Michelin-tähdet

Suuri kunnia ensi kertaa Suomeen: Pohjoismaiden Michelin-tähdet julkistetaan Turussa

Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet julkistetaan Turussa tapahtumakeskus Logomossa maanantaina 12. kesäkuuta 2023.

Vuosittain julkaistavaan The Michelin Guide Nordic Countries -oppaaseen kuuluvat Ruotsi, Suomi, Tanska, Norja ja Islanti. Nordic-oppaan vuoden 2022 painoksessa on yhteensä 255 ravintolaa, joista 74:lla on tähti. Suomessa on tällä hetkellä yhteensä kahdeksan Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa, joista seitsemän sijaitsee Helsingissä ja yksi Turussa. Turkulainen ravintola Kaskis sai ensimmäisen Michelin-tähtensä kesällä 2022.

LUE MYÖS: Michelin-palkittu turkulainen ravintola Kaskis on aatteellinen, kekseliäs ja tinkimätön: ”Taisimme suotta nössöillä”

”Olemme nyt ensimmäistä kertaa valinneet Suomen ja kauniin Turun kaupungin vuotuisen palkintoseremoniamme pitopaikaksi. Tämä on merkittävä tunnustus sekä paikalliselle että kansalliselle ruokakulttuurille ja -perinnölle. Turku tarjoaa täydelliset puitteet juhlia koko pohjoismaisen gastronomian rikkautta ja rohkeutta”, Michelin Guide -julkaisujen kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec sanoo.

”Suomessa on loistavia ruokamatkailukohteita, kuten esimerkiksi Turku, mutta suomalaisen ruoan korkea laatu ja elämyksellinen ruokakulttuuri eivät ole maailmalla vielä kovin tunnettuja. Michelin-tilaisuuden saaminen Suomeen edistää hienosti tavoitettamme rakentaa entistä vahvempaa mielikuvaa ruokamatkailukohteena”, Business Finlandiin kuuluvan Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari kommentoi. 

Michelin-tähtien julkistustilaisuuksia järjestetään vuosittain useita eri puolilla maailmaa, ja pohjoismainen julkistustilaisuus on järjestetty aiemmin muun muassa Tanskan Århusissa sekä Norjan Stavangerissa ja Trondheimissa.

Ensi kesän tilaisuuden järjestävät Michelin-opas, Turun kaupunki ja Business Finland. Paikalle odotetaan satoja vieraita, muun muassa pohjoismaisten huippuravintoloiden keittiömestareita ja kansainvälistä mediaa.

”On todella hienoa, että pohjoismainen julkistamistilaisuus on saatu nyt viimein Suomeen. Suomalaiset ruoka- ja juomatuotteet ovat jo aiemmin saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja, ja nyt saamme kaivatun tunnustuksen myös suomalaiselle ruokakulttuurille. Voimme olla erittäin ylpeitä suomalaisesta ruuasta, juomista sekä ravintolatarjontamme laadusta. Niissä korostuvat aidot maut, puhdas luonto, turvalliset ja terveelliset raaka-aineet sekä pohjoinen eksotiikka, Food from Finland -ohjelman johtaja Esa Wrang Business Finlandista kertoo. 

Tapahtuman järjestäminen vaatii vielä Turun kaupunginhallituksen hyväksynnän. Järjestämistä esitetään kaupunginhallituksen kokouksessa torstaina 16. tammikuuta.

”Tähän asemaan on päästy eri toimijoiden loistavalla yhteistyöllä. Nyt saamme astua valokeilaan koko Pohjoismaisen gastronomian huippukohteena ja esitellä suomalaista ja turkulaista ruokakulttuuria todella merkittävälle vierasjoukolle”, Turun pormestari Minna Arve hehkuttaa.

”Turkulainen ruokakulttuuri on sekä kansallisesti että kansainvälisesti tunnustettu tekijä, joka lisää alueemme elinvoimaa ja vetää puoleensa niin alueen paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin. Toivotammekin kaikki hyvän ruuan ystävät ilolla Turkuun.”

LUE MYÖS: Turku on Suomen nouseva ruokapääkaupunki, hehkuttaa BBC

Tapahtumakeskus Logomo. Michelin-julkistukseen pääsevät vain kutsuvieraat. KUVA Valentino Valkaj


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi