Kana

Suomen kanansiipikulttuuria viedään ulkomaillekin – vinkit killeriwingseihin

Kanansiivet eli wingsit ovat lähtöisin Yhdysvalloista, jossa ne liittyvät perinteisesti kotien ja lehtereiden urheilukatsomoihin. Vuosittainen huipputapahtuma on alkukevään Super Bowl -finaaliviikonloppu, jonka aikana amerikkalaisten odotettiin tänä vuonna popsivan jopa 1,4 miljardia kanansiipeä. Vielä ei ole tietoa, toteutuiko ennätykset rikkova arvio.

Kanansiivet ovat myös Suomessa ottelukatsomoiden ruokaa. Keulakuvina ovat toimineet suomalaiset NHL- ja NBA-tähdet, jotka ovat poseeranneet siipiannosten äärellä paikallisissa ravintoloissa.

”Idoleita seurataan, joten se on varmasti osaltaan antanut siiville nostetta”, arvioi Hook-ravintoloiden osaomistaja Juha Vuorio.

Suomeen onkin Vuorion mukaan syntynyt vahva siipikulttuuri, joka halutaan nyt kopioida muualle.

”Käymme parhaillaan neuvotteluita Ruotsin, Norjan ja Tanskan suuntaan bisneksen laajentamisesta.”

Samassa aallossa on myös huippukokki Kim Mikkola, jonka Kot kot -kana­ravintolakonsepti levittää maltillisen hintakategorian kanaburgerit ja siivet Tallinnaan. Siipikastikkeistaan tunnetusta Siipiweikoista puolestaan kerrotaan, että 2022 jääkiekon MM-kisojen jälkeen EC Red Bull Areenan yhteydessä toimivasta sporttiravintolasta Itävallasta otettiin yhteyttä toiveena saada suomalaiset siipikastikkeet heidän ravintolaansa.

”Nyt siipiä voi nauttia meidän kastikkeillamme pelireissulla Salzburgissa.”

Suomalaiset kanakonseptit kiinnostavat nyt siis monella rintamalla, mutta mikä tekee juuri siivistä niin suosittuja? Siipiweikkojen kasvujohtaja Joonas Koivumaa kertoo, että moni vaihtaa kisakatsomossakin punaisen lihan mieluummin kevyempään vaihtoehtoon.

”Siipiannoksessa on vähän hiilihydraatteja. Se on täyttävää mutta samaan aikaan kevyttä naposteltavaa.”

Vuorion mukaan siipiannokseen kuuluva kastike sisältää paljon chiliä. Mitä tulisempi kastike, sitä kevyempi lopputulos on Vuorion kaava. Käsin syöminenkin toimii hyvin kisakatsomossa.

”Ilman aterimia tapahtuva näprääminen koukuttaa.”

Tampereella odotetaan nyt kuumeisesti jääkiekon MM-kisoja. Paikallisissa siipiravintoloissa uskotaan myyntiennä­tysten rikkoutumiseen. Nokia-areenan Hook-ravintolan edellinen myyntiennätys tehtiin viime kevään jääkiekon MM-finaalissa, kun illan aikana myytiin tuhat siipiannosta.


Killeriwingsien kaava

 • Käytä kotimaista, mielellään luomukanan siipilihaa.
 • Parhaat siivet ovat pinnalta rapeat ja sisältä mehevät.
 • Kun siivet ovat kypsiä, anna niiden levätä hetki. Kaada siivet kattilaan, niiden päälle kastike ja ravista.
 • Laadukas siipikastike on paksu ja sileä.
 • Hyvä nyrkkisääntö on 1 dl kastiketta per 10 siipeä. Jos siivet halutaan ”wet” tai ”tupla wet”, käytä kastiketta kaksin- tai kolminkertainen määrä.
 • Valmista siipien kaveriksi kermaviili-, majoneesi- tai ranskankermapohjainen dippikastike.

Vinkit antoivat Hookin Juha Vuorio ja Siipiweikkojen Joonas Koivumaa.

LUE MYÖS: Pikaruoka voi olla hyvää ja terveellistä, sanoo ruokarekkaa Helsingissä pyörittävä Vladimir


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi