Cocktailit

Käärijä räjäytti Piña Colada -drinkistä superhitin – katso resepti ja vinkit

Pina Colada
Piña Colada on turkulaisen The Cow’n ravintolapäällikkö Janette Bertenyin salainen pahe. Turkulaisessa baarissa drinkki valmistetaan blenderin sijaan ravistamalla. KUVA Laura Hujanen

Suomen euroviisuedustaja Käärijä eli Jere Pöyhönen on nostanut Piña Coladan kansan huulille. Cha Cha Cha -kappaleen sanoituksessa Piña Colada mainitaan useampaan otteeseen. Myös samppanja ja tuopit saavat oman valokeilansa.

Rankka viikko ja paljon pitkii päiviä takan

Mielenkiintona Piña Colada ja rata

Ilta on vielä nuori ja aikaa kumota

Tää jäinen ulkokuori on aika tuhota

Pidän kaksin käsin kiinni juomista niinku

Cha cha cha cha cha cha cha, ei, en mieti huomista ku tartun tuopista niinku

Cha cha cha cha cha cha cha, ei

Haluun olla sekasin ja vapaa huolista niinku, cha cha cha cha cha cha cha, ei

Ja mä jatkan kunnes en enää pysy tuolissa niinku

Muutama Piña Colada on jo takana

Sanoitus: Käärijä (Jere Pöyhönen), Aleksi Nurmi ja Johannes Naukkarinen (lähde: Lyrics.fi)

Käärijä esiintyy Euroviisujen ensimmäisenä semifinaalipäivänä 9. toukokuuta. Menestystä semifinaaleissa on ennustettu, ja jos näin käy, Käärijä edustaa Suomea finaalissa 13. toukokuuta. Piña Coladan menekki on kisakatsomoissa kova.

Euroviisuhuumasta on ottanut kaiken irti muun muassa kuopiolainen RPS Brewing, joka lanseerasi Käärijän kanssa yhteistyössä Cha Cha Cha Pina Colada 5,0 % -tölkkijuoman. Hartwall kehottaa valmistamaan Piña Colada Spritzin ananaslonkerosta.

Piña Coladan kysyntä on kasvanut myös ravintoloissa. Esimerkiksi turkulaisessa The Cow’ssa se on ollut klassikkolistalla ennenkin, mutta nyt sitä kysytään aiempaa huomattavasti enemmän.

”Meillä on selvästi näkynyt Piña Colada -buumia. Se on liikahtanut huomattavasti enemmän, ja sitten lauleskellaan tiskillä kyseistä pätkää. On hauska nähdä, miten asiakkaat villiintyvät, kun joku cocktail mainitaan jossain biisissä”, toteaa ravintolapäällikkö Janette Bertenyi

Helsinkiläisen Bar Blandan baarimestari Efe Yetiskul kertoo suunnitelleensa Käärijän innoittaman Piña Colada -version kesälistalle. Bob’s Laundryssa Piña Colada twistataan Daiquirin suuntaan.

Piña Coladaa kisakatsomoon

Helsinkiläisessä Rivierassa Euroviisuista otetaan kaikki irti finaalipäivän kisakatsomossa. Tapahtuman sohvapaikat varattiin loppuun jo viikkoja ennen h-hetkeä. Baarin ja elokuvateatterin yhdistävä Riviera on järjestänyt kisakatsomoita ennenkin, eikä tapahtuman suosio tullut yllätyksenä.

”Kisakatsomot ovat olleet Rivierassa tosi suosittuja, ja tästä meiltä oli jo kyselty”, omistaja Hanna Hynynen kertoo.

Kalliossa sijaitsevan teatterin sohvan tai nojatuolin pystyi varaamaan ennakko-ostoilla. Muutamia seisomapaikkoja on tulossa saataville nopeat syövät hitaat -periaatteella. Myös baarin puoli on auki, ja sinne pääsee nauttimaan Piña Coladaa, vaikka itse kisakatsomo olisi täynnä.

Rivieran baarimikko Tiia Kopra odottaa innolla, että pääsee tapahtumassa vääntämään Piña Coladaa sydämensä kyllyydestä. Hän yllättyi siitä, miten nopeasti suomalaiset innostuivat drinkistä.

”Yllättävän nopeasti ihmiset reagoivat tähän, ja saman tien alkoi tulla kyselyä kyseisestä drinkistä.”

Odotuksena on, että loppuunvaratussa tapahtumassa Piña Coladalle on paljon kysyntää. Tiimi onkin etukäteen miettinyt, miten saadaan nostettua maukasta juomaa laadukkaasti, mutta samalla tarpeeksi nopeasti.

Käärijä
Käärijä on nyt kaikkien huulilla. KUVA Nelli Kenttä / Warner Music

Mikä tekee hyvän Piña Coladan?

Piña Colada on Puerto Ricosta kotoisin oleva klassikkodrinkki. Rivieran baarimikko Tiia Kopran mukaan Piña Coladassa tärkeintä ovat laadukkaat raaka-aineet. Klassisesti se valmistetaan vaaleasta rommista, kookoskermasta, ananas- ja limemehusta. Kookoskermaa ei kannata korvata esimerkiksi ponnekaasukermalla, koska kookoksen maku on drinkille oleellinen.

Piña Coladasta on olemassa tuhansia erilaisia reseptejä, joissa mittasuhteet vaihtelevat. Erityisesti kookoksen suhde ananakseen on tärkeä, jotta saavutetaan oikeanlainen kermaisuus ja makeus.

Miten Piña Colada valmistetaan?

Piña Coladan tulisi olla kermainen ja tekstuuriltaan kuohkea. Perinteisesti se valmistetaan tehosekoittimessa jäämurskan kera. Mittasuhteiden on oltava kohdallaan, jotta juomasta ei tule vetistä. Liian suuri määrä ananasmehua tai jäämurskaa ovat yleisimmät syyt vetisyyteen.

Piña Coladan voi myös ravistaa. Sen valmistaminen onnistuu lisäksi slush-koneella, jolloin sen tarjoileminen suurella volyymillä helpottuu.

Vinkki: Katso 10.5. ilmestyvästä Shaker-lehdestä Anastasia Unholan vinkit slush-juomien valmistukseen!

Miten Piña Coladaa voi tuunata?

Katso alta Piña Coladan resepti puertoricolaisittain. Drinkkiä voi myös tuunata. Arvostetun Difford’s Guide -sivuston mukaan muutama tippa suolaliuosta nostaa juoman makua samalla tavalla kuin ruuanlaitossa. Difford’s Guiden omassa Piña Colada -reseptissä on vaalean rommin lisäksi tilkka cachacaa eli brasilialaista sokeriruokomehusta valmistettua viinaa. Se tuo makuun “latinalaisamerikkalaista funkkia”.

Ja villimmäksi menee. Vuonna 2017 Lontoolaisessa Coupette-baarissa kehitettiin Champagne Piña Colada. Kookossorbetista, kolmesta eri rommista ja samppanjasta makunsa saava versio trendasi nopeasti, ja cocktailia on näkynyt taas kansainvälisissä ruokamedioissa, kuten Food & Wine, Mixology ja Tasting Table.

Tiia Kopran mukaan drinkkien twistaamisessa vain taivas ja oma mielikuvitus ovat rajana. Jos raaka-aineita lähdetään vaihtamaan, on nimen myös muututtava, jotta asiakas tietää, mitä tilaa. Rivieran Euroviisutapahtuman Piña Colada saa lisävivahteita ananaksella maustetusta tummasta rommista ja itse tehdystä kookossiirapista.

”Pysymme klassisen raameissa, mutta tuomme lisänyansseja. Lopullinen juoma on vähän kuin Piña Coladan ja Painkillerin sekoitus.”

LUE MYÖS: Sama kuin pina colada mutta eri – kokeile Painkiller-cocktailia


Resepti: Piña Colada puertoricolaisittain

6 cl vaaleaa rommia

9 cl (tuorepuristettua) ananasmehua

2 cl kookoskermaa

1,5 cl tuorepuristettua limemehua

1,5 dl jäämurskaa

Lasi: koverrettu ananas

Valmistustapa: tehosekoittaminen

Koriste: päivänvarjo, ananaslohko ja kirsikka

Mittaa kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Tarjoile koverretusta ananaksesta. Voit käyttää myös hurricane- tai highball-lasia.

Lähde: Difford’s Guide

LUE MYÖS: Daiquirin valmistamisessa on pari jippoa – näin vältät lämpimän drinkin


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker