Vaikuttaja

Bahri Karagümüsille kunniakrouvarin arvonimi – tässä palkitun ravintoloitsijan 3 teesiä

Bahri Karagümüs vastaanotti kunniakrouvarin arvonimen torstaina Mara ry:n liittokokouksessa Helsingissä. Kuva Jari F. Lampén

Ravintoloitsija Bahri Karagümüsille myönnettiin torstaina kunniakrouvarin arvonimi. Se on korkein tunnustus, jonka matkailu- ja ravintola-alalla työskentelevä henkilö voi saada. Karagümüs tunnetaan Istanbul Oriental -ravintolan perustajana.

Turkissa syntynyt Karagümüs tuli tervehtimään Oulussa asuvaa serkkuaan 1980-luvun lopussa ja päätyi perustamaan kaupunkiin turkkilaistyylisen Istanbul Oriental -ravintolan keskellä syvintä lamaa 1993.

Karagümüs kutsuttiin Paistinkääntäjien veljeskuntaan (Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs) vuonna 2002 ja seuraavana vuonna Istanbul Oriental palkittiin Rôtisseurs-kilvellä. Istanbul Oriental oli tuolloin Turkin ulkopuolella ainoa ravintola, jolla oli järjestön paistinkääntäjäkilvet. Ravintolan pippuripihvi on Oulussa käsite.

Vuonna 2011 Karagümüs palkittiin ravintola-alan Pro-gaalassa yrittäjäsarjan palkinnolla.

Ravintoloitsija Bahri Karagümusin kolme teesiä

Ole nöyrä asiakkaita kohtaan. ”Asiakas saattaa tietää esimerkiksi viineistä paljon enemmän kuin henkilökunta. Ei tarvitse lähteä jeesustelemaan, että tietäisimme enemmän.”

Pidä ravintola siistinä. ”Kun itse käyn ravintoloissa, menen erikseen katsomaan vessat. Niiden siisteystaso kertoo ravintolan laadusta.”

Panosta palveluun. ”Salihenkilökunnan ammattitaito on ratkaisevaa.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Bahri Karagümüs on aktiivinen toimija Oulun matkailu- ja ravintolayrittäjät ry:ssä ja Mara ry:n harmaan talouden torjunnan kärkihahmo. KUVA Jari F. Lampén

Bahri Karagümüsin lisäksi kunniakrouvarin arvonimi myönnettiin torstaina Aho Groupin hallituksen puheenjohtajalle Kari Jussi Aholle. Aho on työskennellyt urallaan muun muassa Pyhätunturi oy:n toimitusjohtajana ja Rukakeskus oy:n hallituksen puheenjohtajana. Liiketoimintauransa ohella Aho on tehnyt merkittävän uran Elinkeinoelämän keskusliitossa ja muissa edunvalvontajärjestöissä.

Kunniakrouvarien veljeskunta on perustettu vuonna 1953. Tähän mennessä kunniakrouvarin arvonimi on myönnetty 174 henkilölle. Kunniakrouvarin arvonimi voidaan myöntää matkailu- ja ravintola-alaa merkittävästi edistäneelle tai toimialalla tärkeää työtä tehneelle henkilölle. Arvonimeä myönnettäessä katsotaan eduksi, jos arvonimen saaja on toiminut matkailu- ja ravintola-alan luottamustehtävissä. Arvonimen myöntää matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara ry:n työvaliokunta.

LUE MYÖS: Storyvillen perustaja, ravintoloitsija ja jazzhenkilö Jorma Railonkoski on kuollut

LUE MYÖS: Tommi Tuominen on Suomen Bocuse d’Or -yhdistyksen uusi puheenjohtaja


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi