Työhyvinvointi

Sauli Sillanmäki toivoo kunnioitusta nuorille kokeille: ”Autan heitä kehittymään ja onnistumaan”

Erityisruokavalioihin erikoistunutta Sauli Sillanmäkeä kiehtovat ruoan monipuoliset mahdollisuudet. Pajulahden urheiluopiston keittiöpäällikkönä hän pääsee toteuttamaan visioitaan erilaisten asiakasryhmien parissa.

”Pääsen täällä rakentamaan itse asioita, sillä Kanresta antaa siihen hyvät mahdollisuudet. Työpaikkoja, joissa ohjeet tulevat muualta, olen urallani vältellyt.”

Sillanmäki on jo vuosia toiminut myös Helsinki Rock & Rollin kanssa festivaalien ruokatuotteen parissa, kokkien esimiehenä ja nyt myös ruokatuotteen kehittäjänä. Festareilla työympäristö eroaa täysin tavallisista ravintoloista ja tarjoaa samalla alaan sellaisia näkökulmia, joita ei pelkästään Pajulahdessa työskentelemällä saavuttaisi.

”Tapahtumissa kaikki pitää rakentaa tyhjästä uuden tiimin kanssa. Se on raakaa duunia, mutta antoisaa. Minulla on ADHD, ja luulen, että siksi kaipaan jatkuvasti uusia mielenkiinnon kohteita ja riittävästi haasteita.”

LUE MYÖS: Suomen palkituin sommelier Samuil Angelov: Ravintolatyössä ADHD voi olla valtava voimavara

Esihenkilönä Sillanmäki ei halua piiloutua toimistoon vaan olla läsnä siellä missä tapahtuu ja valvoa käytännön tekemistä.

”En siten, että olisin nalkuttamassa kokeille vaan autan heitä kehittymään ja onnistumaan. Toivon, että minut nähdään alaisiaan tukevana ja motivoivana esihenkilönä. Uutta kehitettäessä luon raamit, joiden puitteissa kokit pääsevät itsekin miettimään tarvittavia tuotteita. He tuntevat käytännön tekemisen parhaiten, ja minä olen taustalla tukemassa heitä.”

Kunnioittavaa kohtelua

Sillanmäki aloitti oman uransa laivakokkina. Merillä nuori kokki joutui koville, ja siksi opiskelijoiden ja alalle tulevien työntekijöiden hyvä kohtelu on hänelle erityisen tärkeää.

Sillanmäki ei halua kenenkään saavan samanlaista kohtelua kuin hän itse sai aikoinaan. Harjoittelijana häntä arvioitiin liian araksi asiakaspalvelutyöhön ja sanottiin, ettei vastavalmistunut voi päästä suoraan kokiksi vaan tarjolla on vain keittiöapulaisen töitä.

”Osoitin molemmat väittämät vääriksi. Asiakaspalvelu on nykyään yksi vahvuuksistani”, hän sanoo nyt.

”Yritän muistaa nämä kommentit omassa työssäni ja tsempata nuoria. Minulla on pyrkimys löytää jokaisesta hänen parhaat puolensa. Meillä jokaista arvostetaan ja annetaan monipuolisia tehtäviä, ja moni harjoittelija on jäänyt meille töihin.”

Sillanmäen työnantajana Pajulahdessa toimii yhteiskunnallinen yritys Kanresta, jonka voitot käytetään kansanterveyden hyväksi.

”Minulle merkityksellistä on se, että varsinaisen työn lisäksi voin työlläni vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin monella tavalla. Moni on työskennellyt Pajulahden keittiössä pitkään eikä meillä ole pulaa hyvästä henkilöstöstä. Se on poikkeuk­sellista alalla.”

LUE MYÖS: Taitaja-kilpailusta innostunut tarjoilijaopiskelija Elli Peltonen on saanut luokkakaverinsakin mukaan kisatoimintaan


Sauli Sillanmäki

 • Keittiöpäällikkö, Pajulahden urheiluopisto, Nastola

Mottosi tiiminvetäjänä?

 • Teen ruokaa kuin tekisin sitä itselleni ja kohtelen muita niin kuin haluaisin itseäni kohdeltavan.

Miten työnantajasi tukee työhyvinvointiasi?

 • Tarjoamalla paljon monipuolisia liikuntaetuja perinteisten liikunta- ja kulttuurietujen lisäksi.

Paras vastapaino työlle?

 • Perhe ja vapaapalokunnassa toimiminen. Meillä on hevosia, ja lapset harrastavat ratsastusta, joten vapaa-aika menee pitkälti hevosten kanssa.

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi