Michelin-tähdet

Tatuointikin sen kertoo – Kaskiksen Erik Mansikka, Christina Haukka ja Michelinin merkitys: ”Aloin juosta keittiösaareketta ympäri”

Erik Mansikka oli kotona lastensa kanssa, kun sähköpostiin viime vuonna saapui kutsu Michelin-gaalaan. Se oli vahva vihje siitä, että Kaskis saisi tähden.

Itkuhan siinä tuli.

”Aloin juosta keittiösaareketta ympäri. Tytöt ihmettelivät, kun annoin heidän katsella piirrettyjä vielä nukkumaanmenoajan jälkeen. He sanoivat, että eivät ole ikinä nähneet iskän itkevän”, Mansikka muistelee vuoden takaisia tapahtumia.

Ikuisesti mukana. Erik Mansikka otti Michelin-symbolin tatuointina rintaansa. KUVA Outi Tuomivaara

Erik Mansikan ja Simo Raision vuonna 2014 perustama Kaskis on ollut käytännössä täynnä alusta alkaen. Ravintolan kekseliäs linja on pitänyt myös kesän 2022 jälkeen, jolloin Kaskis palkittiin Michelin-tähdellä.

”Ei ole kannattanut muuttaa mitään, olemme tehneet vain omaa hommaamme”, Mansikka kertoo Kaskiksen ensimmäisestä vuodesta tähtiravintolana.

Opettajan sanat jäivät mieleen

Kaskiksen Christina Haukka palkittiin viime vuoden Michelin-gaalassa Pohjoismaiden parhaan sommelierin palkinnolla.

”Ehkä elämäni paras yllätys. Se antoi lisää itsevarmuutta ja buustin opiskella lisää”, Haukka muistelee Avecille ja korostaa itseluottamuksen merkitystä sommelierin työssä.

”Tässä ammatissa kilpailet jatkuvasti itsesi kanssa. Työ vaatii tietotaitoa, ja ihmisiä pitää palvella täydellisesti. Olet linkkinä sekä asiakkaan ja keittiön välissä että asiakkaan ja viinintekijän välissä.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Christina Haukka tuntee viinit, eikä kainostele suosituksissaan. KUVA Outi Tuomivaara

Sommelierin työssä itseluottamus voi tarkoittaa nöyristelemätöntä ja ronskiakin palveluasennetta. Haukka on vaihtanut aiheesta ajatuksia kaverinsa kanssa, joka työskentelee kolmen Michelin-tähden ravintolassa.

”Asiakkaalle voi sanoa, että nyt sinun kannattaa ottaa tätä, tulet rakastamaan sitä”, Haukka virnistää ja kertoo, että Michelin-tunnustus on osaltaan muuttanut asiakkaiden suhtautumista käyntiin Kaskiksessa.

”Nyt ihmiset ehkä luottavat enemmän ja ottavat saken tai natuviinin, jos sellaisia heille annan.”

Kaiken työnsä perustana Haukka on noudattanut ohjenuoraa, jonka sai heti opintojen ensimmäisenä päivänä Ranskassa.

”Opettaja sanoi, että asiakkaita pitää rakastaa. Muuten tätä työtä ei kannata tehdä.”

Kaskiksessa pidetään tietoisesti ladut auki, eikä lukkiuduta yhteen makumaailmaan. Lue elokuussa julkaistu kattava juttu Kaskiksesta.

LUE MYÖS: Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Vår – keittiön seinään oli teipattu tähti jo aikaisemmin

LUE MYÖS: Harvinainen haastattelu yksinoikeudella: Michelin-tarkastaja paljastaa, miten hän operoi ravintoloissa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi