Michelin-tähdet

Suomi isännöi Michelin-tähtien jakoa: Avec oli paikalla juhlahumussa

Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet julkistettiin maanantaina. Avec oli paikalla Turussa, jossa päivä käynnistyi lounastilaisuudella Forum Marinumissa ja Suomen joutsen -laivalla.

LUE MYÖS: Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Vår – keittiön seinään oli teipattu tähti jo aikaisemmin

Turkulainen Kaskis sai viime vuonna ensi kertaa Michelin-tähden. Keittiömestari Erik Mansikka ikuistutti Michelin-symbolin tatuointina rintaansa. KUVA Outi Tuomivaara

Seuraa Avecia Instagramissa ja Facebookissa!

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Avec – avecmedia.fi (@avecmediafi) jakama julkaisu

Yllä: Siirry seuraavaan kuvaan napauttamalla nuolta kuvan sivulla. Voit katsoa kuvat myös Instagramista.

Vuosittain julkaistavaan The Michelin Guide Nordic Countries -oppaaseen kuuluvat Ruotsi, Suomi, Tanska, Norja ja Islanti. Pohjoismaiden Michelin-oppaan vuoden 2022 painoksessa on yhteensä 255 ravintolaa, joista 74:lla on tähti.

Keittiömestari Tommi Tuominen edustaa kahta eri Michelin-ravintolaa, Finnjävel Salonkia ja Demoa. Tuominen on myös Bocuse d’Or Academy Finlandin puheenjohtaja. KUVA Outi Tuomivaara.

Michelin-tähtien julkistustilaisuuksia järjestetään vuosittain useita eri puolilla maailmaa. Pohjoismainen julkistustilaisuus on järjestetty aiemmin muun muassa Stavangerissa, Trondheimissa ja Århusissa.

Turku ja Business Finland jakavat 50/50 Michelin-organisaatiolle maksettavan 200 000 euron kumppanuusmaksun Michelin-gaalan isännöinnistä.

Islannissa on kaksi Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa. Niistä toisen, Óxin, keittiömestari Thrainn Freyr Vigfusson ennustaa Islantiin kolmatta tähteä. Óx on 17-paikkainen ravintola, jonka kalapainotteinen lista perustuu islantilaiseen keittiöön. KUVA Outi Tuomivaara

Ora-ravintolansa keväällä sulkenut Sasu Laukkonen oli Turussa hyvillä, helpottuneilla fiiliksillä. Laukkonen on rakentanut vahvan kansainvälisen verkoston. ”Tänne on mukava tulla tapaamaan ihmisiä”, Laukkonen sanoi Avecille. KUVA Jaakko Sandqvist

”Olemme nyt ensimmäistä kertaa valinneet Suomen ja Turun kaupungin vuotuisen palkintoseremoniamme pitopaikaksi. Tämä on merkittävä tunnustus paikalliselle ja kansalliselle ruokakulttuurille ja -perinnölle”, sanoo Gwendal Poullennec, Michelin Guide -julkaisujen kansainvälinen johtaja.

Micihelin-tilaisuuden vieraita kestitettiin suomalaisten huippuravintoloiden tarjoomuksilla. KUVA Mia Heiskanen

Turku on rakentanut pitkäjänteisesti asemaansa ruokakaupunkina.

”Tähän on päästy eri toimijoiden yhteistyöllä. Nyt voimme esitellä suomalaista ja turkulaista ruokakulttuuria merkittävälle vierasjoukolle”, toteaa Turun pormestari Minna Arve.

LUE MYÖS: Turku on Suomen nouseva ruokapääkaupunki, hehkuttaa BBC

Turku on hakenut tänä keväänä Unescon Creative City of Gastronomy -verkoston jäseneksi.

”Se olisi merkittävä huomionosoitus Turulle ruokakaupunkina. On myös tärkeää, että kyseessä on pysyvä status, joka ankkuroisi Turun osaksi kansainvälistä luovien kaupunkien verkostoa”, sanoo Arve.

Tunnustus myönnetään merkittävälle ruokakaupungille, joka toimii koko alueen yhteistyön ja edistämisen veturina. Verkostoon hyväksytty kaupunki sitoutuu pitkäjänteiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön nelivuotisen kehittämisohjelman kautta.

Michelin-tähden kriteerit

  • Yhden tähden ravintola tarkoittaa, että ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä.
  • Kahden tähden ravintolaan kannattaa tehdä kiertomatka.
  • Kolmen tähden ravintola on itsessään matkan arvoinen.

Michelin-tähtien perustana ovat raaka-aineiden laatu, ruuan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus, ruuan persoonallisuus, rahanarvoisuus sekä laadun pysyvyys.

Bib Gourmand on tunnustus, jonka Michelin-opas myöntää ravintoloille, jotka tarjoavat hyvin valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan.

Michelin Green Star on tunnustus ravintolalle, jossa ei vain käytetä paikallisten, ympäristön huomioon ottavien toimittajien raaka-aineita, vähennetä ruokajätettä ja pienennetä hiilijalanjälkeä vaan ympäristöä ajatellaan kaikessa toiminnassa tarjoamalla asiakkaille inspiroiva ja opettavainen kulinaristinen kokemus.

Renkaistaan tunnettu Michelin julkaisi ensimmäisen Guide Michelin -oppaansa vuonna 1900, jolloin sitä jaettiin ilmaiseksi kaikille niille, jotka ostivat auton. Ravintoloiden tähtiluokitus tuli mukaan oppaaseen 1930-luvulla. Michelin-oppaita julkaistaan vuosittain. Suomi kuuluu Michelin Guide Nordic Countries -oppaaseen, jossa esitellään Pohjoismaissa sijaitsevat, Michelin-organisaation noteeraamat laadukkaat ravintolat ja Michelin-tähden saaneet ravintolat.

Suomen Michelin-ravintolat ennen kesäkuun 2023 palkintogaalaa

Kaksi Michelin-tähteä: Palace (Helsinki)

Yksi Michelin-tähti: Demo (Helsinki), Grön (Helsinki), Finnjävel (Helsinki), Olo (Helsinki), Kaskis (Turku)

Ensimmäinen Suomessa tähden saanut ravintola oli Palace Gourmet vuonna 1987. Ensimmäinen kaksi tähteä saanut ravintola oli Chez Dominique vuonna 2003.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi