PRO-palkinnot

Näin PRO-gaala 2023 eteni: Avec seurasi hetki hetkeltä

PRO-gaala ke 18.1.2023, Kaapelitehdas, Helsinki

LUE MYÖS: Tässä ovat PRO-voittajat 2023! Suomen parhaat ravintola- ja keittiöammattilaiset palkittiin

LUE MYÖS: Kouluruuan tuotekehittäjä Jukka Turta oli PRO-gaalan kuningas: “Mykistynyt fiilis”

LUE MYÖS: Kuvat: PRO-gaalan tyylikkäimmät puvut 2023

PRO-gaalan yllätysesiintyjä Anssi Kela. KUVA Jaakko Sandqvist

Kello 22.46: LAVALLA ON ANSSI KELA!!! Ja nyt kyse ei ole Jarkko Tammisen imitaatiosta, vaan lavalla on ehta Anssi. Näihin tunnelmiin lopetamme tämän seurannan. Kiitos seurasta, onnea kaikille PRO-voittajille ja ensi kertaan!

LUE MYÖS: Anssi Kela kiusaantuu, jos ravintolassa kysytään maistuuko ruoka – “Kuka siihen vastaa rehellisesti, että ei maistu?”

Kello 22.03: Lehdistötuomariston puheenjohtaja Eeva Paljakka julkistaa lehdistöpalkinnon saajan: Jukka Turta! Kouluruuan kehittäjä on PRO-gaalan 2023 ainoa tuplavoittaja, plakkarissa kun on lehdistöpalkinnon lisäksi Ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjan palkinto. ”Tämä oli kyllä aika hurja yllätys”, Turta sanoo silminnähden häkeltyneenä lavalla ja ehdottaa hurraahuutoa. ”Kouluruualle ja sille pitkäjänteiselle työlle, jota me Suomessa olemme tehneet kouluruuan hyväksi.”

Kello 21.52: Ja heti perään Michael Monroe! (No joo, ehkä lavalla onkin ollut koko ajan imitaattori Jarkko Tamminen.)

Kello 21.49. Lavalla on Lauri Tähkä!

Kello 21.47: Lavalla on Jukka Poika! PRO-palkinnot on yhtä lukuun ottamatta jaettu. Suomireggaen staran esityksen jälkeen luvassa on vielä lehdistön erikoispalkinto.

Kello 21.18: Vastuullisuutta ei sinänsä pitäisi nostaa esille erillisenä palkintona, vaan sen pitäisi olla osa arkea, kuului ravintola Nollan edustajien voittopuheen viesti lavalta. Osuvan puheen jatkoksi vielä pari lausetta täältä kulisseista, kysyjänä Avecin Mia Heiskanen ja vastaajina Nollan keittiöpäällikkö Albert Franch Sumyer ja ravintolapäällikkö Luka Balac: ”Mahtavaa, että ravintola-ala arvostaa vastuullisuutta. Emme työskentele palkinnot mielessä, vaan vastuullisuus on meille päivittäistä arkea. Ravintolabisneksessä kaikkien pitäisi tehdä oma osuutensa kestävän kehityksen eteen. Palkinto on hieno asia, koska se tuo tämän teeman esille. Nyt korkkaamme kuohuvan, katsotaan mitä tapahtuu. Juhlimme palkintoa mahdollisimman pian koko tiimin kanssa.”

Kello 21.07: ”Olen ollut 26 vuotta yrittäjänä ja rakastanut jokaista päivää… no en ehkä ihan jokaista, mutta todella montaa päivää. Tämä on huikea ala, muistakaa kertoa siitä eteenpäin. Tarvitsemme nuoria alalle ja brändin ylöspäin. Olen ollut superonnekas koko elämäni, mutta erityisen onnekas olen jengistäni, Soupster Familystä, jolle tämä palkinto kuuluu. Osa on täällä ja osa himassa. Yksin en ole mitään”, Yrittäjä-sarjan PRO-voittaja, lounasravintoloistaan tunnetun Soupster Familyn PRO-voittaja Kim Heiniö kiittelee lavapuheessaan.

Kello 21.04: Ravintolapäällikkö-sarjan PRO-voittaja Noora Luojus kertoi Avecin Mia Heiskaselle fiiliksensä. ”Olen tosi onnellinen, tämä on iso juttu. Olen tehnyt hommia oman ideologiani mukaisesti ja se maksaa nyt itsensä takaisin. Kiitos kollegoille jotka ovat olleet matkassa mukana. Tämä on osoitus siitä, että olen tehnyt oikeita asioita. Olen kunnianhimoinen ja tehnyt töitä pehmeiden arvojen mukaan pitkään. Nyt tuntuu että ne on tunnustettu. Jaan tämän palkinnon oman tiimini kanssa ja huomenna kello 12 on kuoharit!”

Kello 20.59: Helsinkiläinen ravintola Nolla palkitaan Vastuullisuus-sarjan PRO-palkinnolla.

Kello 20.51: Restelin Noora Luojus on tästä kellonlyömästä eteenpäin PRO-voittaja. Suomen kansallisoopperan ja -baletin ravintolatoimenjohtaja voittaa Ravintolapäällikkö-sarjan.

Kello 20.47: Ammattikeittiön päällikön PRO-palkinnon vie nimiinsä Juvenesin ravintola- ja tapahtumapäällikkö Minna Gehör Oulusta.

Kello 20.41: Kiitos kärsivällisyydestä Facebook-suoran katsojille, ei ihan tasalaatuisin kokemus tämä. Parhaamme mukaan yritämme edelleen lähettää loput palkintojenjaosta suorana (niin, että kamerakin pysyy suorassa).

Kello 20.38: Baarimestari-sarjan voittaa G Livelabin Bar Manager Mikko Rauman ja Hovimestari/sommelier-sarjan ravintola Carelian sommelier Andrey Sorokin.

Kello 20.28: Palkintojenjako jatkuu. Ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjan voittaja on Päijät-Hämeen ateriapalveluiden tuotekehityspäällikkö Jukka Turta Lahdesta.

Ravintolan kokki -sarjan PRO-voittaja Fanni Polón. KUVA Eemeli Sarka

Klo 19.58: PRO-voittaja Teppo Vahtera antoi hikihaastattelun tuoreeltaan Avecin Mia Heiskaselle. ”Jännitys laukesi”, Vahtera kertoo. ”Mahtavinta tässä on se, että saa työkavereilta tunnustusta. Osaaminen ja pitkäjänteinen työpanos on noteerattu. Pitkässä juoksussa tällä on suuri merkitys oman CV:n kannalta. Nyt voin sanoa, että olen PRO-palkittu. Nyt juhlitaan!”

Klo 19.52: Suora Facebook-lähetys tökkii, pyydämme anteeksi katsojilta. Teemme parhaamme, jotta loput palkintojenjaosta saadaan lähetettyä sulavasti.

Klo 19.50: Innovaatio-sarja menee Lagerblad Foodsin Kalamurun nimiin.

Klo 19.44: Helsingin Clarion-hotellin Kitchen and Table -ravintolan tarjoilija Mustafa Alpaslan voittaa Ravintolan asiakaspalvelija -kategorian.

Klo 19.40: Ammattikeittiön kokki -sarjan PRO-voittaja vuosimallia 2023 on Arkean Teppo Vahtera, Puolalan koulun kokki Turusta.

Teppo Vahtera. KUVA Jaakko Sandqvist

Klo 19.37: Nyt kuultiin illan tähän saakka raikuvimmat aplodit! Kylmän keittiön päällikkönä ja kokkina helsinkiläisessä ravintola Nokassa työskentelevä Fanni Polón sai Kaapelitehtaan raikumaan. Polón palkitaan Ravintolan kokki -sarjan PRO-palkinnolla.

Klo 19.33: Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Jyri Bemerståhl voittaa opettajasarjan. Nyt on aihetta juhlaan, joskaan pikkutunneille asti ei auta bailata: ammattiopettajan arki jatkuu aamulla sorvin ääressä Mäntsälässä.

Klo 19.25: Kahvilan työntekijän PRO-palkinnon voitti Espresso House Itiksen Eve Kormilainen Helsingistä. Lavalla nyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö (Jarkko Tammisen imitoimana).

Kim Mustonen omisti PRO-palkintonsa Antti Lukkarin muistolle. KUVA Jaakko Sandqvist

Klo 19.22: Kim Mustonen omistaa Ravintolan keittiöpäällikkö tai -mestari -sarjan voittonsa Antti Lukkarille. ”Hän oli esikuvani”, Mustonen sanoo tunteikkaassa puheenvuorossaan. Mustonen on nizzalaisen Pure & V -ravintolan keittiömestari.

Klo 19.18: Ammattikeittiön työntekijä -sarjan voittaa Hilkka Anttila, Seinäjoen Seamk-kampustalon kassatarjoilija Sodexolta. Yleisö on lämmennyt, aplodit ovat raikuvat!

Klo 19.12: Ensimmäisenä jaetaan uuden PRO-sarjan palkinto: Tulokas-kategorian voitto menee Mikkeliin, Kirjalan kahvipaahtimon baristalle Anna Siitarille.

Klo 19.08: Ennen palkintojenjakoa pidettiin hiljainen hetki tammikuun alussa menehtyneen keittiömestari Antti Lukkarin (1993–2023) muistoksi.

Klo 18.54: Kohta jaetaan palkinnot! Merikaapelihalli väreilee jännityksestä.

Valoin koristellut ilmapallot ovat näyttäviä. PRO-gaalan tuottaja Erika Laine kävi moikkaamassa toimitusta yläparvella. KUVA Jaakko Sandqvist

Klo 18.37: Gaalan juontavat koomikot Krisse Salminen ja Jarkko Tamminen. Salminen otti kaiken irti ja asteli lavalle kahteen otteeseen. Video toisesta, kieltämättä näyttävästä sisääntulosta katseltavissa Avecin instatarinoissa.

Klo 18.12: Tupa alkaa olla täynnä. Avecin Teemu Leminen otti pihteihinsä neljä kiinnostavaa gaalavierasta: käy katsomassa Samuil Angelovin, Greta Grönholmin, Markku Ojalan ja Pekka Terävän haastattelut Avecin Instagram-tarinoista!

Kameroiden välkettä. KUVA Jaakko Sandqvist

klo 17.07: Täällä ollaan. Kaapelitehdas on muuntautunut gaalakuntoon, ja ovet on avattu ensimmäisille vieraille.

Nämä beibit odottavat ottajaansa. KUVA Jaakko Sandqvist

18.1. klo 11.30: Gaalapäivä! Tänään palkitaan muun muassa ravintoloiden, baarien ja kahviloiden parhaita ammattilaisia. Katso finalistien esittelyt täältä. Avec lähettää palkintojenjaon suorana Facebookissa kello 19.05 alkaen.

Ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjan voittoa pääsi viime vuonna tuulettamaan Kim Palhus Restelin Food & Events -tapahtumaravintolaketjusta. KUVA Aki Rask

Viime vuonna PRO-gaalan kuningatar oli Marjo Niskanen, joka nousi voittonsa jälkeen valtakunnalliseen tietoisuuteen ja kutsuttiin hullun vuotensa päätteeksi Linnan juhliin.

LUE MYÖS: Keittiö­ammattilaisten keulakuva Marjo Niskanen sai kutsun Linnan juhliin – “Itkin ilosta ja häkeltynei­syydestä”

Tässä parhaat kuvat viime vuoden gaalasta ja oma kuvajuttunsa pukuloistosta. Yllätysartisti Stig antoi Avecille haastattelun ravintolatottumuksistaan. Kukakohan tänä vuonna gaalassa esiintyy?

17.1. klo 14.35: Tätä tekstiseurantaa päivittää Avecin digituottaja Jaakko Sandqvist. Tervetuloa mukaan!

Gaalapäivä koittaa huomenna. Sujuvalla suunnittelulla ja huolellisella valmistelulla varmistetaan tapahtuman sujuva kulku. PRO-gaalan tuottaja Erika Laine on käynyt tapahtuman yksityiskohtia läpi viikkojen ajan.

”Pienimmätkin asiat vaikuttavat kokonaisuuteen, ja siksi läpikäynti aloitetaan hyvissä ajoin. Tämä työ vaatii tietynlaista hulluutta ja kutsumusta, jotta jaksat käydä asiat monta kertaa läpi etukäteen”, Laine kertoo Avecille.

PRO-gaala järjestetään Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. Viime vuoteen verrattuna luvassa on hitusen rennompi gaala.

”Gaalanomaisesti tyylikästä, mutta ei jäykkää pönötystä”, Laine muotoilee.

Palkintojenjaossa lavalle nousemista ja sieltä poistumista koordinoidaan aikaisempaa jämptimmin. Se säästää aikaa, eikä ihmisiä odotuteta.

Yksi kuitenkin pysyy.

”Ruokaa ja juomaa tulee olemaan paljon, ihan niin kuin ennenkin”, Laine nauraa.

PRO-finalistit 2023

Ammattikeittiön kokki

Mari Peippo, Ruokakello, Unica, Turku

VOITTAJA: Teppo Vahtera, Arkea, Turku

Sonja Veija, Sahara, Leijona Catering, Helsinki

Ammattikeittiön päällikkö

VOITTAJA: Minna Gehör, Juvenes, Oulu

Sanna Nummela, ISS, Pirkkala

Sauli Sillanmäki, Pajulahden liikuntakeskus, Kanresta, Nastola

Ammattikeittiön tuotekehittäjä

Leena Hjort, Kaarea, Turku

Aki Scheiman, Palmia, Helsinki

VOITTAJA: Jukka Turta, Päijät-Hämeen Ateriapalvelu, Lahti

Ammattikeittiön työntekijä

VOITTAJA: Hilkka Anttila, SEAMK kampustalo, Sodexo, Seinäjoki

Miia Kainua-Baggström, KV2, Antell, Vantaa

Nella Taipola, Båx, Kanresta, Helsinki

Ravintolan keittiöpäällikkö tai -mestari

Mika Jokela, Finlandia-talo, Helsinki

Kevin Manu, Boon Nam, Helsinki

VOITTAJA: Kim Mustonen, Pure & V, Nizza

Ravintolan kokki

Joona Holm, Gustav, Rovaniemi

VOITTAJA: Fanni Polón, Nokka, Helsinki

Tarmo Savolainen, Pöllöwaari, Jyväskylä

Ravintolapäällikkö

Hilkka Lahtinen-Ojala, Scandic Helsinki Aviapolis, Vantaa

VOITTAJA: Noora Luojus, Kansallisooppera, Restel, Helsinki

Iida Paloniemi, Friends & Burgers, NoHo, Oulu

Baarimestari

Liisa Lindroos, Bar Bardem, Helsinki

Jaako Louhi, Krapi, Tuusula

VOITTAJA: Mikko Rauman, G Livelab, Helsinki

Hovimestari tai sommelier

Tuomo Poukkanen, Helsingin Suomalainen Klubi, Helsinki

Kristina Rosenberg, Eckerö Line

VOITTAJA: Andrey Sorokin, Carelia, Helsinki

Kahvilan työntekijä

VOITTAJA: Eve Kormilainen, Espresso House, Helsinki

Anita Peksiev, Pauligin kulma, Juvenes ja Barona, Helsinki

Kishor Shahi, Nordea Vallila, ISS, Helsinki

Ravintolan asiakaspalvelija

VOITTAJA: Mustafa Alpaslan, Clarion, Helsinki

Mikko Kummala, Vinho, Turku

Jonna Suojasalmi, Janoinen Lohi, Helsinki

Yrittäjä

VOITTAJA: Kim Heiniö, Soupster, Helsinki

Maila ja Erkki Sinervaara, Tallbo-ravintolat, Rauma

Laura ja Pekka Yli-Houhala, Siipiweikot, Tampere

Innovaatio

Atso, Antell

VOITTAJA: Kalamuru, Lagerblad Foods

Prego Booking, Muru-konserni

Vastuullisuus

The Barö, Inkoo

Mission Positive Handprint, Laurea (Uusimaa), Jamk (Keski-Suomi), Savonia (Pohjois-Savo)

VOITTAJA: Ravintola Nolla, Helsinki

Tulokas

Santeri Menna, Konstan Möljä, Helsinki

Rasmus Roiko, Metro Areena, Restel, Espoo

VOITTAJA: Anna Siitari, Kirjalan Kahvipaahtimo, Mikkeli

Opettaja

VOITTAJA: Jyri Bemerståhl, Keuda, Mäntsälä

Tomi Hiltunen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylä

Pekka Soive, Haaga-Helia, Helsinki

PRO-finalistit 2023 esittelyssä: Ammattikeittiön kokki, työntekijä, päällikkö ja tuotekehittäjä | Ravintolan keittiöpäällikkö/mestari, kokki, ravintolapäällikkö | Baarimestari, hovimestari/sommelier, kahvilan työntekijä, ravintolan asiakaspalvelu | Yrittäjä, innovaatio, vastuullisuus | Tulokas, opettaja


Aromi-lehti palkitsee Suomen ammattikeittiöiden ja ravintoloiden parhaat ammattilaiset PRO-gaalassa 18.1.2023. PRO-palkinnot jaetaan jo 21:nnetta kertaa. Aromi ja Avec kuuluvat samaan Keskisuomalainen-konserniin.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi