Asiakaspalvelu

Spede unohti ison summan vaihtorahaa, muistelee ravintoloitsija: tarjoilija pani ne sivuun, ja seuraavalla kerralla hämmennys oli suuri

Spede Pasanen kävi Casa Mare -ravintolassa useamman kerran kuukaudessa. KUVAT Kaarina Naski, Emmi Salmi

Helsinkiläisessä ravintola Casa Maressa on pöytä, josta männävuosina saattoi säännöllisesti bongata televisiosta ja elokuvakankailta tutut kasvot. Nyt, kun Pertti ”Spede” Pasasesta kertova elokuva on saanut ensi-iltansa, ravintola päätti kunnioittaa entistä kanta-asiakastaan nimikkopöydällä.

”Hän kävi aikoinaan meillä paljon asiakkaana. Hänellä oli tämä yksi pöytä, jossa hän tykkäsi istua. Ei sitä hänelle varsinaisesti varattu, mutta se oli hänen suosikkinsa”, ravintoloitsija Joonas Keskinen kertoo Helsingin Uutisille.

Speden suosikkipaikka lauttasaarelaisravintolassa oli pöytä numero 9, joka on neljän hengen pöytä ikkunan vieressä tupakointialueella – tuohon aikaan ravintoloissa sai vielä tuprutella sisätiloissa. Aikansa viihdeikoni oli ketjupolttaja, selviää vuonna 2017 julkaistusta elämäkerrasta.

Spede kävi Keskisen mukaan useamman kerran kuukaudessa. Keskinen kertoo, että muut asiakkaat antoivat julkkiksen olla rauhassa.

Spede unohti 800 markan vaihtorahat

Joonas Keskinen ei muista tarkalleen, minä vuosina Spede oli Casa Maren kanta-asiakkaana, mutta puhutaan kuitenkin markka-ajasta. Keskinen ehti itsekin palvella Spedeä nuorena, tarjoilijanuransa alussa.

”Hän oli mukava, asiallinen kundi.”

Keskinen muistaa erään tarinan Speden seikkailuista. Spede oli maksanut ravintolalaskunsa tuhannen markan setelillä, mutta unohti antaneensa niin paljon rahaa ja marssi ulos odottamatta 800 markan vaihtorahojaan.

”Tarjoilijamme jätti ne laatikkoon odottamaan seuraavaa kertaa. Kun Spede taas tuli, söi ja tilasi laskun, hän oli ihmeissään, kun hänelle tuotiinkin vain rahaa. Asiakkuussuhde siitä lujeni entisestään.”

Speden vakiopaikalla on nyt aiheesta kertova kyltti, mutta muuten se ei poikkea muista Casa Maren pöydistä.

Sen voi varata kertomalla erikoistoiveestaan pöytävarauksen yhteydessä. Joonas Keskinen kertoo, että Spede-pöydällä oli kysyntää viikonloppuna, jolloin se oli ensimmäisen kerran varattavissa.

”Emme tavoittele pikavoittoja. Säästimme tämän siihen, kun Spede-elokuva tuli ensi-iltaan.”

LUE MYÖS: Vesa-Matti Loirilla oli kikka, jolla häiriköt jättivät hänet rauhaan – viisi pientä Vesku-tarinaa ravintoloista

LUE MYÖS: 12 erikoista baaria Suomesta – kierrä kaikki!

LUE MYÖS: Erikoinen tapaus: Ravintola joutui varkaan uhriksi Helsingissä – rakas nimikyltti löytyi Lohjalta

Spede istui mielellään ikkunan ääressä silloisella tupakkapuolella. EMMI SALMI
Spede Pasasen kantapöydässä on nyt asiasta kertova kortti. KUVA Emmi Salmi


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi