Michelin-tähdet

Suomen uusi Michelin-ravintola täyttyi heti varauksista – Niko Lehdolta koskettava palkintopuhe

Porvoolaisesta Vårista tuli ensimmäinen suomalainen Michelin-ravintola Helsingin ja Turun ulkopuolelta.

Vårin ravintoloitsija ja keittiömestari Niko Lehto pyyhki lavalla silmäkulmaansa.

”Tämä lienee ensimmäinen vuosi, kun Michelin ylipäätään vierailee Porvoossa. Kaupungissa on ollut upea kulinaristinen skene jo parikymmentä vuotta. On uskomatonta olla täällä edustamassa uutta sukupolvea. Kiitos kuuluu niille tyypeille, jotka ovat asettaneet Porvoota kartalle – ja nyt meillä on kunnia viedä Porvoo maailmankartalle. Ihan uskomatonta”, Lehto sanoi palkintopuheessaan.

Lehto oli edelleen silminnähden liikuttunut, kun hänet hetken päästä kuulutettiin lavalle toistamiseen. Vår palkittiin Michelin-tähden lisäksi vihreistä arvoista kertovalla Green Star -palkinnolla.

”Tämä tavallaan johdatti meidät tähän”, Lehto sanoi osoittaen ensin Green Star -palkintoa ja sitten Michelin-tähtisymbolia uuden kokintakkinsa rinnuksissa.

”Ravintolamme perusta on alusta alkaen ollut kestävissä arvoissa ja siinä, että saamme esitellä Porvoon alueen antia upeine maanviljelijöineen. Emme ikipäivänä osanneet odottaa, että voittaisimme nämä molemmat palkinnot.”

Vårin varauskalenteri alkoi täyttyä saman tien.

”Istuimme katsomossa, ja sähköpostiin alkoi tipahdella varauksia ravintolaan. Tästä tulee kiireinen kesä”, keittiömestari Oskar Kotka kertoi Avecille tähtien jakamisen jälkeen.

LUE MYÖS: Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Vår – keittiön seinään oli teipattu tähti jo aikaisemmin

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Vårin keittiömestari Oskar Kotka ja ravintoloitsija–ravintolapäällikkö Marjo Lindgren. KUVA Outi Tuomivaara
Tuoreita palkittuja rivissä. Kädet pystyssä Vårin Marjo Lindgren ja hänen edessään katsojasta nähden vasemmalla Niko Lehto. KUVA Michelin

LUE MYÖS: Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Vår – keittiön seinään oli teipattu tähti jo aikaisemmin

Yllä: Michelin-palkintoseremonia. Vårin Niko Lehdon osuus käynnistyy 51 minuutin kohdilta. Jos upotus ei toimi, voit katsoa video Youtubesta.

Helsinkiläisen ravintola Demon Jalmari Kunnas palkittiin vuoden parhaana nuorena keittiömestarina. ”Olen nähnyt paljon ahkeria tyyppejä, mutta tämä tyyppi paiskoo hommia kaikista kovimmin. Onnea Jallu”, ylisti Demon ravintoloitsija ja keittiömestari Tommi Tuominen, joka nouti palkinnon Kunnaksen puolesta.

Pohjoismaissa on neljä kolmen tähden Michelin-ravintolaa. Kuvassa norjalaisen Maaemon Esben Holmboe Bang (vas.) ja ruotsalaisen Frantzénin Björn Frantzén. Kööpenhaminalaisten Geraniumin ja Noman edustajat eivät osallistuneet tilaisuuteen. KUVA Michelin

LUE MYÖS: Leeni Hyvärinen googlaa sinutkin, kun varaat pöydän Maaemosta – tällaista on työ kolmen Michelin-tähden huippuravintolassa Norjassa

Tommy Myllymäki pokkasi toisen Michelin-tähden Airalleen. KUVA Michelin

LUE MYÖS: Tommy Myllymäen Aira sai toisen Michelin-tähden – ravintolan alku oli hankala

Keittiömestari Erik Mansikalla ja Kaskiksen muun tiimin pitkä päivä starttasi lounastilaisuudesta Suomen joutsen -laivalta ja päättyi Michelin-iltatilaisuuteen Logomossa. Turkulaisravintola säilytti Michelin-tähtensä. KUVA Jaakko Sandqvist

LUE MYÖS: Kaikki pohjoismaiset Michelin-ravintolat – katso lista


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi