Kolumni

Tomi Lanton kolumni: Hyvä pomo kuuntelee

Johtaminen on aika yksinkertaista hommaa. Se ei ole rakettitiedettä, vaikka moni konsultti yrittääkin saada sen kuulostamaan monimutkaiselta englanninkielisine termeineen. Johtaminen on sitä, että kerrotaan ihmisille, mitä meidän pitää saada aikaan ja miksi se on tärkeää. Hyvällä johtamisella varmistetaan, että tiimillä on tarvittavaa osaamista tuloksen saavuttamiseksi ja jos ei ole, opetetaan tai koulutetaan, jotta sitä löytyy.

Hyvään johtamiseen kuuluu, että henkilöstöä autetaan vaikeissa paikoissa ja näytetään esimerkkiä. Hyvä pomo muistaa kehua onnistumisista ja kannustaa eteenpäin. Ja jos joku tekee väärin tai menee väärään suuntaan, niin oikaistaan. Johtamiseen liittyy toki aina strategia, visio ja järjestelmiä, mutta niitä ei ole tarpeen rukata päivittäin uuteen asentoon. Päivittäisjohtaminen on ihmisten johtamista.

Olen itse ajatellut, että minun tehtäväni esihenkilönä on ymmärtää omien johdettavieni työtä.

Jos kerran päivittäisjohtaminen on varsin arkista työtä, niin miksi sitten puhutaan, että ihmisten johtaminen on vaikeaa? Siksi koska ihmisten johtaminen on ihmiseen vaikuttamista. Se kannattaa aloittaa luottamuksen rakentamisesta kuuntelemalla. Olen itse ajatellut, että minun tehtäväni esihenkilönä on ymmärtää omien johdettavieni työtä. Jotta voisin ymmärtää heitä, on syytä kysellä ja kuunnella heidän vastauksiaan.

Olen huomannut, että kun johdettavani sisäistää, että haluan aidosti auttaa, hän luottaa minuun ja uskaltaa kertoa minulle myös työnsä haasteista. Silloin minusta voi olla hänelle oikeasti apua. Luottamus pitää kuitenkin aina rakentaa, eikä tilanne ole toinen, olipa kyseessä luottamuksen rakentamisesta toimitusjohtajan ja johtoryhmäläisen tai toimitusjohtajan ja ravintolatyöntekijän välille.

Me ihmiset olemme siitä aika hauskoja olentoja, että kun joku haluaa ymmärtää ja auttaa meitä, haluamme vastavuoroisesti ymmärtää hänen näkökulmiaan ja auttaa häntä. Yrittäjänä minun työni muuttuukin huomattavasti helpommaksi, jos johdettavani haluavat auttaa minua viemään perheyritystämme kohti tulevaisuuden tavoitekuvaa eli visiota. Jokainen varmasti ymmärtää myös sen, että ei pomo voi ratkaista kaikkia ongelmia hetkessä. Hän ei pysty vaihtamaan hankalaa järjestelmää toiseksi tai taikomaan lisää työntekijöitä toimialalle. Jokainen voi kuitenkin aistia sen, ha­luaako hän aidosti kuulla haasteista ja etsiä niihin ratkaisuja.

Yrittäjänä minun työni muuttuukin huomattavasti helpommaksi, jos johdettavani haluavat auttaa minua viemään perheyritystämme kohti tulevaisuuden tavoitekuvaa eli visiota.

Jokaisella on myös mahdollisuus vaikuttaa pomoon. Hänelle kannattaa kertoa, mitkä asiat ovat hyvin. Aika nopeasti huomaa, haluaako hän kuulla lisää. Jos huomaat, että haluaa, silloin hänelle on helpompi kertoa myös niistä asioista, jotka eivät suju. Muista kuitenkin, että viisas kertoo ongelmista valittamatta. Hyvä resepti onkin kertoa, mitkä asiat eivät toimi tai voisivat olla toisin. Jos samalla pystyy tarjoamaan ratkaisun, aina parempi.

Vaikuttaminen vaatii totta kai rohkeutta. Toivon kuitenkin, että jokainen uskaltaisi sitä kokeilla. Johtajat ovat ihmisiä ja arvostavat niitä, jotka auttavat yritystä kehittymään eteenpäin. Sellaisia ihmisiä on mukava kuunnella.

Tehdään tästä alasta yhdessä entistä parempi työpaikka meille kaikille.

LUE MYÖS: Tomi Lanton kolumni: Ei jätetä työkaveria yksin

LUE MYÖS: Tomi Lantto: Työhyvinvoinnin kolme peruspilaria


Tomi Lantto kirjoittaa kolumnisarjassaan johtamisesta. Lantto on Antellin toimitusjohtaja ja perheyrittäjä.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi