Tv-tuotannot

Edesmenneen Antti Lukkarin Masterchef-jakso esitetään tänään – Tommi Tuominen ei moiti julkaisupäätöstä: ”Se toimii jopa kunnianosoituksena Antille”

Juttu on julkaistu elokuussa. Otsikkoa päivitetty 5.10.23, jolloin Antti Lukkarin Masterchef-jakso esitetään televisiossa (MTV3 ja MTV Katsomo klo 20).

12 ammattikokkia kilpailee toisiaan vastaan uudella Masterchef Suomi Professionals -kaudella, joka alkaa MTV3-kanavalla syyskuussa. Tuomareina kisassa toimivat Kari Aihinen, Henri Alén, Tommi Tuominen sekä Helena Puolakka.

Vakituisten tuomareiden lisäksi annoksia arvioimassa nähdään myös kolme vierailevaa tuomaria: Linnea Vihonen, Heikki Nikula sekä tammikuussa edesmennyt keittiömestari Antti Lukkari.

Vain 29-vuotiaana verenmyrkytykseen menehtynyt Lukkari ehti luoda mittavan kansainvälisen uran. Vuonna 2015 hänet palkittiin Bocuse d´Or -kilpailussa parhaana assistenttina, kun hän edusti Suomea Matti Jämsénin tiimissä.

Bocuse d´Orin jälkeen Lukkari pestattiin Kööpenhaminan Geraniumiin, jossa hän työskenteli, kun ravintola saavutti kolmannen Michelin-tähden. Tämän jälkeen hän muutti Tukholmaan ja oli mukana perustamassa maineikasta ravintola Frantzénia, joka sai heti kolme Michelin-tähteä. Pastry chefinä aloittanut Lukkari yleni lopulta koko Frantzénin keittiöstä vastaavaksi executive head chefiksi.

Kunnianosoitus Lukkarin muistolle

Antti Lukkari vierailee ohjelman viidennessä jaksossa, jossa kilpailijoiden tehtävänä on toisintaa Lukkarin luoma annos. Jakson julkaisu ja siitä uutisointi on herättänyt kysymyksiä Lukkarin tunteneiden keskuudessa.

Kysyimme kilpailun tuomarina toimivalta Tommi Tuomiselta, millaisia ajatuksia jakson julkaisu herättää. Tuominen ei itse ole ollut mukana tekemässä päätöstä jakson esittämisestä, joten taustoja tuotannon päätökseen hän ei tiedä. Julkaisupäätöstä hän ei kuitenkaan paheksu.

”Antti oli hyvä ystävä ja erittäin arvostettu kokki ja kollega. Koska tiedän kyseisen jakson sisällön ja Antin roolin siinä, niin en näe mitenkään mahdottomana päätöksenä jakson esittämistä. Siinä on äärimmäisen kovaa ammattitaitoa ja ammattietiikkaa, joten se toimii jopa kunnianosoituksena Antille.”

Lukkarin ystävänä ja kollegana hän kuitenkin moittii tapaa, jolla Lukkarin osallistuminen ohjelmaan on nostettu otsikoihin.

”Se on jättänyt tosi pahan maun suuhun, miten iltapäivälehdet ovat uutisoineet sen. On ikävää, että tällaista klikkiotsikointia on tehty.”

Ala menetti huippuluokan ammattilaisen

Tuominen muistaa Lukkarin huippuluokan ammattilaisena, jollaisia on harvassa.

”Hän oli erittäin kunnioitettava, superhyväkäytöksinen ja ystävällinen kaveri. Hänen ammattitaitonsa ja ammattietiikkansa oli äärimmäisen kovaa luokkaa, mihin harvoin törmää. Ala menetti hänessä todella kovan luokan tekijän, ja myös ihmisenä ja ystävänä tämä oli todella iso menetys.”

Lukkarin esiintyminen Masterchefin vierailevana tuomarina voidaan Tuomisen mukaan nähdä kunnianosoituksena hänen osaamiselleen. Tuominen kehottaa katsomaan jakson avoimin mielin.

”Katsokaa jakso, ja siinä huomaatte, kuinka kova kaveri oli kysymyksessä. Siinä tuodaan Antin ammattitaitoa esille, enkä näe siinä mitään pahaa. Vaalitaan ja kunnioitetaan hänen muistoaan.”

Masterchef Suomi 2023
Master Chef Suomen tuomaristossa ovat tänä vuonna Kari Aihinen (vas.), Helena Puolakka, Tommi Tuominen ja Henri Alén. KUVA Juuli Aschan

LUE MYÖS: Antti Lukkari 1993–2023 – Aromin muistokirjoitus keittiön tähdelle


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi