PRO-palkinnot

PRO-palkittu keittiömestari Mikko Pakola: ”Kansainvälisessä gastronomiassa on Suomen mentävä aukko”

PRO-voittaja Mikko Pakola PRO-gaalassa Helsingin Oopperatalolla maanantaina. KUVA Aki Rask

Vuoden 2024 parhaan keittiömestarin PRO-palkinnon voitti turkulaisen ravintola Smörin keittiömestari Mikko Pakola.

Pakolalla kilpaileminen on verissä. Muun muassa Vuoden kokki -kisasta ja Suomen Bocuse d’Or -edustajuudesta kilpaillut keittiömestari on joutunut tyytymään kakkossijaan niin usein, että hän vitsaili aiheella myös palkintopuheessaan.

PRO-palkinto tuli Pakolalle yllätyksenä, sillä finaalissa oli vastassa kovatasoinen kaksikko: Lari Helenius (Olo Creative Catering) ja Clarence Lozana (Brasserie Kämp).

”En osannut yhtään odottaa tätä. Tiesin, että olen kovassa seurassa. Lari on entinen työkaverini ja hiton hyvä tyyppi ja Clarence myös ison firman mestari.”

Keittiömestarisarjan finalistikolmikko Clarence Lozana, Mikko Pakola ja Lari Helenius. KUVA Eero Kokko

Pakola pyrkii jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen ja siinä kilpailut ovat isossa roolissa. Nytkin hän tähtää jo kohti tulevia haasteita.

”Vuoden kokki -kisat ovat taas tulossa ja kahden vuoden päästä saa hakea uudestaan mukaan Bocuseen. Kilpailut ovat olleet aina osa mun elämää, ja on mukava olla mukana kaikessa mikä liittyy tähän alaan.”

Ravintolatyö on tiimityötä siinä missä kilpailutkin

Keittiömestarina ja keittiöpäällikkönä Pakola on saanut kiitosta erityisesti siitä, kuinka hän toimii osana tiimiä ja osallistuu keittiön kaikkiin työtehtäviin siinä missä muutkin.

Hän uskoo vahvasti esimerkillä johtamisen voimaan.

”Kun olet esihenkilö ravintolassa, niin olet myös esimerkkinä muille ja mukana päivittäisessä tekemisessä, on se mitä hyvänsä. Et ole yhtään liian hieno tai liian korkeassa asemassa tekemään sitä mitä muutkin”, hän sanoo.

”Jos me pyrimme tiiminä yhdessä johonkin tiettyyn pisteeseen, niin sinne me pääsemme vain yhdessä. Ravintolatyö on tiimityötä siinä missä kokkimaajoukkue tai Bocuse tai mikä ikinä. Siinä on hyvin paljon samaa.”

LUE MYÖS: Pelolla johtavien diktaattorien aika ravintoloissa on ohi, sanoo Smörin keittiömestari Mikko Pakola

Pakola on ollut mukana Suomen kokkimaajoukkueessa vuonna 2016, jolloin Suomi ylsi kokkiolympialaisissa toiselle sijalle. Hän näkee, että Suomella on vielä otettavaa gastronomian saralla. Potentiaalia kyllä löytyy, ja se on huomattu myös maailmalla.

Mikko Pakola oli iloisesti yllättynyt voitostaan. KUVA Kai Lintinen

”Uskon kyllä, että kansainvälisessä gastronomian kentässä on Suomen mentävä aukko. Täällä tehdään jo hyviä juttuja, ja paljon on vielä tehtävissä.”

Pakola muistuttaa, että suomalaisella ruokakulttuurilla ei ole niin pitkiä perinteitä kuin monessa muussa Euroopan maassa, joten Suomella on ollut paljon kirittävää.

”Suomi on siinä mielessä vähän takamatkalla, mutta olemme kyllä hiton hyviä tekemään sitä omaa juttuamme. Täällä on taitavia keittiömestareita ja kokkeja, ja on ollut hienoa nähdä, miten ravintolassa syömisestä on tullut tavanomaisempaa.”

LUE MYÖS: PRO-gaala 2024 kuvina: suuria tunteita ravintola-alan Oscareissa Helsingissä

LUE MYÖS: Tässä ovat PRO-voittajat 2024! Suomen parhaat keittiö- ja ravintola-ammattilaiset palkittiin


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi