Kokkien uutiset yllättivät: Niko Lehto ja Jaakko Soiha jättävät työnsä – ”Helpotus on päällimmäinen tunne”

Michelin-ravintoloitsija Niko Lehto asettaa lapsensa etusijalle. Jaakko Soiha sai diagnoosin, joka pakottaa hänet vaihtamaan töitä.
Jaakko Soiha joutuu ripustamaan kokintakin naulaan. KUVA Jaakko Sandqvist

Sosiaaliseen mediaan ilmestyi viikonloppuna kaksi ilmoitusta, jotka pysäyttivät monet ravintola-alaa seuraavat.

Niko Lehto luopuu omistuksestaan Michelin-tähtiravintola Vårissa.

Maineikkaissa ravintoloissa työskennellyt Jaakko Soiha lopettaa työnsä kokkina.

Ratkaisujen taustalla on kaksi erilaista tarinaa. Molempiin on tarvittu herkkyyttä tunnistaa oma tilanne ja päättäväisyyttä ratkaisuihin.

Sekä Lehdolla että Soihalla on haikea olo, kun he tahoillaan sulkevat keittiön oven takanaan.

Jaakko Soiha toteaa olevansa viimeisimmän, heinäkuun lopun epilepsiakohtauksen jäljiltä väsynyt, mutta hengissä.

Soiha on elänyt lokakuusta lähtien uutta todellisuutta. Silloin hän joutui rumaa jälkeä tehneeseen sähköpotkulautaonnettomuuteen, ja sai tietää, että onnettomuus aiheutui epileptisestä kohtauksesta.

Epilepsiadiagnoosi oli yllätys.

”Onnettomuusalttius oli ilmeisesti epilepsian esivaihetta, mutta en ollut halunnut tunnistaa taudinkuvaan liittyviä asioita. Epileptisiä oireita oli havaittavissa vuoden 2024 varrella, ja lokakuun onnettomuuden jälkeen oireet selvästi voimistuivat ja yleistyivät. Diagnoosin sain vasta tuon onnettomuuden jälkeen”, Soiha kertoo Avecmedialle.

Onnettomuuteen asti Soiha oli pystynyt työskentelemään unelmatyössään kokkina. Hän myöntää kuitenkin, että rajoitteita oli.

”Huomasin jo ennen onnettomuutta, että en pystynyt työskentelemään normaalisti. Oli väsymystä ja tavarat saattoivat tippuilla. Töissä en kuitenkaan ole koskaan saanut neurokohtauksia”, Soiha kertoo.

Hän on hiljalleen oppinut sairaudestaan. Yleisesti epilepsiaa sairastavat saavat kouristuskohtauksia tai poissaolokohtauksia. Soihan kohdalla painottuvat poissaolokohtaukset. Kouristuksia on satunnaisemmin.

Heinäkuun viimeisellä viikolla hän sai sairaalaan vieneen toispuoleisen halvauskohtauksen, ja käynnin yhteydessä löytyi mahdollinen syy myös muille neuro-ongelmille. Ei riitä, että toimintaa häiritsee epilepsia, vaan aivoista löytyi myös hyvälaatuinen kasvain, jonka vaikutusta ei täysin vielä tunneta.

Koska Soihan diagnoosi on niin tuore, lääkitystä ei ole vielä saatu kohdilleen. Hän on kuitenkin luottavainen, että sairaus saadaan pidettyä lääkkeillä kurissa.

”Helpotus on päällimmäinen tunne nyt, kun kaikelle on selitys.”

Tytär on arvokkain

Niko Lehto perusti ravintola Vårin Porvooseen 2021 ja sai tiiminsä kanssa sille Michelin-tähden parin vuoden sisällä, kuten tavoitteeksi oli asetettu. Silloin täyttyi yksi unelma.

Niko Lehdon perustama ravintola Vår palkittiin vuonna 2023 Michelin-tähdellä. ARKISTOKUVA Mariaana Nelimarkka

Monelle tuli yllätyksenä Lehdon sosiaalisen median päivitys 26. heinäkuuta.

”On tullut aika sulkea yksi tärkeä luku elämässä – ja vaikka se tuntuu haikealta, tiedän että nyt on oikea hetki siirtyä eteenpäin ja kohti uusia haasteita. – – Eilen allekirjoitin kauppakirjat ja nyt voin sanoa ääneen sen, minkä olen jo hetken tuntenut sisälläni: minun matkani Vårissa on tullut päätökseen”, Lehto kirjoitti.

Pilasiko tähti ravintola Vårin?

”Ei tähdellä ole osuutta tähän päätökseen. Enemmän siihen on vaikuttanut oma elämä. Tämä on brutaali ala, joka vaatii paljon omistautumista ja ajankäyttöä. Itse haluan myös perhe-elämää ja aikaa kotona, ja se yhdistelmä tuli liian vaikeaksi”, Lehto sanoo Avecmedialle.

Lehto näkee, että tausta on samankaltainen kuin toukokuussa sulkemispäätöksestä ilmoittaneen maailman pohjoisimman Michelin-ravintolan Tapion omistajilla.

”Tämä on samantapainen ratkaisu kuin heillä. He ovat tehneet töitä pitkään kahdestaan, se on vielä haastavampi yhtälö, sillä perhe ja ravintola on vaikea yhdistää.”

Lehdolla on 7-vuotias tytär, jonka elämässä hän haluaa olla mukana.

”Ei ole hirveästi niitä aikoja jäljellä, että hän on vielä kotona ja pystymme viettämään aikaa yhdessä. Haluan nauttia näistä hyvistä vuosista”, Niko Lehto sanoo.

Hyvästit kokin työlle

Jaakko Soihan haaveena on ollut oman ravintolan pyörittäminen, mutta se jää nyt toteuttamatta.

Epilepsiadiagnoosin jälkeen ilmassa on haikeutta, mutta päällimmäisenä on kiitollisuus kaikesta, mitä ravintola-ala on tarjonnut.

”Sairaus aiheuttaa väsymystä. Kokin ammatti on aistien ilotulitusta, enkä pysty enää ottamaan vastaan kaikkea kuormitusta, siinä huomasin että alkoi olla rajoituksia.”

Ongelma on kahtalainen: fyysisesti raskas työ ei onnistu, mutta aisteja kuormittava aivotyökin on rankkaa. Liian rankkaa, totesi Soiha viime viikon kohtauksen jälkeen häntä hoitavan lääkärin kanssa.

”Keskustelimme lääkäreiden kanssa, eikä kokin työ ole enää se kaikista turvallisin vaihtoehto minulle.”

Jaakko Soiha pohtii seuraavia askeleitaan. KUVA Jaakko Sandqvist

Soiha ei ole ehtinyt vielä kunnolla työstää ajatusta siitä, että tämä oli nyt tässä. Kokin työ on ollut hänelle kaikki kaikessa.

”Perhosta valmistumisen jälkeen, vuodesta 2012, en ole muuta tehnyt. Olin muun muassa Punkaharjulla Sami Tallbergin keittiössä ja hänen kakkosenaan muuallakin. Sittemmin olen ollut muun muassa Sicapellessä, Hotel Mariassa ja Hiiohoi-cateringissä. Nyt olin juuri menossa Emoon Jouni Toivasen kakkoseksi”, Soiha kertaa.

”Kokin työ on monipuolinen, avartava, kerta kaikkiaan mahtava ammatti. Olen äärettömän kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä tätä työtä ja päässyt käyttämään kaikkia aistejani. Olen tavannut hienoja ihmisiä ja upeita kollegoita. Kiitos kaikille mestareille, jotka ovat opettaneet minua!”

Soiha uskoo, että ala tulee tarjoamaan hänelle vielä paljon lisää. Tuleva työ voisi liittyä myyntiin, markkinointiin tai kaikkein mieluiten kirjoittamiseen.

”Ravintola-ala on niin vahvasti oma juttuni. Tämä ala on siitä kiitollinen, että voin tehdä muutakin kuin ruokaa. Iso ala tarjoaa paljon mahdollisuuksia”, Soiha summaa ja näkee valoa tulevaisuudessa.

Hän toteaa olevansa kiitollinen siitä, että saa olla elossa.

”Moni kova kaveri on lähtenyt ylös.”

Hengähdystauko

Niko Lehto ei usko painaneensa ravintolan ovea viimeistä kertaa kiinni, vaikka kuvaileekin tulevansa Våriin seuraavan kerran asiakkaana ja ylpeänä entisenä ravintoloitsijana. Hän aikoo hengitellä hieman ja tutkailla, mihin oma intohimo vielä riittää.

”Haluan tehdä asioita täysillä tai ei ollenkaan. Kun otin aikaa perheelle, oli vähemmän aikaa olla töissä, mistä seurasi väkisinkin kompromisseja, en pystynyt antamaan työlle niin paljon kuin haluaisin. Itselläni eivät vain resurssit riittäneet, joten tämä oli ainoa oikea päätös”, Lehto summaa.

Niko Lehto tulee ravintola Våriin seuraavaksi asiakkaan roolissa. ARKISTOKUVA Mariaana Nelimarkka

Lehdolla on tiettyä herkkyyttä tunnistaa omat rajansa. Hän muun muassa vetäytyi aikoinaan kokkimaajoukkueen kapteenin tehtävästä ennen MM-kisoja, koska tunnisti, että elämässä tapahtui liikaa. Se oli aikaa, jolloin tytär oli juuri syntynyt ja myös työkuviot olivat kohtuullisen vaativat.

”Lapsi on hyvä vastuupeili kotona. Jos olisin itsekseni, en osaisi lopettaa ajoissa. Kun kotona on tärkeitä ihmisiä, se auttaa tekemään fiksuja päätöksiä”, Lehto tuumaa.

Välillä kannattaa ottaa rauhallisemmin.

”Vielä on paloa ja haluaisin tehdä vaikka mitä, mutta järjestän ensin perhe-elämän hyvään kuntoon. Katsotaan sitten, löytyykö vielä intohimoa, omistautumista ja halua panna kaikki peliin. Tavoitteeni oli keittää yksi tähti ja jäädä eläkkeelle, mutta nälkä kasvaa syödessä. Olisihan se hienoa jahdata useampaakin tähteä. Jos joku mahdollisuus aukeaa, niin sitten tehdään”, Lehto puntaroi tulevaa.

Hän korostaa, että ravintoloitsijan roolista luopuminen on iso muutos.

”Niin paljon olen antanut ja se on ollut niin tärkeä osa elämää. Vasta nyt, kun se on julkista, alkaa itsekin tajuta, mitä tuli tehtyä. Hetken ottaa, että täysin ymmärtää, mitä tässä on tapahtunut”, Lehto sanoo.

Vårin kuvioista hän on vetäytynyt hiljalleen viimeisen vuoden kuluessa ja tietää jättävänsä ravintolat hyviin käsiin. Muut osakkaat lunastivat hänen osuutensa. Sama koskee porvoolaista ravintola Honkalaa, jonka osakkuudesta Lehto niin ikään luopuu.

”Olemme jo vuoden mittaan nähneet, että Vår pyörii sillä porukalla, heillä on potentiaalia tehdä siitä tulevaisuudessa vielä parempi paikka. On kiva lähteä, kun tietää että tarina jatkuu ja seurata, miten he vievät asioita eteenpäin”, Lehto kuvailee.

Lehdolla on nyt päivätyö Nordic-ravintoloiden liiketoimintajohtajana. Hänestä on ollut hauskaa palata vanhan mentorinsa Kai Kallion kumppaniksi kehittämään ravintolatoimintaa. Kun päivittäinen keittiötyö on historiaa, kokkaamisesta alkaa hiljalleen löytyä myös uusia sävyjä.

”Ihan irti ruoanlaitosta en osaa olla. Vierailut ja keikat ovat mahtavia, on kiva panostaa ajoittain niihin!”

Lue myös: Kokin koulutuksella monenlaisiin töihin: Petra Väänänen, Karoliina Jaakkola ja Antti Rinta-Huumo kertovat uratarinansa

Lue myös: Rakastettu ex-koulukeittäjä Marjo Niskanen vaihtoi uuteen työhön ja jakaa nyt hävikkivinkkinsä

Lue myös: Ravintola-ammattilaisilta suorat sanat alan ummehtuneesta työkulttuurista – ”En syytä ketään, joka ei ole uskaltanut pistää vastaan”