Työhyvinvointi

Kuuntele työkaveria, neuvoo PRO-finalisti Aki Scheiman muita keittiöammattilaisia

Työyhteisö koostuu erilaisista ja eri ikäisistä, erilaisissa elämäntilanteissa olevista ihmistä. Erilaisuus on ehdottomasti rikkaus, mutta aina ei kaikkien työkavereiden kanssa synkkaa. Miten yhteistyön saa sujumaan muiden kanssa?

”Yritän itse aina kohdata kaikki ihmiset niin kuin haluaisin itseni kohdattavan. Kohtaamisissa tärkeää on kiireettömyys. Jos toisella ihmisellä on jotain kerrottavaa, on hyvä pysähtyä ja keskittyä kyseiseen henkilöön ja kuunnella häntä rauhassa. Olemalla kiinnostunut muista ja heidän asioistaan ja antamalla heille aikaa, pääsee jo pitkälle”, Attendolla ruokapalveluasiantuntijana työskentelevä Aki Scheiman sanoo.

Scheimanin mukaan työkavereita kuuntelemalla voi aina oppia jotain uutta.

”Olen huomannut, että aina kun kuuntelen työkaveria, saan omaan työhöni jotain uutta. Moni asia etenee ja ongelma ratkeaa, kun sitä pallottelee toisen kanssa. Näin saa asioihin toisenlaisen näkökulman.”

Scheiman oli vastikään ehdokkaana PRO-palkinnon saajaksi ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjassa. Häntä kiiteltiin nimenomaan hyvästä yhteistyökyvystä, tiimipelaamisesta ja kuuntelemisen taidosta.

Miten kohtaamme toiset ihmiset, on Scheimanin mukaan hyvä lähtökohta työhyvinvoinnille. Hän kehottaa itse kutakin pohtimaan, mitä tuo työpaikalle, kun saapuu paikalle. Pahaa tuulta ei ainakaan kannata tuoda mukanaan.

Omassa arjessaan Scheiman huolehtii jaksamisestaan erottamalla selkeästi työn ja vapaa-ajan toisistaan. Siinä auttavat kolme pientä lasta.

”Lapset pitävät huolen siitä, ettei kotona ole aikaa miettiä työjuttuja.”

Toimistohommia Scheiman tekee kotoa käsin myös etänä, mutta kaipaa välillä toimistolle.

”Ihmisten parissa on helpompi pallotella asioita. Kotona teen sitten keskittymistä vaativia töitä.”

Uutta työnantajaansa Attendoa, jonka palveluksessa Scheiman on ehtinyt työskennellä vasta muutaman kuukauden, hän kiittelee hyvien koulutus- ja etenemismahdollisuuksien tarjoamisesta.

”Heti alusta asti tuli selväksi, että työnantaja kannustaa ammatillisten taitojen syventämiseen tarjoamalla monipuolisia koulutusmahdollisuuksia. Lisäksi työntekijöiden työhyvinvoinnista huolehditaan lounas- ja liikuntaedun avulla.”

Asiakaskohtaamisten laatuunkin panostetaan kiitettävästi.

”Jo toisena työpäivänä, kun olin tutustumassa paikkoihin, pääsin osallistumaan asiakaskohtaamisia käsittelevään koulutukseen.”

Positiivinen ja iloinen mieli on asia, jota Scheiman haluaa tuoda itse päivittäin työympäristöön, sillä hän on ehdottomasti sitä mieltä, että töissä saa ja pitää olla hauskaa.

”Välillä se vaatii huonoa huumoria ja ihmisten ilojen ja surujen jakamista. Se kaikki kuitenkin hitsaa tiimiä yhteen. Toimivassa työyhteisössä tarvitaan avoimuutta, luottamusta ja kuuntelemista.”

LUE MYÖS: PRO-haku on käynnissä! Nyt etsitään Suomen parhaita keittiö- ja ravintola-ammattilaisia


Aki Scheiman

ruokapalveluasiantuntija, Attendo

Mottosi tiiminvetäjänä?

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Se kuvastaa itseäni parhaiten.

Miten työnantajasi tukee omaa työhyvinvointiasi?

Tarjoamalla monipuolista koulutusta ja mahdollistamalla erilaisten ihmisten kohtaamisen.

Paras vastapaino työlle?

Oma perhe pitää jalat maassa.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi