Tee

Suomen ensimmäinen teesommelier pyörittää teehuonetta… peltojen keskellä Juvalla!

Eteläsavolaisten peltojen keskellä ei ihan heti uskoisi törmäävänsä brittityyliseen teehuoneeseen. TeaHouse of Wehmais on kuitenkin palvellut kulkijoita kartanon tallirakennuksessa jo vuosia: Uppsalassa ekonomiksi opiskellut Anna Grotenfelt-Paunonen avasi teehuoneen vuonna 2010 äitinsä Butiken på Landet -kaupan naapuriin. Vuonna 2015 toteutetun sukupolvenvaihdoksen jälkeen teehuone toimii yhdessä herkkuihin ja sisustukseen keskittyvän Wehmais Deli&Deco -puodin kanssa.

Toukokuun 24. päivä 2018 Grotenfelt-Paunonen sai iloisia uutisia International Tea Masters Associationista: hänen loppukokeensa oli hyväksytty eli Suomi sai ensimmäisen teesommelierinsa. Uskomattomalla herkkyydellä teen maailmaan uppoutunut Grotenfelt-Paunonen on hieno teelähettiläs: aina utelias oppimaan lisää ja kertomaan teestä muille. Syksyllä hän valmistuu myös kokiksi Mikkelin Esedusta, eli oppiminen on aatelissuvun tyttärelle jatkuva prosessi!

Afternoon Tea liiketoiminnan ytimessä

Mikä olisi englantilaisempi tapa nauttia teestä kuin täydellinen kello viiden kattaus? TeaHouse of Wehmais tarjoilee Afternoon Tean tilauksesta läpi päivän.

Vapaavalintaisen teen kanssa tarjoillaan kolme suolaista sormileipää, kaksi uunituoretta vaniljasconesia luomukermalla ja mansikkahillolla ja valikoima makeita leivonnaisia. Hinta on pidetty maltillisesti 23 eurossa.

”Kaikki tehdään meillä itse tuoreista raaka-aineista. Skonssitkin paistetaan aina tilauksesta!”

Afternoon Tealle on myös vaihtoehtoja. Ihanan kepeä tapa nauttia teetä on skonsseilla lastattu Cream Tea (13 €). Nälkäisemmälle vieraalle sopii Summer Tea eli päivän piiras salaattipedillä ja leivonnainen (19 €) tai Garden Tea, ruokaisa salaatti, jonka kanssa voi valita teen ja leivonnaisen (20 €). Vuodessa erilaisia teekattauksia tarjoillaan teehuoneella noin 12 000!

”Avasin alun perin englantilaisen teehuoneen, koska se oli Butikenin tyyliin sopiva. Teehuoneita ei juuri ollut 2010. Englantilainen teekulttuuri antaa paljon liikkumavaraa pienestä makeasta illallisiin, ja sen on myös kehittyvä kulttuuri, kuten teemenut ja teecocktailit osoittavat”, Grotenfelt-Paunonen kuvailee.

Kesän 2018 uutuus on anniskeluoikeudet, joiden myötä Grotenfelt-Paunonen on luonut myös herkullisia teecocktaileja. Hän saattaa sekoittaa sangrian puer-teestä ja Kirin mustasta teestä. Afternoon Tean voi myös nauttia kuninkaallisesti valitsemalla sen seuraksi kuohuviinilasillisen (Royal Tea 29 €).

Teesommelierin oppiin

Ryhmille on tarjolla teemaistelu, jossa teesommelier pääsee lempipuuhansa teen ja ruoan yhdistämisen pariin. Tallin ylisille on remontoitu juhlatila, jonka erikoisuutena on teenhaudutusasema.

Teesommelier-koulutuksen pohjalta Anna Grotenfelt-Paunonen on suvereeni makuparien luoja. Koulutuksessa perehdytään samoihin osa-alueisiin kuin viinisommelierinkin koulutuksessa: alkuperään, lajikkeisiin ja juoman ja ruoan yhdistelyyn. Maistelun myötä teesommelier harjaantuu muun muassa luomaan oman teesekoituksensa.

Maistelussa käydään läpi laaja kirjo erilaisia teelaatuja. Greipillä maustettu hienostunut Earl Grey maistellaan rucolasalaatin kanssa. Kevyesti hapetettu Oolong saa parikseen saaristolaisleivän katkaravuilla. Se olisi hieno pari myös kampasimpukalle tai hummerille, Grotenfelt-Paunonen vinkkaa.

Japanilaisen Senchan kanssa maistellaan kylmäsavulohta. Jasmiiniteen kanssa maistetaan oman tilan vuohenmaidosta tehtyä Grand Reserva -juustoa. Savuinen Lapsang Souchong nostaa chilin esiin chorizosta. Intialainen Assam on kukkainen ja kevyt, se nautitaan valkosuklaapannacotan kanssa. Rooibos chain kanssa sopii limejuustokakku.

Jos Grotenfelt-Paunonen saa valita suosikkinsa, hän valitsee eri teen eri hetkiin.

”Suosin aina irtoteetä, se on tuoretavaraa. Oolongia arvostan paljon. Oolongin koti on Taiwan, siellä haluaisin käydä.”

Anna Grotenfelt-Paunosen lapsuuden makumuistoihin kuuluu musta tee, se oli hollantilaisen isoäidin tarjoilema lapsuudenjuoma. Sittemmin teen maailma on osoittautunut hyvin monipuoliseksi:

”Minua kiehtoo aasialaisen teemaailman tunnelma. Yhteiskunta on tehokas, mutta elämänkatsomukseen kuuluu taito pysähtyä ja nauttia hetkestä. Haluan avautua sille ajatukselle!”

Yrittäjän vapaus

Grotenfelt-Paunoselle yrittäjyys on ollut haave pienestä asti. Hän palasikin kotitilalleen suoraan opintojen jälkeen.

”Olen hyvin idearikas, ja yrittäjänä minulla on vapaus toteuttaa ideoitani. Minulle on luomutilan kasvattina tärkeää myös eettisyys, ja meillä 85 prosenttia kaikesta on luomua.”

Grotenfelt-Paunosen sisko emännöi Vehmaan kartanon 1 200 hehtaarin luomutilaa. Yhdessä he kehittelevät koko ajan uutta ohjelmaa. Yksi tilauksesta toteutettava idea on ”päivä luomutilalla”. Ajatuksena on kokkailla varta vasten remontoidussa keittiössä tilan ja tuttujen aineksista.

Koko suku on yrittäjähenkistä: Juustoportin vuohenmaito on Grotenfeltien tuottamaa ja kautta Suomen suositut Järvikylän yrtit heidän kasvattamiaan.

Kesäisen herkkä sekoitus valkoisesta teestä, seljankukkamehusta ja vodkasta.
Kesäisen herkkä sekoitus valkoisesta teestä, seljankukkamehusta ja vodkasta.

Julkaistu Aromissa 30.7.2018.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi