Ravintolat

Huippukokit suuntaavat Savoon: Kim Mustonen hankki Havuun nimekkäitä vierailijoita

Porvoon Michelin-ravintola Våria luotsaava Niko Lehto on yksi Havu Kitchen & Barin vierailijoista. KUVA Kuopio-Tahko

Tahkovuoren huipulla Kuopiossa sijaitsevan Havu Kitchen & Bar -ravintolan keittiön ottaa vuorollaan komentoonsa viisi vierailevaa keittiömestaria. Kukin heistä toteuttaa itsensä näköisen usean ruokalajin illalliskokemuksen.

Vierailijat ovat Suomen huippua. Niko Lehdon kipparoima porvoolainen Vår palkittiin Michelin-tähdellä ensimmäisenä ravintolana Helsingin ja Turun ulkopuolelta. Ismo Sipeläinen edustaa Suomea maailman ehkä arvostetuimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa.

Taneli Korsiala saapuu avotulen loimusta ja raakakypsytetyistä lihoistaan tunnetusta Brasasta Helsingistä. Lari Helenius on helsinkiläisen Olon entinen keittiömestari, nykyinen Olo Creative Cateringin luova vetäjä. Tero Mäntykangas on rovaniemeläisen Sky Kitchen & Barin keulamies, Lapland Hotels -ketjun keittiöpäällikkö ja ruokakirjailija.

Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen vierailee Tahkolla huhtikuun alussa. KUVA Kuopio-Tahko

Vierailut on junaillut Havu Kitchen & Barin keittiömestari Kim Mustonen, joka on itse alan arvostetuimpia suomalaistekijöitä.

”Keittiömestarivierailuissa on kaksi syytä. Haluan kehittää tiimiäni ja kehittyä itse yhdessä ystävieni kanssa. Toinen syy on tarjota sekä keittiömestareille että alueen kävijöille täysin uudenlaisia kokemuksia. Illallinen laskevan auringon väreissä on kaikille osapuolille täysin ainutlaatuinen kokemus”, Kim Mustonen kertoo.

Keittiömestarivierailuille Havu on hankkinut kumppaniensa avulla mielenkiintoisia viinilöytöjä ja parituksia. 

Milloin metsälle?

Marraskuussa avautunut Havu Kitchen & Bar yhdistää ruokalistallaan pohjoismaista ja japanilaista keittiötä. Raaka-ainehankinnoissa ravintola suosii lähialueen metsiä, tiloja ja vesistöjä, Mustonen kertoo Avecille.

”Käytämme mahdollisimman paljon paikallista. Japanista tulevat sitten esimerkiksi mausteet, kastikkeet ja soijat. Japanilaisuus tukee skandinaavisuutta, ne keittiöt ovat melkein veljeksiä keskenään mauista ja pleittauksesta lähtien.”

Kim Mustonen tuuletti keittiömestarisarjan voittoa PRO-gaalassa Kaapelitehtaalla Helsingissä tammikuussa 2023. PRO-palkinnot kuuluvat alan arvostetuimpiin tunnustuksiin. KUVA Aki Rask

Mustonen on työskennellyt urallaan muun muassa Lontoossa, New Yorkissa, Sydneyssä ja Soulissa. Listalle voidaan nyt lisätä Kuopioon kuuluva Nilsiä, jonne Mustonen muutti viime vuoden tammikuussa. Metsästämistä ja kalastamista harrastava keittiömestari asuu aivan työpaikkansa tuntumassa Tahkovuoren jylhissä maisemissa.

”Viimeisimpänä olin Ranskassa vuoden keittiömestarina ja sitä ennen Tanskassa. Ei niissä ehtinyt käydä metsällä tai kalalla. En ole tosin ehtinyt käydä vielä täälläkään”, Mustonen nauraa.

”Ehdin miettiä, että tuleekohan täällä yksinäistä, mutta ei ole ollut yhtään hetkeä, ettei olisi ollut jotain tekemistä. Täällä on huipputason puitteet: talvella laskettelurinteet ja kesällä voi pyöräillä ja tehdä kaikennäköistä.”

Keittiömestarivierailut ovat Mustoselle paitsi ammatillista kehittymistä, myös kavereiden tapaamista. Havuun saapuvat huippunimet saavat työstään tietenkin rahallisen korvauksen, ja sen päälle avautuu mahdollisuus viettää aikaa Tahkolla.

”Pidämme hyvää huolta heistä ja haluamme näyttää vähän tätä Tahkoa. Mennään ehkä vähän rinteeseen ja kelkkailemaan, vietetään yhdessä aikaa”, Mustonen kertoo.

Mustonen itse vierailee vastavuoroisesti muissa ravintoloissa mesuhommissa.

”Seuraavaksi menen Tero Mäntykankaan kutsusta Lapland Hotelsin järjestämään Pallaksen Chef’s Night -vappuun, jossa on Hans Välimäkeä ja muita sankareita.”

Vierailevat keittiömestarit Havu Kitchen & Barissa

 • Vår / Niko Lehto, 12. – 13.3.2024 
 • Brasa / Taneli Korsiala, 31.3.–1.4.2024
 • Bocuse d’Or / Ismo Sipeläinen, 3.–4.4.2024
 • Olo Creative Catering / Lari Helenius, 19.–20.4.2024 
 • Sky Kitchen & View / Tero Mäntykangas, syyskuu 2024 

LUE MYÖS: PRO-tuplavoittaja Annika Arolainen rakastaa ravintolatyötään: ”Silloin pääni sisällä lentää sukkuloita”

LUE MYÖS: Olympiakultaa! Suomi onnistui suunnitelmassaan – kokkimaajoukkueen pomo tiivistää, mikä jättipottiin kantoi


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi