Vaikuttaja

Sirly Ylläsjärven taistelu tv-ryhmän maksamattomista laskuista ratkesi – lappilaisyrittäjä panostaa nyt täysillä uuteen ravintolaansa

Joukko yrittäjiä jäi pulaan, kun viime talvena Lapissa kuvatun Constellation-sarjan kuvausryhmä ei maksanut käyttämiään palveluita. Laskuja jäi roikkumaan Helsingin Sanomien mukaan yli miljoonan euron edestä.

Sirly Ylläsjärven ja yhtiökumppani Heidi Seikkulan hotelli-, catering- ja ravintolayritys Aurora Estate jäi ilman kymmenien tuhansien eurojen saatavia. Ylläsjärvestä tuli rahojaan vaille jääneiden yritysten keulakuva, kun hän puhui tapauksesta julkisuudessa.

Huippunäyttelijöiden tähdittämä Constellation on Apple TV+ -suoratoistopalvelun tilaama ja Turbine Studios -tuotantoyhtiön toteuttama jättiläismäinen tv-tuotanto. Ylläsjärvi pääsi sopuun tuotantoyhtiön kanssa lokakuussa. Sopimuksessa on äärimmäisen tiukka salassapitopykälä, jonka myötä hän ei voi puhua sopimuksen yksityiskohdista.

”Se oli heiltä fiksu ratkaisu. Sarjan mainoksia alkaa pyöriä helmikuussa, ja salassapitosopimuksen myötä he saavat hiljennettyä mahdollisen negatiivisen keskustelun”, Ylläsjärvi kommentoi Avecille.

Kolariin Ylläsjärven rannalle vuonna 2015 perustettu Aurora Estate palkittiin vuonna 2018 Euroopan parhaana uutena hotellina Boutique Hotel Awards -kilpailussa. Nykymallinen toiminta päättyy pääsiäisenä 2025, kun hotellin vuokrasopimus loppuu.

”Aurora Estate vetää tyylillä loppuun asti. Jatkaminen ei ollut edes vaihtoehto. Meillä on ollut jo useamman vuoden ajan tiedossa, että vuokranantajat haluavat tämän vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen alkaa touhuamaan siellä itse”, Ylläsjärvi kertoo.

Entinen navetta on muuttanut muotoaan fine dining -ravintolaksi. KUVA Elsan kuvapankki

Tavoitteena Michelin-tähti

Ylläsjärvi on vuosien varrella ehtinyt valmistella useampaakin uutta hanketta Lappiin, mutta koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat sotkeneet suunnitelmat.

Kesällä hän otti komentoonsa uuden ravintolan – keskeltä metsää. Keski-Suomesta parikymmentä vuotta sitten Kolariin siirretty entinen navettarakennus sai uuden elämän ensin tilausravintolana ja nyt Ylläsjärven kipparoimana fine dining -ravintolana.

Tilaisuus tarjoutui, kun kiinteistön omistaja ja Ylläsjärven oppi-isä, keittiömestari Matti Hirvasoja päätti jättäytyä eläkkeelle.

”Päätin ottaa riskin. Saimme tähän järjestettyä kelkkauran, ja paikalle pääsee nyt sekä autolla että moottorikelkalla”, Ylläsjärvi kertoo.

Ravintola Elsa on oikeasti syrjässä, kymmenen kilometriä Äkäslompolon kylästä. Se on yksi paikan valteista, Ylläsjärvi uskoo. Ravintolassa on viinikellari ja yksi pöytä, jonka ympärille mahtuu 16 asiakasta. Tila on komea: suuret graniittilohkareet on yhdistetty kelopuun kanssa. Iso takka luo tunnelmaa. Ravintola painottaa satokausiajattelua ja paikallisuutta. Ruokalista yhdistää Lapin perinteitä ja modernia tyyliä maailmalta. Jäätelö tehdään itse. Viinit on valikoitu Euroopasta.

Hiljaisesti avattu ravintola on ehtinyt kesästä lähtien muokata konseptiaan ja tavoitteet on asetettu sen mukaan, Ylläsjärvi kertoo. Hinnoittelu lupaa luksuselämystä: kuuden ruokalajin menu maksaa 120 euroa, viinipaketti 85 euroa.

Pienen ravintolan on oltava kustannustehokas. Ylläsjärvi vastaa omakätisesti keittiöstä, ja salista toinen työntekijä.

”Päivät ovat pitkiä, ja varmasti apukäsille tulee tarvetta esimerkiksi annosten kasaamisessa ja astioiden pesemisessä, sen huomaa jo kolmea seuruetta palvellessa. Salissa riittää yksi hyvä tekijä, joka vastaa viineistä ja pitää laadun korkealla. Ravintola lähtee tavoittelemaan Michelin-tähteä, ja pitkää menua ei kannata tämän matalammalle hinnoitella. Tarjoamme ruoan lisäksi upean tilan, kokemuksen ja elämyksen”, Ylläsjärvi kuvailee.

Ravintola Elsassa on 16 asiakaspaikkaa. KUVA Elsan kuvapankki

Ravintola Elsan pihapiirissä on toinen, samoista vanhan kivinavetan lohkareista rakennettu isompi talo. Siihen Ylläsjärvi avasi maanantaina Ulda-nimisen kahvila-ravintolan, joka tarjoilee loimulohikeittoa, burgereita, pastaa ja kahvilatuotteita. Asiakaspaikkoja on aseteltu 80 paikan tilaan 50, joten lopputulos jää avaraksi. Keskellä palaa avotuli.

Tehokas manageri

Lapissa kun ollaan, turistit ovat tärkeä kohderyhmä. Ylläsjärvi palkkasi henkilökohtaiseksi managerikseen ystävänsä Linda Helistön, joka operoi Pohjois-Amerikassa. Tuore manageri aloitti vahvasti, Ylläsjärvi kertoo: maailmanlaajuisesti tunnettu lehti kiinnostui juttuaiheesta.

”Työryhmä lentää tänne maanantaina tekemään juttua siitä, miten tällaista puhdasta luksusta tehdään. Linda alkoi edustaa minua, soitti pari puhelua ja viikon päästä tärppäsi”, Ylläsjärvi suitsuttaa.

”Linda on asunut Kanadassa jo vuosia, luonut omaa uraansa ja rakentanut valtavan verkoston. Hän tuntee minut kauttaaltaan ja näkee kokonaiskuvan hyvin. Linda on positiivinen ja sosiaalinen ihminen, joka osaa kertoa tarinan loistavasti, turhia nöyristelemättä.”

LUE MYÖS: Mikko Utter loihti pikkukaupunkiin suositun ravintolan, johon tullaan varta vasten kaukaakin

LUE MYÖS: Suomen puhutuimmassa fine dining -paikassa soi suomirap – miten vantaalaislähiössä kasvaneesta kirvesmiehestä tuli Michelin-ravintoloitsija?

Yllä: Näkymiä kahvila-ravintola Uldasta. Voit katsoa videon myös Instagramista.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi