Tapahtumatuotanto

Jari Kupiainen kehittää kirkon tapahtumia: elektronista musiikkia, dance-messu…

Sarjassa tapahtuma-alan ammattilainen kertoo inspiraationsa lähteistä. Jari Kupiainen on Kirkkopalveluiden kehityspäällikkö.

”Tuotan ja kehitän kirkon suurtapahtumia kesäjuhlista konsertteihin ja dance-messuihin. Tulin nykyiseen työhöni jo kymmenen vuotta sitten, mutta kaikkiaan olen ollut tapahtuma-alalla jo lähes 30 vuotta. Koulutukseltani olen kirkon nuoriso-ohjaaja. 

Teen työtäni kokeilevalla otteella. Olen järjestänyt esimerkiksi elektronisen musiikin hartaushetkiä. Videot ja laseritkin ovat kirkon tätä päivää. Kirkko on avoin rohkeallekin uudistajalle, kunhan muistaa kunnioittaa kirkkotilan erityisyyttä. Laadukas kulttuuri on aina tervetullutta kirkkoon. Tämä tarkoittaa myös ääntä, valoa ja liikkuvaa kuvaa, kunhan kaiken tekee hyvällä maulla.

Kirkkotapahtumissa lopullisen päätöksen tekee aina seurakunnan oma kirkkoherra tai kirkkoneuvosto. Esimerkiksi Kuopion kirkkopäivillä vuonna 2013 seurakuntaneuvosto ei halunnut kirkkoon dance-messua, mutta sen tilalle järjestetty pop-messu olikin todellinen menestys. Tulevaisuuden haaveeni on yhdistää kirkkotapahtumassa elokuvaa, musiikkia ja valotaidetta. Osittain tämä jo tapahtuukin tammikuussa 2023, kun toteutamme Sun Effects -yrityksen kanssa valotaidetapahtuman Tampereella Kalevan kirkossa.

Kirkko on tänä päivänä hyvinkin avomielinen ja radikaali toimija, ja se näkyy myös kirkon kulttuuritarjonnassa. Työni on todella mielenkiintoista. Kuulun myös Tapahtumateollisuus ry:n hallitukseen ja olen mukana myös Saksan kirkkopäivien organisaation kansainvälisessä toimikunnassa. Minulla riittää paljon tekemistä myös vapaa-ajalla. Asun Mäntsälässä, maalla omakotitalossa, ajan prätkällä ja soitan rumpuja. Minulla on iso perhe: vaimo, kolme aikuista lasta ja kaksi lapsenlasta. Lähellä asuu neljättäkin sukupolvea, eli kaksi isovanhempaa.

Uudistajan rooli ei kirkossa todellakaan ole aina helppo, mutta kirkko on siihen kuitenkin valmis. Uudenlaiset tapahtumat eivät ole pois kirkon perustyöstä: ne ovat vain lisä esimerkiksi perinteisten jumalanpalvelusten rinnalla.”


Henkilö

Piispa Teemu Laajasalo

Helsingin piispa Teemu Laajasalo on hyvin paljon puhunut kulttuurin ja yhdenvertaisuuden puolesta kirkossa. Yhdessä edeltäjänsä piispa Eero Huovisen kanssa hän ollut tärkeä tienrai­vaaja ja tärkeä tuki rohkeille uudistuksille myös omassa työssäni.

Some

Kari Kanala & Instagram

Kanala persoonana edustaa uutta ja liberaalia kirkkoherrasukupolvea, jota itse diggailen. Instagram-kanavallaan hän käsittelee aika arkisia asioita. Kirkon työntekijätkin ovat tavallisia ihmisiä iloineen ja murheineen.

Podcast

Päätoimittaja ajattelee ääneen

Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittajan Jaakko Heinimäen Päätoimittaja ajattelee ääneen -podcastin aiheet ovat hyvin vaihtelevia, ja Heinimäki on jo henkilönäkin kiinnostava.

LUE MYÖS: Tutkassa Tuska-festivaalin tuottaja Niklas Nuppola: Hienointa on, kun uuden artistin esiintyminen varmistuu


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento