuu saarekkeen sisältä, missä on tarvittaessa myös kokille työskentelytilaa. KUVA Peter Tammenheimo
Buffetin avokeittiö lisää ateriointiin läsnäolon ja käsityön tuntua. KUVA Peter Tammenheimo
Mystarin päävastuullinen sisustusarkkitehti Vertti Kivi. KUVA Peter Tammenheimo

Vastakohtien leikkiä

Laivalla on 14 eri kohderyhmille suunniteltua tilaa, joista jokaisella on oma tunnelmansa ja tunnistettava luonteensa. Silti värimaailma vaihtuu tunnelmasta toiseen kuin varkain.

Eräänlainen vastakohtien leikki tekee ympäröivästä tilasta alati mielenkiintoisen. Isojen ikkunapintojen vastineena on jykeviä teräspilareita. Massiivisia sohvia erottavat kevyet tilanjakajat. Kovien ja pehmeiden pintojen sekä pyöreiden ja kulmikkaiden muotojen vuorottelu rytmittää matkantekoa.

Eri tilojen ääripäitä edustavat erityisesti perhematkailijoille suunniteltu puistomainen Family Picnic leikkialueineen ja lentokoneiden ykkösluokasta innoituksensa saanut ökyilevä Platinum Lounge.

Platinum Lounge on Pohjois-Euroopan autolautoilla täysin uniikki elämys, kirjaimellisesti vain harvojen herkkua. 500 euron lisämaksusta platina-asiakas saa kahden tunnin merimatkan ylellisessä kuuden hengen loungessa.

Myös Business Loungen buffetin sisällä on tilaa henkilökunnalle. KUVA Peter Tammenheimo
Matka kuuden paikan Platinum Loungessa kustantaa kansipaikan lisäksi 500 euroa. Hintaan sisältyy muun muassa Dom Pérignon -samppanjaa ja oma hovimestari. KUVA Peter Tammenheimo

Risteilyaluksen tunnelmaa

Eri tilojen sijoittelut, ylelliset materiaalivalinnat ja matkustajaa ohjaavat pohjaratkaisut tuovat monin paikoin mieleen enemmän risteilyaluksen kuin autolautan. Ylipäätään ravintoloiden, kahviloiden ja myymälöiden sijoituspaikat ovat luonnollisen selkeitä; ne löytyvät kuin itsestään.

Yhdeksännelle kannelle sijoitellut ravintolat ja baarit ovat helposti löydettävissä. Pohjakuva on niin avara ja selkeä, että ravintolakannella matkustaja näkee melkein koko käytävän päästä päähän.

Kokous- ja ryhmämatkalaiset on huomioitu siinä määrin kuin kahden tunnin matka-aika edellyttää. Laivalla on hyvin varustettu 14 hengen kokoustila, jonka voi varata Comfort- tai Business-luokan yhteyteen. Isommille ryhmille voi erottaa oman matkustustilan Comfort-loungesta.

Mystarin kokoushuone on kompakti mutta toimiva. KUVA Peter Tammenheimo
Nordic Bar on pelkistetty, skandinaavisesti sisustettu cocktail-baari, josta löytyy vaihtelevia tiloja eri kokoisille seurueille. KUVA Peter Tammenheimo
Brasserie-tyylinen Fast Lane tarjoaa pikaruokaa, jälkiruokia ja välipaloja vilkkaan kulkureitin varrella. KUVA Peter Tammenheimo

Rutiinit kuntoon ja ihmiset esiin

Tavoitteellinen sisustussuunnittelu ulottuu myös ravintoloihin ja henkilökunnan työn sujuvoittamiseen. Kahden tunnin aikana tavaraa liikkuu paljon, joten työpisteiden suunnittelussa on pakko ajatella myynnin, esillepanon, varastojen täytön ja jätehuollon tehokkuutta.

”Kaikki aiempien projektiemme kautta saatu taitotieto on ollut aktiivisessa käytössä. Siltä pohjalta olemme myös kehittäneet uutta”, Kivi sanoo.

Baareissa maksupäätteet ovat lisääntyneet ja juomat ovat näkyvästi esillä korkeissa jääkaapeissa. Enää asiakkaan ei tarvitse kurotella tiskin yli ja katsoa lattianrajaa. Buffet-ravintolan ja Business Loungen noutopöydät taas on rakennettu siten, että ne päästään täyttämään sisäpuolelta asiakkaita häiritsemättä.

Tarvittaessa kokki voi työskennellä saarekkeen sisällä ja valmistaa lautasannoksia. Sisustuksellisista ratkaisuista ehkä mielenkiintoisin on kuitenkin buffet-ravintolan avokeittiö.

”Sillä ratkaisulla halusin tuoda esiin henkilökuntaa, ruoan valmistusta ja läsnäoloa. Paikan päällä valmistettu ruoka on olennainen osa asiakaskokemusta, eikä sitä tarvitse piilottaa heiluriovien taakse”, Vertti Kivi summaa.   

LUE MYÖS: Itämeren laivojen joulubuffeteissa on isoja eroja – Avec vertaili  

LUE MYÖS: Näin Tallink Siljalla valitaan laivan viinit – tuottajalle yhteistyö ison varustamon kanssa on lottovoitto           

LUE MYÖS: Finnlines tuo Suomenlahdelle uusia laivoja kylpylöineen ja ravintoloineen – kokeille kova kysyntä

Kyljelleen kaadetut tynnyrit houkuttavat istumaan Sea Pubissa. Massiiviset sylinterit toimivat kontrastina muuten kevytlinjaisille istuimille. KUVA Peter Tammenheimo
Coffee & Go -alueen värikkäitä sohvaryhmiä. Kalusteiden kulmikkaat ja pyöreät muodot rytmittävät tilaa. KUVA Peter Tammenheimo
Sisustuksessa on käytetty paljon kevyitä tilanjakajia, joita on elävöitetty viherkasvein. KUVA Peter Tammenheimo
Lapsiystävällisessä Family Picnic -ravintolassa on rauhallista tilaa myös aikuisille. Kovien ja pehmeiden pintojen vuorottelu, korituolit ja valaisinten viherkasvit luovat tilaan maanläheistä tunnelmaa. KUVA Sammeli Korhonen / RML


M/S Tallink Mystar

Mystar teki ensimmäisen viikkonsa aikana 40 matkaa ja kuljetti lähes 32 000 matkustajaa. Graavilohta tarjoiltiin 650 kiloa ja samppanjaa tai kuohuviiniä yli 2000 lasillista. KUVA Tallink Silja

Matkustajakapasiteetti   2 800

Kansia                      12

Hyttejä                     46

Pituus                   212,4 m

Leveys                    30,6 m 

Huippunopeus                27 solmua

Rakentaja Rauma Marine Constructions

Hinta                      247 miljoonaa euroa

Neitsytmatka        13.12.2022


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi