Rommi

Älä anna imagon huijata! Konkari oikoo baarimestarien ennakkoluuloja rommista

Diplomático on vuonna 1959 perustettu perheomisteinen rommitislaamo, joka tuottaa yhdeksää nimeään kantavaa rommia ja työllistää noin 500 henkilöä Venezuelan Barquisimetossa, Andien juurella.

Nelson Hernández on yli 30-vuotisella Diplomático-urallaan toiminut tislaamossa useissa päällikkörooleissa. Suurin kunnia Hernándezin harteille lankesi vuonna 2017, kun hänet ylennettiin Diplomáticon maestro roneroksi, vapaasti suomennettuna rommimestariksi.

Oikeastaan Hernándezin Diplomático-ura alkoi jo ennen kuin tislaamo oli edes syntynyt. Licorerías Unidas -tislaamo (nykyään Destilerías Unidas) toimi vuoteen 1989 Seagram’sin tuotteiden parissa, jolloin Hernández valvoi yli sadan eri alkoholibrändin tuotantoa. Ensimmäiset Diplomáticon rommit näkivät päivänvalon juurikin 1989.

”Aloitin Diplomáticolla huolto- ja projektipäällikkönä jo ennen kuin maailmassa oli yhtä ainutta Diplomáticon nimeä kantavaa rommia”, sanoo Hernández.

LUE MYÖS: Daiquirin valmistamisessa on pari jippoa – näin vältät lämpimän drinkin

Älä anna värin huijata

Hernándezin mukaan rommin imagossa riittää vielä tekemistä, vaikka rommi ei enää olekaan samanlainen ”piraattijuoma” kuin 2000-luvun alussa, vaan tätä nykyä sitä nautitaan sellaisenaan siinä missä muitakin kypsytettyjä alkoholeja.

Osasyy rommin maineongelmiin on Hernándezin mukaan tislaamoissa, joiden avoimuudessa on kehittämisen varaa.

”Kovinkaan moni tislaamo ei kerro, mitä pullotteessa oikeasti on. Rommia tuotetaan noin 40 maassa, ja lähes jokaisella on oma lainsäädäntönsä asiasta, mikä vaikeuttaa asian hahmottamista suuren yleisön keskuudessa.”

Baarimestareiden keskuudessa puolestaan törmää usein ennakkoluuloihin, että rommi olisi makea ja yksipuolinen juoma, sanoo Hernández.

”Baarimestareita tavatessani muistutan aina, että sokerillahan tasapainotetaan muutenkin juomasekoituksia. Ennakkoluuloton tuotteisiin tutustuminen on lähtökohta juomien suunnittelulle, koska vain siten oppii, miten muut raaka-aineet tulee juomassa tasapainottaa. Värin ei kannata antaa huijata: kirkaskin rommi voi olla ikäännytettyä ja runsaan makuista.”

”Baarimestareiden keskuudessa törmää usein ennakkoluuloihin, että rommi olisi makea ja yksipuolinen juoma.”

Sokerin määrää rajoitettiin

EU-alueella astui toukokuussa 2021 voimaan rommeja koskeva lakimuutos. Uuden asetuksen mukaan rommiksi kutsuttavassa tisleessä saa olla enintään 20 grammaa sokeria per litra aiemman 100 gramman sijaan. Muutos voi kuulostaa hurjalta, mutta se ei lopulta vaikuttanut juurikaan Diplomáticon arkeen.

”Muokkasimme hieman tuotantoprosessiamme niissä rommeissa, joissa tämä raja aiemmin ylittyi. Tislaamme kaiken itse emmekä osta alkoholeja ulkopuolelta, joten pystymme kontrolloimaan blendaamista täysin. Tuoreista tynnyreistä saamme makeutta ja niitä käyttämällä voimme yhä valmistaa makuprofiilimme mukaista rommia, vaikka sieltä on leikattu sokeria pois.”

Rommeista ei siis tarvitse tehdä eri versioita Euroopan ja muun maailman markkinoille, sillä koko Diplomáticon tuotanto on siirretty uuteen menetelmään.

Kun koronaviruspandemia kuritti ravintola-alaa ja muita palvelualoja, oli myös Diplomáticon tuotantopuolella tehtävä peliliikkeitä. Hybridijohtamiselta Hernández sentään välttyi, sillä rommia ei voi vielä toistaiseksi tislata etänä.

”Sopeutimme toimintaamme pandemian haasteisiin supistamalla hieman tuotantomääriä ja jakamalla työvuorot pienempiin osiin, jotta vähin mahdollinen määrä ihmisiä olisi töissä yhtäaikaa”, sanoo Hernández.

Vaikka työaikoja piti leikata, työntekijät saivat palkkansa täysimääräisinä. Hernándezin mukaan omistaja kävi omilla taskuillaan pitääkseen henkilökuntansa tyytyväisenä.

”Omistajamme on aina uskonut matalaan hierarkiaan ja työntekijästä huolehtimiseen. Tämä näkyy siinä, että keskivertoura kestää meillä 15–20 vuotta.”

Parhaimmillaan samasta perheestä on työskennelty Diplomáticolla kolmessa sukupolvessa.

Työsuhde-etujakaan ei ole Hernándezin mukaan tarvinnut muokata vaikeiden aikojen keskellä. Käytäntönä on ollut, että tislaamo tarjoaa työntekijöilleen tittelistä riippumatta työmatkakuljetukset ja ilmaiset lounaat työpäivinä sekä täyden terveydenhuollon, joka kattaa myös työntekijän perheen.

”Nautimme lounasta kaikki yhdessä ja samassa ruokailutilassa, johtajilla ei ole omia kabinetteja. Päälliköt osoittavat arvostusta työntekijöille pitämällä toimistojen ovet auki, jolloin kenellä tahansa on mahdollisuus tulla keskustelemaan ilman ison kynnyksen ylittämistä. Avoimella suhtautumisella koko toimintaamme mahdolliset epäkohdat eivät jää millään tasolla kuplimaan pinnan alle.”


Old Fashioned

Old Fashioned rommista

50 ml rommia (esim. Diplomático Reserva Exclusivaa)

5 ml sokerisiirappia

3 isoa tilkkaa bittereitä

Lasi Rocks-lasi

Valmistustapa sekoitus

Koriste appelsiininkuori

Lisäksi Iso jääkuutio

Lisää kaikki ainekset sekoitusastiaan. Täytä jäillä, sekoita ja siivilöi tarjoilulasiin jääpalan kera. Koristele appelsiininkuorella.

Nelson Hernández

 • Syntynyt 1955 Barquisimetossa Venezuelassa, jossa asuu yhä.
 • Titteli Master Distiller, töissä Diplomáticolla vuodesta 1986.
 • Koulutus Mekaniikan insi­nööri, valmistunut 1978 Politécnico Barquisimetosta.
 • Lempijuoma Diplomáticon henkilökunnan ”talon highball”, jossa on Mantuanoa, inkivääriä, sitruunaa ja tonic-vettä.
 • Motto ”Ser tu mismo” – ole oma itsesi.

LUE MYÖS: Rommi on “väärinymmärretty juoma”, joka nostaa nyt päätään New Yorkin baareissa

LUE MYÖS: Tämän vuoden hitticocktail on rommipohjainen ja se lasketaan hanasta, uskoo baarimestari Mika Ammunét


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker