Ruokatapahtumat

Avec-reportaasi: Smaku-ruokafestari kukoisti Loviisan wanhat talot -tapahtuman kyljessä

Loviisan Seurahuone on Suomen vanhin toimiva puinen seuraintalo. KUVA Mariaana Nelimarkka

Smaku-ruokafestivaali järjestettiin Loviisan Seurahuoneella viikonloppuna kaksipäiväisenä, kuuden ravintolan ja 15 annoksen voimin. Samaan aikaan kaupungissa järjestettiin jo 17 vuoden ikään ehtinyt Loviisan wanhat talot -tapahtuma, joka on parhaimmillaan houkutellut 20 000 kävijää.

Paikallisuutta ja ravintolan omaa identiteettiä korostavia annoksia oli tarjolla yhdestä kolmeen per ravintola. Tämänvuotisen kattauksen laittoivat tarjolle Loviisan Seurahuone, Osteria Locale, Degerby Gille, Favorit Café & Teashop, Degeri Sport Pub & Dine ja Bistro & Butik Kronan.

Osallistuvat kahvilat ja ravintolat olivat käyttäneet ilahduttavasti maalaisjärkeä: ravintolat keskittyivät alku- ja pääruoka-annoksiin, kahvilat makeisiin herkkuihin. Lisäksi oli tarjolla Kronan hollantilainen juustolautanen, joka esitteli kyseisen bistron oman maahantuonnin Gouda-juustoja.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Hyvä syömäri olisi periaatteessa voinut nauttia vaikka kaikki 15 annosta, sen verran kohtuullinen kattaus oli.

”On kiva olla mukana Smakussa. Ainoa haaste on, että tämä Loviisan wanhojen talojen viikonloppu on muutenkin vuoden kiireisin viikonloppu meille. Kaikki ravintolamme ovat auki, mutta meillä on tänä vuonna hyvä tilanne, keittiöpäällikkö ja ravintolapäällikkö pääsivät Seurahuoneelle ja saimme tapahtumaan oikeat ruoka-annokset”, Degerby Gillen ja Bistro & Butik Kronanin ravintoloitsija Mia Heijnsbroek-Wirén kertoo.

Vaikka viikonloppu on kiireinen, näkevät ravintoloitsijat Loviisan wanhat talot -yhteistyössä synergiahyötyä, ja päätös Smakun toteuttamisesta on tehty hyvässä yhteistyössä Pilvi Mölsän ja Laura Pulkkisen luotsaaman Smaku Eventsin kanssa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Degerby Gillen ja Bistro & Butik Kronanin ravintoloitsija Mia Heijnsbroek-Wirén. KUVA Mariaana Nelimarkka

Loviisan Seurahuone sopii Smaku-näyttämöksi

Smaku-tapahtumalle tilat tarjoavan Loviisan Seurahuoneen ravintoloitsija Kristian Vuojärvi myöntää olleensa skeptinen vuosi sitten, kun tapahtumaa suunniteltiin ensi kertaa.

”Enää en ole skeptinen. Jengi löysi hyvin paikan päälle sekä viime että tänä vuonna. Osasimme myös varautua menekkiin paremmin tänä vuonna: viimeksi meiltä loppui peura kahden tunnin jälkeen, tänä vuonna olimme rullailleet ankkaa niin, että sitä riitti kahdeksi päiväksi”, Vuojärvi naurahtaa.

Kävijöitä oli selkeästi enemmän kuin viime vuonna ja annoksia meni arviolta puolitoistakertainen määrä. Jos viime vuonna koko tapahtumassa myytiin 1 700 Smaku-annosta, tänä vuonna pelkästään ensimmäisenä päivänä meni 1 300 annosta. Yhteensä Loviisan Smaku-tapahtumassa myytiin tänä vuonna noin 2 500 annosta.

”Viikonloppu oli tosi hyvä. Loviisassa kaivataan tällaisia ruokatapahtumia, ja parasta oli yhdessä tekemisen meininki. Me ravintolat autoimme toisiamme keittiössä, vaikka salissa kilpailimmekin parhaan annoksen tittelistä”, Vuojärvi kertoo.

Loviisan makuaarre -palkinnon sai toistamiseen Osteria Locale. Pia Olanterän luotsaaman ravintolan voittoisassa Teiras Hereford Bulgogi -annoksessa oli korealaista twistiä, sillä Olanterä on vastikään avannut Helsingin Hakaniemeen korealaisen ravintolan.

Ensi vuosi jo mielessään Vuojärvi mainitsee, että olisi hyvä, että tapahtuma näkyisi vahvemmin myös Loviisan wanhat talot -organisaation lipunmyynnissä ja muissa infoissa.

”Yhteistyö organisaation kanssa on ollut erittäin hyvää, harmi että tieto ei ole kulkenut kaikkialle. Otamme tästä opiksi ensi vuonna”, Pilvi Mölsä toteaa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Loviisan Seurahuoneen ravintoloitsija Kristian Vuojärvi. KUVA Mariaana Nelimarkka

Porvoon Smaku jatkuu lauantaihin

Samaan aikaan Porvoossa jatkuu perinteinen kaksiviikkoinen Smaku, jossa annokset ovat tarjolla ravintoloissa, ja niitä voi käydä maistelemassa omaan tahtiin.

Smaku-kartta kädessä kiertelijöitä on Porvoossa ollut mahtava määrä. Esimerkiksi Meat District, joka palvelee tulipalon jälkeen pihakeittiöstä, on viikonloppuna myynyt parhaimmillaan 400 tartar-annosta, ravintoloitsija Riku Stenros kertoo.

Porvoossakin järjestetään tänä vuonna koronatauon jälkeen festivaalin kokoava tapahtuma lauantaina 3. syyskuuta Taidetehtaalla, jolloin ravintolat tuovat annokset yhden päivän ajaksi maisteltaviksi yhteen paikkaan ja julkistetaan Porvoon makuaarre -palkinnon voittaja.

LUE MYÖS: Ravintolansa ja kotinsa tulipalossa menettänyt Riku Stenros toimii shokin keskellä: ”Minua tuijotetaan Porvoossa kuin haamua”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi